İşte zafer böyle geldi...

Galatasaray Odeabank, Strasbourg'u geçerek EuroCup'ta şampiyon oldu ve tarihi bir başarıya imza attı. Sarı-kırmızılı temsilcimizin şampiyonluk hikayesini sizler için derledik...

NTV Spor 28.04.2016 - 16:01
İşte zafer böyle geldi...

Galatasaray Odeabank, Euroleague tecrübesine sahip birçok oyuncusuyla sezona başladığında Avrupa basını tarafından EuroCup'ın favorisi olarak gösteriliyordu.

Sarı-kırmızılılar, sezona beş maçlık galibiyet serisiyle başladığında "favori" tanımının hakkını verdi. Bir üst tura çıkmayı garantileyen Galatasaray'da daha önce EuroCup Sayı Kralı olmuş Errick McCollum takımın skor yükünü çekti. McCollum, ilk turlar sonunda kupanın en skorer üçüncü oyuncusu olurken, Galatasaray, Neptunas, Nizhny, Hapoel Jerusalem, AEK ve Krasny Oktyabr'in de yer aldığı F Grubu'nu lider bitirdi.

Temsilcimiz, son 32 turunda N Grubu'nda yer aldı. Galatasaray, bu gruba da net bir mesaj vererek başladı. İstanbul'da Zaragoza karşısında alınan 35 sayı farklı galibiyet, turun habercisiydi. Sassari'ye deplasmanda kaybeden Galatasaray, Macar ekibi Szolnoki olaj'ı iki maçta da yenerek rahatladı. Yine de Zaragoza deplasmanında alınan 28 sayılık mağlubiyet, bir üst tur hedefini son maça bıraktı. Abdi İpekçi'de başka bir kimliğe bürünen Galatasaray, Sassari'yi yenerek kupa dışına itti ve sekizli finallere yükseldi.

Tam bu noktada, takımın problemli çocuğu Joey Dorsey ile ilgili kritik bir karar alması gerekti sarı-kırmızılı yönetimin. Barcelona'dan bonservis ücreti alarak, bütçede önemli bir yer tutan isteksiz Dorsey'yi göndermek önemli bir karardı. Üstelik transfer dönemi bittiği için takımda pivot oynayabilecek tek isim, Stephane Lasme kalıyordu. Ancak Ergin Ataman, Dorsey'yi gönderdi ve sezon içinde transfer edilen Chuck Davis'i bu bölgede kullanarak eksiğini kapattı.

Son 16 turunda Karşıyaka deplasmanında Colton Iverson'ın iyi oyunu, Galatasaray'ın pota altı savunmasıyla ilgili bazı soru işaretlerini beraberinde getirdi. Çember çevresinde bazı sorunlar yaşandı, fakat sarı-kırmızılılarda bir kez daha turu geçerken Errick McCollum'un bireysel performansı öne çıktı.

Galatasaray Odeabank çeyrek finale çıkarken, kupadaki diğer favoriler birer birer elendi. Valencia ve Maccabi tel Aviv son 32'de, Unics Kazan da sekizli finallerde EuroCup'a veda etti. Son sekizde rakip Bayern Münih'ti. Svetislav Peşic gibi bir tecrübenin çalıştırdığı Alman ekibi, fizikli pota altı oyuncusu John Bryant'la eşleşme problemi yaratabilecek kapasitedeydi. Nitekim Bryant'ın 13 sayı - 9 ribaundla oynadığı ilk maçı deplasmanda 10 sayıyla kaybeden Galatasaray'da, tur yine Abdi İpekçi'ye kalmıştı. Sarı-kırmızılılar İstanbul'da 72-59 kazanırken, Errick McCollum'un yaptığı blok Galatasaray'ı yarı finale taşıdı.

Çeyrek finalde bir başka sürpriz daha oldu ve EA Milano turnuvaya veda etti. Galatasaray'ın yarı finaldeki rakibi de Gran Canaria oldu. Son EuroCup finalisti, tıpkı Bayern gibi tecrübeli bir antrenöre sahipti. Üstelik Aito Garcia Reneses'in takımında, yine fizikli bir pivot, 2.18'lik alen Omic vardı. EuroCup'ın en iyi beşine seçilen Omic karşısında Lasme tek kişi mücadele etmek zorundaydı. Bu kez ilk maç İstanbul'daydı ve Ergin Ataman bir sloganla takımın özgüvenini yukarı çekti: #kaldıdört. Kupaya dört maç kaldığını vurgulayan Ataman, 21 sayılık farkı hedeflediğini beyan etti. İlk maçı 14 sayıyla kazanan Galatasaray, ikinci maçta ölüp ölüp dirildi.

40 dakika sonunda 14 sayı geride olan Galatasaray Odeabank, bu kez uzatma oynamak zorundaydı. Uzatmada hiç basket atmadan, Errick McCollum'un serbest atış çizgisinden bulduğu sayılarla istediği farkı yakalayan temsilcimiz, yine bir son saniye bloğuyla geçti turu. Bu kez kahraman Vladimir Micov'du.

Final serisinde rakip, Strasbourg'du. Fransa Milli Takımı'nı çalıştıran Vincent Collet'nin antrenörlüğünü yaptığı Strasbourg, tarihinde ilk kez EuroCup Finali'ne yükselmişti. Fransa'daki maçta kötü bir oyun ortaya koyan Galatasaray, dört sayılık mağlubiyet almasına karşın avantaj elde etti.

İş, bir kez daha Abdi İpekçi'ye kaldı. Tribündeki yaklaşık 15 bin kişilik koroyla birlikte baskılı bir oyun ortaya koyan Galatasaray, 11 sayılık galibiyetle kupaya uzandı. EuroCup ilk kez Türkiye'ye gelirken, Galatasaray Odeabank'ın birçok oyuncusu da bireysel ödülleriyle dikkat çekti. Errick McCollum sezonun, Stephane Lasme de final serisinin en değerli oyuncusu seçildi. Vladimir Micov da sezonun en iyi beşinde yer aldı.



Sayfa Yükleniyor...