Seçim öncesi kaos!

FIFA, başkanlık seçimi öncesi, İsviçre polisinin düzenlediği operasyon ile büyük bir şok yaşadı. İsviçre polisi, rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla, aralarında 2 başkan yardımcısının da bulunduğu 7 FIFA üyesini tutukladı. İsviçre Savcılığı, 2018 ve 2022 dünya kupalarına ev sahipliği süreci hakkında da adli soruşturma başlatma kararı aldı.

NTV Spor 27.05.2015 - 08:58
Seçim öncesi kaos!

FIFA başkanlık seçimlerinin yapılmasına sayılı günler kala, futbol dünyası güne şok bir operasyon ile uyandı. İsviçre polisi, sabahın ilk ışıkları doğarken, FIFA üyelerinin kaldığı lüks bir otele baskın yaptı. Sivil polislerin organize ettiği baskında, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu üst düzey 7 FIFA üyesi tutuklandı. İsviçre Savcılığı ayrıca, FIFA bilgisayarlarında bulunan bazı belgelere de el koydu.

Operasyon talebi, Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan geldi. Zira bakanlık, uzun soluklu bir araştırma sonunda, geçmişi 90'ların başına kadar uzanan sistematik bir rüşvet ve yolsuzluk zincirini ortaya çıkardığı görüşünde. Soruşturmanın başını Amerikan Adalet Bakanlığı'nın çekmesinin nedeni ise rüşvet paralarının, Amerikan bankaları aracılığıyla aklandığına inanılması. Zürih'te tutuklanan kişilerin yargılanmak üzere Birleşik Devletler'e iadesini bekleyen bakanlık, soruşturma kapsamında toplam 14 kişinin suçlandığını açıkladı. Amerikan Adalet Bakanı'na göre, 6 sanık şimdiden suçunu kabul etmiş durumda.
 
SEÇİM CUMA GÜNÜ YAPILACAK
Futbol dünyasında büyük sarsıntıya yol açan polis baskınının ardından, FIFA'nın, İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter de Gregorio, basının karşısına çıktı. FIFA başkanlık seçimlerinin planlandığı gibi cuma günü yapılacağını duyuran De Gregorio, Başkan Sepp Blatter'in soruşturma ile bir ilgisi olmadığını; dolayısıyla istifa etmeyi düşünmediğini dile getirdi. FIFA'nın, yetkililerle tam bir işbirliği içinde olacağını vurgulayan De Gregorio; "Zamanlama kötü olsa da, FIFA'nın imajının temizlenmesi açısından soruşturmayı son derece yararlı buluyoruz. Sepp Blatter ofisinde dans etmiyor. Ancak suçsuz olduğunun bilincinde ve son derece sakin bir şekilde seçimi bekliyor" dedi.

De Gregorio, 2018 ve 2022 dünya kupalarının da planlandığı gibi Rusya ve Katar'da yapılacağını vurguladı. Ancak İsviçre Savcılığı, son gelişmelerin ışığında, ev sahibi seçimi sürecinde yaşananlar hakkında, Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan ayrı bir adli soruşturma yürütme kararı aldı. Soruşturmanın bitiminde ortaya nasıl bir tablo çıkacağı ise şimdiden merakla bekleniyor.

Son gelişmeler üzerine bir açıklama da UEFA'dan geldi. UEFA yaşananlar nedeniyle şoke olduğunu ve büyük bir üzüntü duyduğunu ifade etti.

İSİMLER AÇIKLANDI!
İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu 7 kişinin isimlerini açıkladı.
     
İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında 7 kişinin gözaltına alındığı ve bunların arasında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da yer aldığını belirtti.
     
Gözaltına alınanların tam listesi şöyle:
     
1- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu Başkanı, Uruguaylı Eugenio Figueredo
     
2- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu Başkanı İngiliz Jeffrey Webb
     
3- FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı Eduardo Li
     
4- FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin
     
5- FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha
     
6- Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Ateşesi İngiliz Costas Takkas
     
7- Güney Amerika Futbol Konfederasyonu İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı Rafael Esquivel

Sayfa Yükleniyor...