Soçi Kış Olimpiyatları'nda akılda kalanlar!

7 Şubat’ta başlayan ve 17 gün süren 22. Kış olimpiyat oyunları birbirinden farklı birçok hikayeyle son buldu. Oyunların sona erdiğinde 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz madalyayla Rusya zirvede yer aldı. Ruslar hem kazandıkları madalyalarla hem de başarılı organizasyonla alkış topladı.

NTV Spor 24.02.2014 - 00:33
Soçi Kış Olimpiyatları'nda akılda kalanlar!

7 Şubat'ta başlayan ve 17 gün süren 22. Kış olimpiyat oyunları birbirinden farklı birçok hikayeyle son buldu. Göz yaşları bazen sevinç, bazense hüzün için döküldü. 88 ülkeden yaklaşık 2500 sporcu 17 gün boyunca madalya mücadelesi verdi. Oyunların sona erdiğinde 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz madalyayla Rusya zirvede yer aldı. Ruslar hem kazandıkları madalyalarla hem de başarılı organizasyonla alkış topladı.

Oyunların en çok konuşulan ismi ise bir Norveçliydi.

Soçi'de Biatlon Karışık Takım ve erkekler sprint finallerinde altın madalya kazanan Ole Einar Bjorndalen kariyerinin 13'üncü olimpiyat madalyasını kazanarak tarihine geçti.

Einar Bjoerndalen, 8'i altın toplam 13 madalya ile Kış Oyunları tarihinin en çok madalya kazanan sporcusu unvanının sahibi oldu.
İlk Olimpiyat Oyunları'na 1994'te Lillehammer'da katılan 40 yaşındaki sporcu, 1998 yılında Nagano'da bir altın ve bir de bronz madalya kazanmıştı.

2002 Salt lake city'de 4 dalda Olimpiyat Şampiyonu olan Bjoerndalen, 2006 Torino'da 2 gümüş ve bir bronz almıştı. Norveçli sporcu son olarak Vancouver'da koleksiyonuna bir altın ve gümüş eklemişti.

Soçi'de tarihe geçen bir diğer yaşlı kurt Bode Miller oldu. Erkekler süper büyük slalomda 3. Olarak bronz madalya kazanan 36 yaşındaki Amerikalı sporcu, alp disiplininde kış olimpiyat oyunları madalyası kazanan en yaşlı isim olarak kayıtlara geçti. Miller yarış sonrası göz yaşlarına hakim olamadı.

Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'na damgasını vuran sporculardan biri de Amerikalı Lauryn Williams'tı. İkili Bobsled finalinde gümüş madalya kazanan Williams, hem yaz hem kış oyunlarında madalya sahibi 5 sporcudan biri oldu.

30 yaşındaki Williams, 2004 Atina Yaz olimpiyat oyunlarında 100 metrede gümüş, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda ise 4x100 metre bayrakta altın madalya kazanmıştı.

Williams'ın Bobsled sporuna girişi yakın arkadaşı ve Soçi'deki rakiplerinden Lolo Jones sayesinde oldu. Arkadaşını Bobsled'de yarışmaya teşvik eden 100 metre engelci Lolo Jones ise 11.likle yetinmek zorunda kaldı.

Bir başka Amerikalı sporcuysa Soçi'den büyük bir hayal kırıklığıyla ayrıldı. Snowbord Halfpipe'ta son 2 olimpiyatın şampiyonu Shaun White, finallerde 2 kez düşünce, kış olimpiyat oyunlarında aynı disiplini üst üste 3 kez kazanan ilk Amerikalı olma şansını da kaçırmış oldu ve dördüncü sırada yer aldı.

Soçi'de alp disiplini kadınlar iniş finaliyse bir ilke sahne oldu. Sloven Tina Maze ve İsviçreli Dominique Gisin yarışı aynı toplam zamanla ilk sırada tamamladı. Böylece oyunlar tarihinde ilk kez alp disiplininde altın madalya 2 sporcu arasında paylaşıldı.

Soçi sıradışı bir aşk hikayesine de sahne oldu. Aslen Amerikalı olan Snowboardçu Vic Wild, hayatına giren Rus Alena Zavarzina ile evlenmiş ve sonrasında Rusya için yarışmaya başlamıştı. Paralel Büyük slalomda Alena bronz, Vic ise altın madalya kazandı. Böylece bu ikili kış olimpiyat tarihinde aynı disiplinde madalya kazanan 2. Evli çift olarak tarihe geçti. 2010 vancouver'da  Shen Xue ve Zhao Hongbo buz pateni çiftlerde karı-koca olarak altın madalya kazanmışlardı.

Olimpiyat ruhunun Soçi'deki en önemli temsilcisiyse hiç kuşkusuz Vanessa Vanakorn ya da herkesin tanıdığı ismiyle Vanessa Mae oldu.

Albümleri dünya çapında milyonlarca satan keman virtüözü, Soçi'de tamamen amatör bir ruhla yarışacak çocukluk hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Tayland'ın, Kış Olimpiyat Oyunlarına gönderdiği 3. sporcu unvanını alan Mae, büyük slalom yarışında ülkesini temsil etti ve bitirmeyi başaran 67 sporcu arasında son sırayı aldı.

Oyunlara bir de protesto damga vurdu. Ukraynalı sporcu Bogdana Matsotska, Kiev'deki protestoları silah kullanarak bastırmaya çalışan Ukrayna Hükümeti'ne tepki olarak Kış Olimpiyatları'ndan çekildi.

Buz pateni ise 2 efsane ismin vedasına sahne oldu. Son yıllarda art arda yaşadığı sakatlıkların ardından artık eski gücünde olmadığını söyleyen 3 kez dünya şampiyonu rus evgeni plushenko takım mücadelesinde altın madalya aldıktan sonra emeklilik kararını açıkladı. Bir başka emeklilik kararı da 2 kez dünya 1 kez olimpiyat şampiyonu Kim Yuna'dan geldi. Vancouver'da tekler altın madalyası kazanan Güney Koreli sporcu, Soçi'de aldığı gümüş madalyanın ardından 23 yaşında emekliye ayrıldı.

Kış olimpiyat oyunlarının en şanssız ismi ise hiç şüphesiz Maria Komissarova'ydı . kadınlar serbest stil kayak krosta yarışan 23 yaşındaki Rus sporcu antrenman esnasında düştü ve omurgasını kırdı. Almanya'da 2 ameliyat geçiren genç sporcunun hayati tehlikesi sürüyor.

Sayfa Yükleniyor...