Asgari ücret zammı Temmuz’da yapılacak mı? 2024 Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı, ne kadar olacak?

Asgari ücret zammı hem çalışanı hem de işvereni doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan %49’luk zam ile beraber asgari ücret 17 bin 2 lira oldu. Temmuz ayında emekli ve memur maaşları yeniden belirlenecek. Bu sebeple gözler asgari ücrete çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ikinci zam yapılıp yapılmayacağıyla ilgili tartışmalara son verdi. Asgari ücret zammıyla birlikte 7 milyon çalışan doğrudan etkilenirken özel sektörde faaliyetlerini sürdüren firmalar, maaşlarını asgari ücrete göre belirliyor. Peki Temmuz’da asgari ücrete zam yapılacak mı? 2024 Asgari ücret ne kadar olacak? İşte, yapılan açıklamanın detayları…

Haber Merkezi - NTV Spor 16.05.2024 - 09:22
Son Güncelleme: 16.05.2024 - 09:22
Asgari ücret zammı Temmuz’da yapılacak mı? 2024 Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı, ne kadar olacak?

Yeni yıl ile birlikte asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Memur ve emekli maaşları her yıl iki kez enflasyona göre belirleniyor. Asgari ücret belirlenirken enflasyon dahil olmak üzere birçok veri dikkate alınıyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi artış gösterirken gözler asgari ücret zammına çevrildi. Asgari ücret zammı sadece çalışanları değil işverenleri de doğrudan etkiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan maaş zamlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Temmuz ayında enflasyon veya sözleşmeden kaynaklanan farların emekli aylıklarına yansıtılacağını vurgulayan Işıkhan, asgari ücret zammı iddialarına yanıt verdi. Peki Asgari ücret ne kadar olacak, ek zam var mı? İşte, son dakika açıklaması...

BAKAN IŞIKHAN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan merak edilen soruya yanıt geldi. Ekonomik verilerin iyiye gittiğini vurgulayan Bakan Işıkhan, asgari ücrete ek zam olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Bakan Işıkhan, “Asgari ücrete ek zam olmayacak.” dedi.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ’DA ZAMLANACAK MI?

Normal şartlarda asgari ücret her yıl yeniden belirleniyor. Ancak geride bıraktığımız 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücret enflasyon sebebiyle yılda iki kez artış gösterdi.

2022 yılının Ocak ayında asgari ücret 4.253 lira olurken Temmuz ayında yapılan ikinci artışla 5 bin 500 liraya yükseltildi.

2023 yılında da benzer şekilde Ocak ayında asgari ücret 8 bin 506 lira olurken Temmuz zammıyla birlikte 11 bin 402 lira seviyesine yükseltildi.

Asgari ücrete son zam 2024 yılının Ocak ayında yapıldı. İşveren ve işçi sendikaları bir araya gelirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücretin 17 bin 2 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Emekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında yapılan artış öncesinde asgari ücrete zam iddiaları gündeme geldi.

Bakan Işıkhan yaptığı son açıklamada asgari ücrete ikinci zam yapılacağı tartışmalarına son noktayı koydu. Işıkhan açıklamasında “Öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek. Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI 2025 YILINDA YAPILACAK

2024 yılında Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması gündemde yer almıyor. Asgari ücret zammı 2025 yılının Ocak ayında yapılacak.

TCMB Başkanı Fatih Karan 2024 yıl sonu enflasyon tahmini 2 puanlık güncellemeyle yüzde 38’e yükseltildiğini açıkladı.

Asgari ücret zam oranları belirlenirken işçi ve işveren sendikaları bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek komisyonun ardından 2025 yılında geçerli olacak asgari ücret belli olacak.

Emekli ve memur aylıklarında zam yapılırken enflasyon doğrudan belirleyici olurken asgari ücrette ise dolaylı yoldan etkili oluyor.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisi %38 olurken bu oranda asgari ücrete zam yapılması durumunda Asgari ücret, 6 bin 460 lira seviyesinde artış gösterecek. Asgari ücret 23 bin 500 lira seviyesine yaklaşacak.

HATIRLATMA. Yukarıda yapılan hesaplama Merkez Bankası enflasyon tahminine göre yapılmıştır. Asgari ücrete yapılacak zam oranı 2025 yılında Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Sayfa Yükleniyor...