2020 yolculuğu başladı!

2020 Olimpiyatları'na İstanbul, Tokyo ve Madrid aday kent oldu. İstanbul'un 2020 Olimpiyatları için yaptığı adaylık başvurusu kabul edilirken; Tokyo ve Madrid'e de adaylık yolu açıldı. Bakü ve Doha'nın adaylık talepleri ise reddedildi.

NTV Spor 24.05.2012 - 02:02
2020 yolculuğu başladı!

Kanada'nın Quebec City kentinde yapılan Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısından beklenen haber geldi.

İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları için yaptığı adaylık başvurusu kabul edildi. İstanbul'un yanı sıra Tokyo ve Madrid'in adaylık başvurusu da kabul edilirken; Bakü ve Doha'nın adaylık talepleri reddedildi.

İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapabilmek için Tokyo ve Madrid ile yarışacak.

İstanbul, 2020 için en şanslı kent olarak ön plana çıkıyor. IOC üyelerinin kafasını karıştıran tek nokta, Türkiye'nin 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemeye de aday olması. Ancak Quebec'te bulunan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Hasan Arat, IOC yönetim kuruluna, Türkiye'nin önceliğinin olimpiyat olduğu konusunda net mesajlar gönderdi. Arat, "Türkiye için olimpiyat oyunlarına ev sahipliği hakkını kazanmak en büyük ödül. Bu her zaman bizim önceliğimizdi ve hiçbir şey değişmedi" ifadelerini kullandı.
 
Quebec'te bulunan Türk heyetine milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu ve milli voleybolcu Neslihan Darnel de destek verdi...
 
5. kez adaylık başvurusu yapan İstanbul'un ardından en büyük favori Tokyo... Ancak birçok IOC üyesinin hala deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya'ya Asya kıtasının 2018 Kış Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği yapacak olması nedeniyle mesafeli yaklaştığı ifade ediliyor.
 
Adaylığını ilk açıkladığında favori gösterilen Madrid ise İspanya'daki derin ekonomik kriz nedeniyle kan kaybetti. İtalya'nın başkenti Roma'nın ekonomik gerekçelerle adaylığını çekmesi, benzer sorunlar yaşayan Madrid'in de şansını azaltmış görünüyor.

Quebec'teki toplantıdan çıkan kararla İstanbul, Tokyo ve Madrid 17 aylık bir yarışa başlamış oldu. IOC, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak kenti eylül 2013'te Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te açıklayacak.

İSTANBUL 3. KEZ RESMİ ADAYLIK STATÜSÜNÜ KAZANDI
Olimpiyat Oyunlarına evsahipliği yapmak için, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) 5 kez başvuruda bulunan İstanbul, 3. kez ''resmi aday'' statüsünü kazandı.

Roma'nın adaylıktan çekilmesiyle, 2020 Olimpiyatları'nın evsahipliğine talip 5 kent arasında yer alan İstanbul, Kanada'nın Quebec kentinde gerçekleştirilen IOC toplantısındaki açıklamanın ardından 3 resmi adaydan biri konumuna geldi. İstanbul, aday adaylarından Doha ve Bakü'nün ilk aşamada elenmesiyle, 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak için Tokyo ve Madrid ile yarışacak.

Olimpiyatlar için ilk adaylığını 2000 yılında gerçekleştiren İstanbul, başvuru sisteminin ''2 aşamalı'' hale getirilmesi sonrası yapılan 2004 yılındaki oylamada, aday adaylığından öteye gidemedi. 2008'de ilk aşamayı geçerek 5 aday şehir arasına giren İstanbul, oylama sonucunda 4. olarak elendi. 2012 Olimpiyatları'nı düzenlemek için kolları tekrar sıvayan İstanbul, bu sefer ilk aşamayı geçemedi ve aday adaylığıyla yetinmek zorunda kaldı.

İstanbul'un olimpiyatlara adaylık süreci şöyle:

2000 Olimpiyatları: İstanbul ilk kez olimpiyatları düzenlemeye aday olurken, Pekin, Berlin, Sydney ve Manchester kentleriyle yarıştı. Bu beş kentin adaylığı, Eylül 1993'te Monaco'da gerçekleştirilen toplantıda, IOC üyelerince oylandı. İstanbul ilk turda yeterli oyu alamadı ve elendi. Dört tur devam eden oylama sonucunda Sydney 2 oy farkla Pekin'i geçerek 2000 Yaz Olimpiyatları'nın ev sahipliğini aldı.

2004 Olimpiyatları: IOC, 2004 Olimpiyat Oyunları'nda ev sahibi kentin seçilme yöntemini değiştirdi ve aday kentlerin bir bölümünün ilk aşamada elenmesi, elemeyi geçenlerin finalist kentler olarak adaylığa devam etmesini benimsedi. 2004 Olimpiyat Oyunları adaylık yarışında İstanbul'un rakipleri Saint Petersburg, Buenos Aires, Stockholm, Cape Town, Roma, Sevilla, Lille, Rio de Janeiro, San Juan ve Atina'ydı. Mart 1997'de gerçekleşen oylamanın ilk aşamasında İstanbul'la birlikte 6 kent elendi. Finalist olan Atina, Buenos Aires, Cape Town, Roma ve Stockholm kentleri Eylül 1997'de yarıştı. Oylamanın 5. turunda Atina, Roma'yı geçerek 2004 Olimpiyatları'nı düzenleyecek şehir seçildi.

2008 Olimpiyatları: Bangkok, Kahire, Havana, Kuala Lumpur ve Sevilla'nın ilk aşamada elendiği süreçte, İstanbul finalde Pekin, Osaka, Toronto ve Paris ile yarıştı. Temmuz 2001'de biraraya gelen IOC üyelerinin yaptığı oylamada 4. olan İstanbul, oylamadan ikinci defa boynu bükük ayrıldı.

2012 Olimpiyatları: Adaylık yarışında İstanbul'un rakipleri Paris, Madrid, Londra, New York, Moskova, Liepzig, Rio de Janeiro ve Havana'ydı. Mayıs 2004'de yapılan oylamada İstanbul, Liepzig, Rio de Janeiro ve Havana ile birlikte ilk aşamayı geçemeyen 4 şehirden biri oldu. IOC üyeleri, Temmuz 2005'de 2012 Olimpiyatları'nı düzenleyecek şehri seçmek için Singapur'da biraraya geldi. Oylamanın 4. turunda rakibi Paris'i 4 oy farkla geçen Londra olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı.

Sayfa Yükleniyor...