Masa tenisinde Melek Hu ve Bora Vang

Londra Olimpiyat Oyunları'nda masa tenisinde Türkiye'yi Melek Hu ve Bora Vang temsil edecek.

NTV Spor 24.07.2012 - 11:19
Masa tenisinde Melek Hu ve Bora Vang

Londra Olimpiyat Oyunları'nda masa tenisinde Türkiye'yi Melek Hu ve Bora Vang temsil edecek.

30. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda masa tenisi müsabakaları, 28 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Tek erkekler ve bayanlar ile erkekler ve bayanlar takım olmak üzere 4 kategoride yapılacak müsabakalar, Excel London'da gerçekleşecek.

Türkiye'yi, geçen yılın Avrupa Karışık Çiftler üçüncüsü Melek Hu ile yine geçen yılın Avrupa Karışık Çiftler Şampiyonu Bora Vang temsil edecek.

Masa tenisi müsabakalarına, 172 sporcu (86 erkek, 86 bayan) katılacak.

Türkiye'yi Pekin Olimpiyatları'nda Melek Hu ve Cem Zeng temsil etmişti. Melek Hu, oyunlara 3. turda, Cem Zeng ise 1. turda veda etmişti.

Pekin-2008'de masa tenisinde tüm altın madalyaları evsahibi Çin Halk Cumhuriyeti almıştı.

Olimpik programa ilk kez 1988 Seul Olimpiyatları'nda dahil edilen masa tenisinde, 24 altın madalyanın 20'sini Çin elde etti. ''Masa Tenisinin Mozart'ı'' lakabıyla tanınan İsveçli oyuncu Jan-Ove Waldner ise masa tenisinde ilk ve tek altın madalyayı kazanan (Barcelona-1992) Avrupalı sporcu olarak olimpiyat tarihine geçti.

TARİHİ
Masa tenisi, 2 veya 4 oyuncunun birbirlerine attığı, ortasında ağ olan masanın üstünde oynanan bir oyundur. Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880'lerde Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordusu tarafından oynanırdı. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlardı. File olarak da kitapları kullanıyorlardı.

1890'larda İngiltere'de bu oyunun diğer versiyonları geliştirildi. Parker Brothers firması masaya kurulabilen portatif net, dışı file kaplı küçük bir top ve minyatür raketlerden oluşan salon tenisi kitleri satmaya başladı.

1900 yılında Amerika'yı ziyaret eden İngiliz James Gibb, dönerken yanında bazı içi boş selüloid toplardan getirdi ve arkadaşlarıyla salon tenisini bu topları kullanarak oynamaya başladı. Gibb, topun rakete ve masaya çarptığı zaman çıkardığı sesi temsil eden ''ping pong'' ismini kullanmaya başladı.

Sayfa Yükleniyor...