2018 Dünya Kupası'nda hakeme video yardımı olacak

FIFA Başkanı Infantino, "2018 Dünya Kupası'nda video yardımcı hakem sistemi uygulanacak. Sadece gol, penaltı ve kırmızı kart gibi sonucu etkileyecek kararlarda" dedi

NTV Spor 23.11.2016 - 18:19
2018 Dünya Kupası'nda hakeme video yardımı olacak
Infantino, VAR sisteminin gelecek ay Dünya Kulüpler Kupası ve seneye Konfederasyon Kupası'nda da test edileceğini açıkladı.Getty

Başkanı Gianni Infantino, Paris'teki FIFA Zirvesi sonrası 'nda video yardımcı hakem (VAR) sisteminin kullanılmasıyla turnuvada ciddi hakem hatalarının önüne geçileceğini söyledi. Penaltı, gol ve kırmızı kart kararlarında video tekrarlarının hakemlere yardımcı olacağını belirten Infantino, "Bir hakemin bütün sorularına yanıt veren bir sistem olmayacak. Ama ciddi hatalar yapılmamasına yardımcı olacak. Bir hakem, TV ekranının başında oturacak. Yayına bakıp, 3-4 saniye içinde hakeme tavsiyede bulunacak, eğer kendisine danışılır veya ciddi bir hatanın gerçekleştiğini fark ederse... Tekrar söylüyorum; sadece maç sonucunu değiştirebilecek kararlar için... Yani, gol, penaltı veya kırmızı kart gibi... Sadece bunlarda VAR devreye girecek" diye konuştu.

Sistemin gelecek ay Dünya Kulüpler Kupası ve gelecek yıl Konfederasyon Kupası'nda test edileceğini hatırlatan Infantino, "Stadyumdaki bütün taraftarların ellerindeki telefonlarla, evlerdeki futbolseverlerin TV ekranlarında ciddi hataları görebildiği bir ortamda, bu hataları sadece hakemlerin görememesi ciddi bir çelişki. Üstelik hakemin bu hatayı görememesi kendi isteği veya arzusu ile değil, görmeye izni olmamasından" yorumunu yaptı.

Oyun kurallarını belirleyen IFAB, Mart 2016'da VAR sistemi için iki yıllık bir deneme süresi tanımıştı. Avustralya, Brezilya, Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz ve ABD'de VAR sisteminin testlerine devam ediliyor.

"48 TAKIM OLABİLİR"

FIFA Başkanı, Dünya Kupası'nda takım sayısının arttırılması hakkında da "Genişlemeyi herkes istiyor. Kimi 40 diyor, kime de 48...Benim kulağıma 48 daha hoş geliyor ama hala kişisel kararımı vermedim" dedi. Dünya Kupası'nda mevcut 32 takımlı sistemde 64 maç yapılıyor. 48 takımlı öneride 16 takım direkt gruplara kalıyor, kalan 32 takım tek maç play-off oynuyor ve kazananlarla 32 takımlı gruplar başlıyor. Bu sistemde maç sayısı 80'e çıkıyor. FIFA Konseyi, bu konudaki kararı 9-10 Ocak'ta Zürih'teki toplantısında verecek.

Sayfa Yükleniyor...