Mehmet Okur basketbolu bıraktı

Mehmet Okur basketbolu bırakma kararı aldığını açıkladı. Milli basketbolcu, son dönemdeki sakatlıkların ardından eski günlerine dönemeyeceğini anladığı için aktif sporculuk yaşantısını sonlandırdığını duyurdu.

NTV Spor 08.11.2012 - 13:31
Mehmet Okur basketbolu bıraktı

Milli basketbolcu Mehmet Okur, aktif sporculuk hayatını noktaladığını açıkladı.

Son olarak Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından New Jersey Nets'te forma giyen 33 yaşındaki Mehmet Okur, son dönemdeki sakatlıkların ardından eski günlerine dönemeyeceğini anladığı için bu kararı aldığını bildirdi.

Mehmet Okur, "1993 yılında, 14 yaşında başladığım aktif profesyonel basketbol kariyerime 33 yaşında veda ediyorum. Geç başladığım, ancak aradaki farkı kapatmak istercesine büyük bir azim, kararlılık ve aşk ile dolu dolu yaşadığım basketbol kariyerime, bireysel ve takım olarak sayısız başarılar sığdırma gururunu yaşadım. Takım sporlarında Türkiye'ye kazandırdığımız ilk madalya olan 2001 Avrupa Şampiyonası ikinciliği ile başlayan ilk milli takım başarıma, NBA'de şampiyonluk kazanan ilk Türk ve NBA'de All-Star seçilen yine ilk Türk olma unvanlarını ekledim" diye konuştu.

Okur, "En üst seviyelerde yıllarca Türkiye'mi en iyi şekilde temsil etmiş bir sporcu olarak, özellikle son üç yıldır ardı ardına yaşadığım sakatlıklardan dolayı, bütün geri dönme çabalarıma rağmen artık eski Mehmet Okur olamayacağımı anlamış bulunuyorum. Özel antrenörümle çalışmalarımı devam ettirirken, sayısız NBA takımlarından ve Avrupa'nın en elit takımları arasında yer alan kulüplerden teklifler aldım. Ancak, bir oyucunun, özellikle de belli seviyeyi aşmış bir oyuncunun vücudu, onun eskisi gibi olmasına müsaade etmemeye başladığında, onun artık çok sevdiği, hayatının yıllarca vazgeçilmez bir parçası olan spora veda etme zamanıdır ve bu an Mehmet Okur için gelmiştir" dedi.

33 yaşındaki oyuncu, "Oyak Renault altyapısında başlayan, Tofaş, Efes Pilsen, Detroit Pistons, Utah Jazz ve New Jersey Nets ile noktalanan basketbol kariyerim boyunca hem saha içinde, hem saha dışında milletime layık, gurur vesilesi bir sporcu olmaya gayret ettim. Başarılarım kadar başarısızlıklarım da, benim itici gücüm oldu. Ancak, benim için en önemlisi, sadece sporculuğum ile değil, yaşam tarzım ile de çocuklara ve gençlere doğru bir örnek olma gayretimdir" şeklinde konuştyu.

Okur, "Ben, Mehmet Okur; öncelikle ailemin, basketbol kariyerim boyunca bana emeği geçen antrenör, idareci ve takım arkadaşlarımın ve son olarak da her zaman beni destekleyen Türk halkının ortak bir eseriyim. Bu heyecan dolu 19 yıllık serüvende bana eşlik eden sizlere sonsuz teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine son verdi.

''DEV ADAM''IN BAŞARILARLA DOLU KARİYERİ
Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) şampiyonluk yüzüğünü parmağına takan ve NBA All-Star maçına çağrılan tek Türk basketbolcu olan Mehmet Okur, ulusal ve uluslararası anlamda birçok başarıya imza attı. Eski milli oyuncu, Türkiye'de 3 Türkiye şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası ve 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kaldırma başarısı gösterdi.

Yalova'da 26 Mayıs 1976 tarihinde dünyaya gelen Okur, 14 yaşında basketbola başladı. 17 yaşında Bursa temsilcisi OYAK Renault takımında profesyonel olan Okur, ilk 1. Lig tecrübesini yine aynı takımla 1997-1998 sezonunda yaşadı.

Mehmet Okur, bir sonraki sezon Türkiye Ligi'nde iddialı bir kadro kuran diğer bir Bursa temsilcisi TOFAŞ'a transfer oldu. Rashard Griffith ve Asım Pars gibi dönemin önemli uzun oyuncularıyla birlikte forma giyen Okur, ilk Türkiye Ligi şampiyonluklarını da bu takımda yaşadı. Bursa temsilcisiyle üst üste 2 sezon şampiyonluk yaşayan Okur, ayrıca 2 kez Türkiye Kupası ve 1 kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı havaya kaldırdı.

