WADA, 'ilk ihlalde 4 yılı' onayladı

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı WADA, 2015'te yürürlüğe girecek yeni kurallar bütününde, ilk doping ihlalinin cezasını 4 yıla çıkardı.

NTV Spor 15.11.2013 - 11:35
WADA, 'ilk ihlalde 4 yılı' onayladı

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı WADA, 2015'te yürürlüğe girecek yeni kurallar bütününde, ilk doping ihlalinin cezasını 4 yıla çıkardı.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde 12 Kasım'da başlayan ve bugün sona erecek WADA Dünya Kongresi'nde, 2015 yılında yürürlüğe girecek yeni koddaki değişiklikler görüşüldü ve dopingin önüne geçmek için yeni yaptırımlar getirildi.

2015 kodunda ilk doping ihlalinin cezası 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Sporcu yasaklı maddeyi bilmeden aldığını ispat eder veya sporcunun başka nedenlerle suçsuz olduğuna kanaat getirilirse, cezada indirime gidilebilecek. Duruma göre sporcunun cezasının tamamen kalkması da mümkün olabilecek.

Numunelerin geriye dönük analiz süresi 8 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Sporcudan alınan numuneler, 10 yıl süresince gerektiği takdirde başka yasaklı maddelere bakılmak üzere yeniden incelenebilecek.

"Sporcu nerede formu"na dahil olan ve federasyonu ya da WADA tarafından takibe alınan sporcunun, verdiği adreste 18 ay içinde 3 kez bulunmaması halinde dopingli sayılmasında, süre 12 aya çekildi. WADA, süreyi kısaltarak, bu konuda sporcunun öne sürdüğü "istemeyerek, unutkanlıktan oldu" gibi mazeretlerinin önüne geçmeyi planlıyor.

IOC'NİN YENİ BAŞKANI, 4 YILI AZ BULDU
Bu arada, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) yeni başkanı Alman Thomas Bach, kongredeki konuşmasında, "Aslında ben ilk doping ihlalinde ömür boyu men cezası verilmesini savunuyordum ancak süreç içerisinde yasal konularla uğraşan meskeltaşlarım bunun mümkün olamayacağını söyledi" diyerek, doping kullanımının ne kadar ciddi bir problem olduğunun altını çizdi ve cezanın iki yıldan dört yıla çıkarılmasına güçlü bir şekilde destek verdi.

"Yaptığımız herşey temiz sporcularla ilgili" diyen Bach, "Tüm bu çabalarımızın tek bir amacı var, o da temiz sporcuları, fair play ruhu içinde yarışan sporcuları korumak. Dopingle mücadeleye harcanan milyonlarca dolar, bizim için masraf değil, sporun geleceğini garanti altına almaktır. Sporun iyi bir geleceğe sahip olması, bizim dopingle ne kadar savaştığımıza bağlı. Öte yandan temiz spor yapan temiz sporcular, bizim sorumluluğumuzda ve tüm bu çabalarımızı hak ediyorlar" ifadelerini kullandı.

FAHEY, 6 YILLIK KOLTUĞU DEVREDİYOR
WADA Dünya Kongresi, bugün yapılacak oturumlarla son bulacak. Kongrenin son gününde, mevcut başkan eski Avustralya Maliye Bakanı John Fahey, 6 yıllık görev süresinin ardından başkanlık koltuğunu, IOC tarafından tek isim olarak sunulan IOC Asbaşkanı İngiliz Craig Reedie'ye devredecek.

 

Sayfa Yükleniyor...