Tam 10 yıl önceydi!

Lionel Messi, Barcelona A takımında ilk maçını 16 Ekim 2004'te Espanyol karşısında giymişti 27 yaşındaki Lionel Messi, Barcelona A takımında 10. yılını tamamladı.

NTV Spor 16.10.2014 - 11:33
Tam 10 yıl önceydi!

Arjantinli yıldız 2000 yılında kapısından girdiği Barcelona'da A takımında ilk maçını 16 Ekim 2004'te Espanyol karşısında 82. dakikada Deco'nun yerine girerek oynamıştı. İşte Arjantinli yıldızın Barcelona hikayesi:

17 Eylül 2000'de 13 yaşındaki Lionel Messi, babası Jorge ve menajeri Fabian Soldini ile birlikte El Prat Havaalanı'na indi.

20 yıl önce Armando Diego Maradona'yı Barcelona'ya getiren Josep Maria Minguella, Messi için, teknik sorumlu Carles Rexach'a "Bu çocuk Maradona gibi" demişti.

Ertesi gün Messi, Barcelona genç takımında Cesc Fabregas ve Gerard Pique ile birlikte antrenmana çıktı.  Soyunma odasında çelimsiz buldukları çocuğun sahada ne kadar iyi olduğunu görünce hepsi şaşırmıştı.

Messi hakkında karar vermesi için Rexach'ın Sidney'deki Olimpiyat Oyunları'ndan dönmesi beklendi. Özel bir maç ayarlandı, ancak Rexach her zamanki gibi geç kaldı.  Ama Messi'yi seyretmesi için 7-8 dakika yetmişti ve "Hemen bu çocuğa imza attırmamız lazım" diye düşündü. Rexach o anı, "İki dakikada kararımı vermiştim. Yerimde kim olsa Messi ile ilgili aynı kararı verirdi" diye anlatacaktı.

Aslında Barcelona krizdeydi. Luis Figo, Real Madrid'e kaptırılmış, takım kötüydü. Messi iyiydi, ama o dönemde 13 yaşında bir çocuğu hem de Arjantinli bir oyuncuyu almak büyük bir riskti.

Messi'ye her gün aylığı bin dolar olan hormon iğneleri vurulmaya başlandı. Üstelik babasına da yılda 50 bin Euro para ödemeyi kabul etmişlerdi. Bazıları bu maliyetin hiçbir garantisi olmayan genç bir oyuncu için çok olduğunu düşünüyordu. Yabancı olduğu için küçükler A takımında oynayamıyor, sadece Katalan turnuvalarında forma giyebiliyordu. Soyunma odasında takım arkadaşları ona hemen bir isim buldu: El Mudo yani suskun.

Önce bir otele ardından ailesiyle Camp Nou Stadı'nı penceresinden görebildiği bir eve taşındı. Babası bekletiliyordu. İmza yoktu. Menajeri Real Madrid'in kapıyı Messi için çaldığını iletiyordu.

Babası bekletilmekten ötürü sinirlenmişti ve "Messi ayrılıyor" dedi. 14 Aralık 2000'de Carles Rexach baba Messi'yi bir öğle yemeğine çağırdı ve oturdukları restoranda ilk sözleşmeyi bir peçeteye yazarak imzaladı.

Bu kulüpte bazı çevreler tarafından hoş karşılanmadı. Barcelona, 2004-05'e kadar kupa kazanamayacağı kötü dönemin başlangıcındaydı. Taraftarlar başkan Gaspart'ı istifaya çağırıyordu.

Altı ay sonra Messi'nin babası Jorge başkan Gaspart'a bir mektup yazdı. Baba Messi, mektubunda, kulüpten kendisine ödeme yapılmadığını ve aile olarak durumlarının çok kötü olduğunu belirtiyordu. O yaz Messi'nin annesi ve üç kardeşi Arjantin'e dönmek zorunda kaldı. Ama beklediği teklif Aralık 2001'de geldi. Sabreden Messi, yeni sözleşme imzalayıp, muradına ermişti.

Ve Messi gaza bastı. Attığı gollerle, Cadete, Juvenil A, Juvenil B, Barcelona C, Barcelona ve sonunda A takıma ulaşacaktı. Kasım 2003'te dönemin Barcelona Teknik Direktörü Frank Rijkaard, Porto ile oynanacak hazırlık maçında gençlere şans verme kararı aldı. Lionel Messi bunlardan biriydi.

Tarihler 16 Ekim 2004'ü gösterirken Lionel Messi, Barcelona'nın Espanyol ile oynadığı maçın 82. dakikasında Deco'nun yerine oyuna girerek ilk kez A takım formasını giydi. Formasını ne yapacağı sorulduğunda, "Bu forma Arjantin'e dönmek zorunda kalan annem için. Bu oynadığım son 10 dakikayı hayatım boyunca unutmayacağım". dedi.

Messi, 1912'de Paulino Alcantara'nın ardından A takım formasını giyen en genç Barcelona'lı oyuncu olmuştu. İlk zamanlarda gazetelerin maç notlamasında, aldığı az dakikalar nedeniyle değerlendirme dışı tutuluyordu. Ama bir süre sonra başarıları nedeniyle yıldız yağmuruna tutulacaktı.

 

Sayfa Yükleniyor...