Bursa temsilcilerinde gösterdiği başarılı performanslar Mehmet Okur'a İstanbul'un yolunu açtı. Türkiye'nin basketbolda köklü kulüplerinden biri olan o zamanki adıyla Efes Pilsen'e transfer olan eski milli oyuncu, burada da önemli başarılar imza attı.

Efes Pilsen'de 2 sezon forma giyen Okur, takımının 1 kez Türkiye 1. Lig şampiyonluğunu, 2 kez Türkiye Kupası'nı, 1 kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanmasında önemli rol oynadı. Mehmet ayrıca, 2001 yılında Efes Pilsen'le o zamanki adıyla FIBA Suprolig'de Avrupa üçüncülüğü sevinci tattı.

NBA KAPILARI AÇILDI
Efes Pilsen'de başarılı sezonlar geçirmesinin ardından Mehmet Okur'a, dünyanın en önemli basketbol organizasyonu olan NBA'in kapıları açıldı.

Mehmet, NBA takımı Detroit Pistons tarafından 38. sıradan draft edildi ve 2002-2003 sezonunda bu takımla sözleşme imzaladı. İlk yılında Mehmet Okur, ''çaylak'' sezonunu geçirmesine rağmen 72 maçta görev yaptı ve maç başına 6.9 sayı, 4.7 ribaunt, 1 asist üretti. Eski basketbolcu o sezon takımıyla Doğu Konferansı Finalleri'nde mücadele etti.

NBA'de oynadığı dönemde sırtında ''Memo'' yazan ve bu lakapla anılan eski milli oyuncu, bir basketbolcu için en önemli başarılardan biri olan, NBA şampiyonluğunu 2003-2004 sezonunda kazandı. İkinci sezonunda takımın en önemli oyuncularından biri olan ve sezonu 9.6 sayı, 5.9 ribaunt ile 1 asist istatistikleriyle bitiren Okur, o sezon Detroit Pistons'un NBA şampiyonu olmasına katkı sağladı. Mehmet Okur, NBA'de şampiyonluk yüzüğünü parmağına takan ilk ve tek Türk basketbolcu olma unvanını hala koruyor.

ALL-STAR HEYECANI
Detroit Pistons'ta yaşadığı şampiyonluğun ardından, o sezon kontratı biten Mehmet takımıyla sözleşme yenilemedi ve Utah Jazz'a transfer oldu.

Jazz'a 2004-2005 sezonu başında 50 milyon dolar bedelle 6 yıllık sözleşme imza atan Okur, ilk sezonunda 12.9 sayı, 7.5 ribaunt ortalamalarıyla oynamasına rağmen, takımı play-off'lara kalamadı.

Utah Jazz'la ikinci sezonunda maç başına 18 sayı, 9.1 ribaunt ve 2.4 asist ortalamasıyla oynayan Okur, bir sonraki yıl ise 5. sezonunu yaşadığı NBA'de büyük bir başarıya imza attı. 2007 yılında NBA'in en iyi oyuncularının çağrıldığı ''NBA All-Star'' maçı için Okur, sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkartılan Allen Iverson'un yerine Batı Karması'na çağrıldı. NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak da tarihe geçen ''Memo'', Las Vegas'taki Thomas Mack Arena'da 18 Şubat 2007'de yapılan All-Star'da 14 dakika 43 saniye sahada kalarak 4 sayı attı, 2 ribaunt aldı ve 1 de asist yaptı.

SAKATLIKLAR KARİYERİNİ ETKİLEDİ
2011-2012 sezonun başında yapılan ''lokavt'' nedeniyle uzun süre NBA'de maç oynanmayınca Mehmet Okur, Beko Basketbol Ligi'ne geri döndü. Türk Telekom ile sözleşme imzalayan, ancak lokavt bitince tekrar NBA'e dönen Okur, 7 sezon formasını giydiği Utah Jazz'dan 2011'in Aralık ayında New Jersey Nets'e transfer oldu. Mehmet, 22 Mart 2012'de takas döneminin son gününde New Jersey Nets'ten de Portland Trail Blazers'a geçti. Sezon sonu bu takım tarafından Okur, serbest bırakıldı.

Sakatlıklarından dolayı kariyerinin son yıllarında istenilen performansı gösteremeyen ''Memo'', aktif basketbolculuk hayatını noktaladığını açıkladı.

Eski milli basketbolcu, NBA'de en fazla sayısını Utah Jazz forması altında Indiana Pacers'ı 120-113 yendikleri maçta attı. Okur bu maçta rakip potaya tam 43 sayı gönderdi.

Mehmet Okur ayrıca, ''12 Dev Adam'' sloganıyla özdeşleşen ve 2001 yılında Türkiye'de düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda 2. olan (A) Milli Takım'ın da kadrosunda yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...