MUHTEŞEM KAYBEDENLER: LUZ LONG

23 yaşındaki genç adam, atletik görüntüsü ve sarı saçlarıyla Hitler ve şürekasının ideal sporcu anlayışının gerçek temsilcisiydi. Ne var ki Long’un bu bıyıklı adam ve arkadaşlarıyla aynı idealleri paylaşmadığı da biliniyordu.

NTV Spor 06.12.2013 - 12:10
MUHTEŞEM KAYBEDENLER: LUZ LONG

Spor tarihi büyük yıldızlar çıkardı. Ama her zaman kazananların ön plana çıktığını düşünmek yanlış. Bazı kaybedenler en az o çok kazananlar kadar ilgi çekti. Mert Aydın'ın kaleminden “Muhteşem Kaybedenler” kimi dramatik, kimi trajik, kimi eğlenceli hikayeler ile iki hafta boyunca NTVSpor.net'te olacak.
 
İlk bölümün konuğu Luz Long... 
 
LUZ LONG
Carl “Luz” Long 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları öncesinde Naziler'in propaganda amaçlı kullandığı isimlerden biriydi. 

23 yaşındaki genç adam, atletik görüntüsü ve sarı saçlarıyla Hitler ve şürekasının ideal sporcu anlayışının gerçek temsilcisiydi. Ne var ki Long'un bu bıyıklı adam ve arkadaşlarıyla aynı idealleri paylaşmadığı da biliniyordu.
 
Long'un Naziler tarafından yüceltilmesinde rakibinin de payı vardı. Dünyanın en hızlı adamı olarak adlandırılan ABD'li Jesse Owens, Berlin'e büyük bir havayla gelmiş ve uzun atlama elemelerine kadar 100 metrede Olimpiyat şampiyonu olmuştu. Owens'ın Afrika kökenli oluşu Long'un üzerindeki baskıyı bir kat daha artırıyordu.
 
Uzun atlama elemeleri ile 200 metre seçmeleri aynı saatlerde yapılıyordu. Owens'ın kafası karışıktı. Aslında çok da rahat geçebileceği bir baraj derecesini aşması gerekiyordu. Ne var ki ilk iki hakkında da faul yaptı Owens. Hitler rejimine yağ yapmak isteyen hakemlerin işgüzarlığı mı yoksa Amerikalı'nın kafasının karışıklığı mı bilinmez ama tek bir hakkı kalmıştı Owens'ın. 
 
Rivayete göre bu sırada Long, Owens'ın yanına geldi. Alman sporcu, rakibine sıçrama tahtasının gerisinden atlaması önerisinde bulundu. Hatta kendi havlusunu ideal olarak gördüğü bir noktaya koyarak Owens'a yardımcı oldu. Amerikalı sporcu bu kez tartışmasız bir atlayışla finale adını yazdırdı.
 
Final günü atlayışlar geldikçe Protokol Tribünü'nde endişeli bir bekleyiş vardı. Owens 8.06 metrelik atlayışıyla Long'un 19 santimetre önünde altın madalyayı kazandı. Hitler, Goebbels ve Hess çoktan stadı terk etmişlerdi bile. Onlara inat Long ve Owens birlikte şeref turu attılar Berlin Olimpiyat Stadı'nda.
 
2. Dünya Savaşı çıkana kadar ikili birbirleriyle mektuplaştı. Savaş çıktıktan sonra orduya yazıldı Long. 1943'te daha 30 yaşındaydı Sicilya'da vurulduğunda. İngilizler, onu bulup hastaneye kaldırdılar. Kim olduğunu, dünya spor tarihine nasıl geçtiğini bilmeden kurtarmaya çalıştılar. Ama Long son nefesini verdi Çizme'nin hemen altında.
 
Yıllar sonra, 2009'da, Berlin'deki Dünya Atletizm Şampiyonası sırasında aynı stadyumda artık hayatta olmayan Owens ve Long'un aileleleri buluştu ve eski dostları andı; Naziler'e meydan okuyan adamları.

 
DEVAM EDECEK...
 

Sayfa Yükleniyor...