MUCİZENİN ADI OLIMPIAKOS!

Turkish Airlines Euroleague'de Olimpiakos, 19 sayı geriye düştüğü karşılaşmada en büyük favori CSKA Moskova'yı son saniye basketiyle devirdi. Karşılaşmadan 62-61 galip ayrılan Yunan temsilcisi tarihinde ikinci kez Avrupa'nın en büyüğü oldu.

NTV Spor 13.05.2012 - 22:54
MUCİZENİN ADI OLIMPIAKOS!


OĞUZ YENİHAYAT -
NTV Spor'dan canlı yayınlanan Turkish Airlines Euroleague Final-Four'da final karşılaşmasında CSKA Moskova ile Olimpiakos karşı karşıya geldi.

Maçın üçüncü çeyreğinde 19 sayıya geriye düşen Olimpiakos, son çeyrekteki geri dönüşüyle şampiyonluğa ulaştı. Son çeyreği 22-8 önde tamamlayan Yunan temsilcisinde Kostas Papanikolaou 18 sayıyla sahanın en skorer ismi olurken, yay gerisinden 3/3 isabetle oynadı. Vassilis Spanoulis 15 sayıyla şampiyonlukta önemli bir rol üstlenirken, kritik dakikalarda sahne alan Georgios Printezis 12 sayı üretti.

CSKA Moskova cephesinde ise son çeyrekte çok kötü bir periyot geçiren Milos Teodosic 15 sayıyla oynarken, Andrei Kirilenko 12 sayı-10 ribaundla tamamladı. Nenad Krstic 11 sayıyla mücadele ederken, çok kritik serbest atışlarından yararlanamayan Ramunas Siskauskas 8 sayıda kaldı.

Karşılaşmaya Antic'in basketiyle başlayan Olimpiakos'a Siskauskas yanıt verince ilk dakika 2-2 geçildi. Üst düzey savunmalar mücadelenin ilk düdüğü ile sahaya yansırken, takımların hücumlardan boş dönmesiyle iki takım da uzun süre skor üretemedi. Spanoulis'in üç sayılık basketinin ardından iki takımın sert savunmasıyla top kayıpları çoğaldı. Teodosic, skoru 5-4'e getirirken, Kirilenko'nun basketleriyle CSKA skorda öne geçse de Papanikolaou'nun basketiyle son üç dakikaya Olimpiakos 7-6 önde girdi. Krstic'in içeriden bulduğu sayılarla CSKA skoru lehine çevirirken, Shved ilk çeyreğin skorunu ilan etti ve Rus temsilcisi çeyreği 10-7 önde tamamladı.

Sert savunmaların yapıldığı ilk çeyrekte Olimpiakos 7, CSKA Moskova ise 6 top kaybı yaptı. Ayrıca; ilk çeyrekte atılan 17 sayı Euroleague Finali tarihine "ilk çeyrekte atılan en düşük sayı" olarak geçti. Daha önce Barcelona-CSKA Moskova karşılaşmasında toplamda 23 sayı atılmıştı.

İkinci çeyreğin ilk iki dakikası skorsuz geçerken, Andrei Kirilenko'nun basketiyle fark 5 sayıya yükseldi. Savunma direncini yükselten CSKA, Olimpiakos'a çemberi göstermezken, içeriden skor üretmeye devam etti. Asistleriyle skora katkı sağlayan Teodosic üç hücumdan 9 sayı çıkarınca farkı bir anda açıldı. Hücumlardan boş dönmeye devam eden Yunan temsilcisi, Spanoulis ve Papanikolaou ile skoru 27-17'ye getirdi. Siskauskas ve Lavrinovic'in sayılarıyla fark 14'e yükselirken, CSKA soyunma odasına 34-20'lik skorla önde gitti.


Maçın devre arasında organizasyon kapsamında düzenlenen "Uluslarası Basketbol Turnuvası"nda ödül alanlar sahaya çıktı. Final maçında Fenerbahçe Ülker'i mağlup eden Lietuvos Rytas'ın yanı sıra kişisel istatistiklerde dereceye giren isimler de ödüllerine kavuştu. Fenerbahçe Ülker'den Metecan Birsen, turnuvanın en değerli oyuncusu seçilirken, en iyi guard da yine Fenerbahçe Ülker'den Berk Uğurlu'ya gitti.

Üçüncü çeyrekte de Teodosic'in basketleriyle başlayan CSKA Moskova skoru 41-25'e getirirken, Antic ve Spanoulis'in devreye girmesiyle fark 11'e indi. Olimpiakos bu iki oyuncuyla skor üretmeye devam ederken Khryapa farkı kapanmasına izin vermedi. Spanoulis'in devreye girmesine rağmen Siskauskas ve Gordon'un basketleriyle farkı 19 sayıya çıkartan CSKA, son iki dakikada Olimpiakos'un 6-0'lık serisine engel olamadı. Sloukas, Printezis ve MAntzaris ile farkı eriten Yunan ekibi son çeyreğe 53-40 geride girdi. Yunan ekibi karşılaşmada ilk kez bu çeyreğin son dakikalarında Antic-Spanoulis ve Papanikolaou dışındaki oyunculardan skora katkı aldı.

Final periyoduna Sloukas'ın üç sayılık basketiyle başlayan Olimpiakos, Printezis ile bir basket daha buldu ve fark uzun bir sürenin ardından 8'e indi. Skor üretemeyen ve hücumlardan boş dönen CSKA, Keselj ile üç sayılık atış bulan Yunan takımını durduramayınca fark 5 sayıya kadar düştü. 8-0'lık bir serinin ardından maça ortak olan Olimpiakos, son 4 dakikaya 55-52 geride girdi. Krstic ve Kirilenko'ya Papanikolaou'nun üç sayılık basketiyle yanıt veren Olimpiakos, Kirilenko'yu savunmakta zorluk çekti. Papanikolaou ve Printezis ile son bir dakikaya girirken farkı 2'ye indirip, skoru da 60-58'e getiren Yunan temsilcisi, Teodosic'e bir kez daha Papanikolaou ile yanıt verdi ve son 10 saniye 61-60 CSKA Moskova üstünlüğü ile girildi.

Taktik faule yönelen ve Siskauskas'ı çizgiye götüren Olimpiakos, Siskauskas'ın 2'de 0 atmasıyla umudunu son hücuma taşıdı. Son topta Spanoulis'in basında Printezis, 40 dakikasında bitimine 0.7 saniye kala iki sayılık basketiyle Olimpiakos, CSKA Moskova'yı 62-61 devirdi.

CSKA MOSKOVA: 61 - OLYMPİAKOS: 62
Salon: Sinan Erdem
Hakemler: Luigi Lamonica  (İtalya), Jose Martin  (İspanya), Tolga Şahin  (İtalya)
CSKA Moskova: Teodosic  15, Siskauskas  8, Kirilenko  12, Khryapa   3, Krstic  11, Shved  3, Kaun  2, Gordon  2, Voronov, Vorontsevich, Lavrinovic  5
Olympiakos: Spanouluis  15, Keselj  3, Mantzaris  3, Dorsey, Antic  7, Papanikolaou  18, Hines, Printezis  12, Sloukas  4, Papadopoulos, Law 

1. Periyot: 10-7
Devre: 34-20
3. Periyot: 53-40
5 faulle çıkan: 36.01 Khryapa (CSKA Moskova)

Sayfa Yükleniyor...