"Fenerbahçe'deki değişimin nedeni!..."

NTV Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, Fenerbahçe'nin son haftalarda çok gol atmasının nedenlerini %100 Futbol'da anlattı...

NTV Spor 01.05.2016 - 21:53
"Fenerbahçe'deki değişimin nedeni!..."

Fenerbahçe-Gaziantepspor maçını yorumlayan Rıdvan Dilmen, son haftalara girilirken uyarılarda bulundu. Dilmen, "Mete hoca maçı 2 dakika uzattı. 3-4 dakika olabilirdi. Neden bunu söylüyorum. Önümüzdeki hafta Eskişehirspor-Gaziantepspor maçı var. 1-0 Eskişehir kazandığı anda genel averajları da, ikili averajları da eşitleniyor. Bir golün bile çok değeri var. Fenerbahçe açısından yok ama hakemler bazen duygusal bakabilirler. Maç zaten 3-0, rakibin yapabilecek bir şeyi kalmamış, hatta Fenerbahçeli oyuncular da bunu istemiş olabilir. Çok hassas bir döneme girildi. İkili averajlarla kümede kalıp kalmama durumları olabilir. Son dakikada bir kırmızı kart olabilir veya gol olabilir. Hakemler rövanşı olmayan kupa maçıysa 3-0'sa veya elenmişse maça bitirebilirsin. Onun dışında saate göre devam etmeleri lazım. Örneğin Samet Aybaba, Fenerbahçe bir tane daha atsın diye bekliyordur. Gaziantep'de de Sergen Hoca da bir tane atalım da 2'li averaja kalırsak diye düşünüyordur. Bunlar küçük ama önemli detaylar. 3 hafta sonra bunları konuşabiliriz." dedi.

FENERBAHÇE'DE NE DEĞİŞTİ?
Fenerbahçe'nin son maçlarda kalesinde fazla tehlike yaşamadan bol gol pozisyonlaıyla birlikte gol atmasını da yorumlayan Dilmen şu ifadeleri kullandı; "Fenerbahçe'de ne değişti? Lig maçlarında Beşiktaş'ın bu yıl 3 veya 4 kez gördüm. Fenerbahçe, Lokomotiv Moskova ve bu maçı sıfır tehditle bitirdi ve canı istese 7-0 bitirebileceği bir maç oldu. Pereira geçen hafta demiş ki, "Arkadaşlar 90 dakika antrenman yapacağız ama ha ha hi hi yok. Sıkı bir antrenman yapın" demiş. Fenerbahçe iyi bir antrenman maçı yaptı. Top rakipteyken koştular, top onlardayken yakınlaşıp oynayıp her türlü gol pozisyonuna girdiler, 3 gol 2 direk 5 altı pastan auta giden toplarla kaleci iyi oynadı derken 7,8-0 bitecek maçı Fenerbahçe 3-0, güle oynaya kazandı.

"Sezon boyunca Fenerbahçe neredeydi" sorusunun yanıtı ise tekrara girecek ama Fenerbahçe, sezon başında Volkan Şen'i oynatmıyordu. Mehmet Topal'ı da oynatmıyordu. Ligin ilk haftasına baksınlar Souza'nın yanında Diego oynuyordu. Değişiklik böyle olmadı. Fenerbahçe'de değişiklik, hani çok gol atar çok gol yer takımıydı. Bu kez Mehmet Topal ve Josef'i ortaya koyup sola da Diego'yu veya Ozan'ı koydu. Bütün değişiklik uzun süre sürdüğü az pozisyona giren ve az pozisyon veren takımla bu kez en doğru kararı vererek, iki tane savunmacı. Alternatifleri de Ozan. Gezgin 3 oyuncu, Volkan şen, Nani, Alper gibi çalım atabilecek oyuncuyu, yer değişebilirler mi? Değişebilirler. Rahat rahat savunmaya da çıkıyor. Fenerbahçe'nin 2 beki de formda. 2 beki de gelince 6 tane hücumcuyla oynuyor Fenerbahçe. Volkan ne Trabzon'da ne bu hafta Kadıköy'de duşlar akmasa "Eyvah yandım, terli eve gideceğim" demez. Yatmadı. Fenerbahçe 4 forvet oynuyor ama arkada 2 tane topu oyuna sokan emniyetli oyuncusu var. Eskiden 3. oyuncuyu oraya sokup 4-3 oynuyordu. Fenerbahçe 4-3-3'den 4-2-3-1'e, 4-2,4'e döndü aslında. 4 tane merkezde Kjaer, Alves, Mehmet Topal, Josef, onların önünde de bir 4'lü. Gezgin. Van Persie de gezgin bir oyuncu. Göze hoş gelen bir futbol ortaya çıktı. Rakibin iki oyuncunun da sakatlanmasıyla asla tehdidi olmadan maçı tamamladı. Antep'in kadrosu da sezon başına göre daha da zayıflamış. Çok oyuncusu yok herhalde. Fenerbahçe bugün haklı olarak ciddi bir antrenman yaparak, ağır siklet boksörle tüy siklet böksörünün maçı oldu. Değişikliğin sebebi bu.

"PEREIA DOĞRUYU BULDU"
Bakıyoruz Konya deplasmanına. Galatasaray maçı 0-0 ama bol pozisyon, Trabzon deplasmanında 4-0, rakibe hiç pozisyon vermeden. Bugün de rakibe hiç pozisyon vermeden maçı tamamladın. Tamamen sebebi bu. Fenerbahçe takımı yüzde 100, emniyetli ama ofansif yönü çalım atabilen oyuncularla oynamalıydı.

Pereira, böyle oynatmaya karar verdi. Geçen hafta "Rötuşlarda bulundum" dedi ya, devam etmeli. Şu son haftalarda benim doğrum olduğu için söylemiyorum; ama Pereira doğruyu buldu. 

"FENERBAHÇE'NİN KAYBETME İHTİMALİ SIFIRDI"
Futbolda çok takılmayın derler ama ben takılıyorum. Sonuç ortada. Şu takım bir anda ne oldu da 14 gol attı.  Sebebi sadece bu sistem ve oyuncu tercihleri. Fernandao'ya Cenk muamelesi yapmaya, Van Persie'de ısrar etmeye başladı. Kupa'da Fernandao'ya "sen oyna" dedi. Van Persie de artık Pazartesi'den itibaren oynayacağını bilir hale geldi. İki bekte muhteşem oynadılar. Fenerbahçe'nin kaybetme ihtimali sıfırdı. 2-0 geriye düşselerdi de yenerdiler. Çok rahat bir galibiyet aldılar.

Rakip takımların kötü oyunları kadar Beşiktaş da Fenerbahçe de formda. İkisinin de ofansif yönü güçlendi. Beşiktaş hücumda güçlüydü, savunmada zaafları vardı. Fenerbahçe savunmada güçlüydü, hücumunu geliştirdi. Fenerbahnçe ligin ortalarında bu şablona dönseydi  lig 3 puanlık değil de kafa kafaya giderdi."

Sayfa Yükleniyor...