CANLI İZLE
FUTBOL
DÜNYA'DAN FUTBOL
Şampiyonlar Ligi
UEFA Kupası
İspanya
Almanya
İngiltere
İtalya
Diğer
BASKETBOL
NBA
VOLEYBOL
FORMULA 1
MOTOR SPORLARI
TENİS
OLİMPİYAT
DİĞER
EURO 2008
YAZARLAR
CANLI SONUÇLAR
İSTATİSTİKLER
VİDEO
YAYIN AKIŞI
HAFTANIN YAYINLARI
NBA TV'DE BU AY
LİNKLER
Ana sayfam yap
NTVMSNBC
NTV
CNBC-e
NBA TV
e2
NTV Radyo
Eksen 96.2
Radio N101
N. Geographic
İletişim

Premier Lig turneye niyetli

Premier Lig takımları 2010'dan itibaren yıl içinde 10 maçı değişik ülkelerde oynama konusunda anlaştı. İngiltere Futbol Federasyonu da bu gelişmeye sıcak bakıyor. Ancak, projenin hayata geçmesi için FIFA'nın onayı gerekli.



NTVSPOR
Güncelleme: 19:18 TSİ 26 Şubat 2008 Salı

l Zafer ARAPKİRLİ

Dünyanın en çok izlenen ligi durumundaki İngiltere Premier League yönetimi aldığı bir kararla, 2010 – 11 sezonundan itibaren bazı maçların yurtdışında oynanmasının düşünüldüğünü duyurdu.

Futbol dünyasında yenyepi bir çığır açmak anlamına gelecek bu öneri, öncelikle taraftarlardan büyük tepki görüyor.

Perşembe günü Londra'da biraraya gelen Premier League'in 20 takımının yöneticileri, bu konudaki öneri üzerinde çalışmalara hemen başlama kararı aldılar.

öneriye göre, 2010 – 2011 sezonundan itibaren, Premier League'deki 20 takımın, bu ligde fikstüre göre normalde oynayadıkları 38 maça ilaveten, 1 maç daha programa almaları ve çekilecek kuraya göre, bu maçı başka bir ülkenin topraklarında oynamaları öngörülüyor.

Bütün kulüplerin bu konuda görüşbirliği içinde oldukları ve futbol federasyonunun da büyük ölçüde desteklediği bildirilen öneri ile ilgili olarak kesin kararın 2009 yılında alınabileceği de bildiriliyor.

Premier League kulüplerinin önerisi kapsamındaki program şöyle çalışacak:

- Tüm kulüpler, ligdeki 38 maça ilave olarak 1 maçı da yurtdışında belirlenecek bir kentte oynayacaklar.

- Çekilecek kuraya göre oluşacak 5 gruptaki 4'er kulüp, bu konuda seçilecek 5 yabancı kentten birine seyahat edecek. Bu kentlerden her birinde, bu 4 kulüp, bir hafta sonu 2 maç oynayacak.

- Yabancı kentler, bu maçlara evsahipliği yapabilmek için ihaleye girecekler.

- Bu maçlar sonucunda alınacak puanlar, ligde toplanan diğer puanlara eklenecek.

Premier League kulüplerinin bu planına, özellikle Asya ve Ortadoğu, hatta Kuzey Amerika'daki pek çok kentin ilgi göstereceği tahmin edilirken, lig yöneticilerinin şimdiden bazı kent yönetimleri ve sponsor firmalarla dirsek temasına girdikleri de anlaşılıyor..

Premier League maçları, halen dünyanın 202 ülkesinde, 600 milyon hanede izleniyor. Örneğin geçen yıl Kasım ayında oynanan Arsenal - Manchester United maçını, 1 milyar insanın izlediği de hesaplanıyor.

Şu anda Premier League'in yurtdışı yayın haklarının meblağı, 625 milyon sterlin, ya da bir başka deyişle, yaklaşık 1 milyar 250 milyon doların üzerinde. Ve bu konudaki mevcut sözleşme 2010'da doluyor.

Manchester United gibi kulüpler, sezon öncesi özel turnuvalar ve kamplar ile hazırlık maçları için, Uzakdoğu'ya gittiğinde sadece o ülkelerde yüzbinlerce taraftar kendilerini takip ediyor. Büyük kulüplerin, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde, satış magazaları bile bulunuyor. Yani, zaten, böylesine büyük çapta "global bir sektör" haline gelmiş durumda.

Ancak, bu ülkede, yani futbolun beşiğinde her biri yüzyıla yakın hatta çok daha eski geçmişi bulunan kulüplerin taraftarları, bu global – mültimilyarlık sektörün bu hale gelmesinden rahatsız. Çünkü, futbolu izlemek, stadlara girebilmek, kombine bilet alabilmek, hatta bunun için kuyrukta sıra gelmesini beklemek, televizyonlarda görebilmek, takımlarının formasını hatta bir tek anahtarlığını alabilmek bile, küçük bir servet gerektiriyor. Buna bir de, kulüplerin belli bir süreliğine de olsa yurtdışına turne düzenlemesi, bu maçların da taraftarın gözünden uzak bir yerde yapılması, bu küreselleşmiş oyunun yeni boyutunu anlamayı reddeden taraftar için "bardağı taşıran son damla" olacak gibi...

Öte yandan, futbolcuların bu işe nasıl tepki verecekleri henüz bilinmiyor. Zaten yılda, kimi zaman 4 kupada artı milli maçlarda ter dökmek zorunda kalan ve performanslarını neredeyse yüzde yüzün üzerinde tutmak zorunda kalan futbolcuların, bir de 1 fazla maçlığına da olsa yurtdışına seyahat etmek zorunda kalmaları, başka bir tartışma yaratacağa benziyor.

NTV Spor paketine abone olmak için tıklayın
   Bu habere oy ver   Düşük   1 Puan 2 Puan 3 Puan 4 Puan 5 Puan 6 Puan 7 Puan 8 Puan 9 Puan 10 Puan   Yüksek
     •  En çok puan alan haberler
 ronii23 - Burdur 10 Şubat 2008, Pazar 15:04  
tamamen ticaret.artık yavaş yavaş futbolumuz endüstrileştiriliyor,düşünsenize sanayii futbolu:).bence sadece arsenal,m.united,chelsea,lıverpool gibi takımın maçlarına giderler.düşünsenize böyle birşey bizim ülkemize çıksa acaba taraftar ne yapar.lig lideri cimbomum stadyumu dolduramıyor bu maçlara giderler mi acaba:)
 ronii23 - Burdur 10 Şubat 2008, Pazar 14:58  
böyle saçma bişey mi olur.adamların maçlarına zaten taraftar gidiyor stadyumu sahip olduğu kapasitesine kadar dolduruyorlar.bence sadece arsenal,m.unıted,chelsea,lıverpool gibitakımların maçına giderler.düşünsenize ülkemizde çoğu maçlarda kendi takımım cimbomun maçını bile taraftarlar doldurmuyor bu gibi maçlara giderler mi bilemem artık:)
 cihan altan - İstanbul 09 Şubat 2008, Cumartesi 23:55  
futbol futbol olmaktan cıktı bir sanayiye dönüstü oyun olmanın cok ötesine geçti 70 li 80 li yıllardaki futbolla şimdiki futbolun neredeyse ortak yönüyok futbol paraya yenildi....

ARAMA:
LİGDE PUAN DURUMU
    O P
1 Beşiktaş 34 71
2 Sivasspor 34 66
3 Trabzonspor 34 65
4 Fenerbahçe 34 61
5 Galatasaray 34 61