"E-bilet amacına ulaştı"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, e-biletin amacına ulaştığını söyledi. Bakan Kılıç, e-biletin faydalarını son derbide daha iyi gördüklerini belirtti.

NTV Spor 27.10.2014 - 12:08
"E-bilet amacına ulaştı"

Spor camiası, Antalya'da düzenlenen ‘Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği çalıştayı'nda bir araya geldi. Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir çok konuda medyayı bilgilendirdi.
 
"E-BİLET AMACINA ULAŞTI"
Elektronik biletin amacının sporda şiddeti önlemek olduğunu bir kez daha vurgulayan bakan Çağatay Kılıç, elektronik biletin amacına ulaştığını ve bunu son derbide daha iyi gözlemlediklerini dile getirdi.

Elektronik biletin en büyük sınavının, geride kalan Galatasaray - Fenerbahçe derbisi olduğunu söyleyen bakan Kılıç, "Geçen sezon yani e-biletin olmadığı dönem, resmi rakamlarda Türk Telekom Arena'da bulunan seyirci sayısı 47 bin. Bu seneki derbide bulunan seyirci sayısı ise 37 bin. Bilet fiyatları pahalı. Nerden bakarsanız bakın geçen seneki katılımı, 5 bin dolaylarında düşürmüştür.  Maç sırasında sahaya atılan yabancı maddeler vardı ama ufak tefekti. Doğrudan futbolcuya küfür ettiği ve kamera kayıtta olduğu için sadece bir kişi ceza aldı" dedi.

Spor Bakanı Çağatay Kılıç, sporda şiddeti önlemede kulüp yöneticilerine de çok büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Kılıç, "Yöneticilerin ağzından çıkan şeyler maçın ve seyircinin atmosferini etkiliyor.  Sorumlu makamdakiler sorumlu konuşacaklar ve dikkatli olacaklar. Onların görevleri kesinlik ortalığı germek değil" ifadelerini kullandı.

BAKAN, ÇALIŞTAY'IN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalıştay'ın açılış konuşmasında da önemli açıklamalarda bulundu. Kılıç, Türkiye kadar spora yatırım yapan başka bir devlet bulunmadığını savunarak, "Yatırdığımız maddi kaynak, ekonomik gücün karşısında aldığımız başarı o yatırımın karşılığı mı  Bence değil" dedi.
 
Çalıştayda güzel çalışmalara imza atılmasını ümit ettiğini dile getiren Kılıç, çıkan sonuçların bir bildiri haline getirilerek yayınlanacağını, kendilerinin de bildiride yer alan hususları takip edeceklerini kaydetti. Spor denilince hep uluslararası yarışmalar ve olimpiyatların akla geldiğine dikkati çeken Kılıç, engelli kişilerin de bu anlamda çok ciddi emek sarf ettiğini, çalıştayda konunun bu boyutuyla da ele alınması gerektiğini bildirdi. Çalıştayın ana konularından birinin de 2016 ve 2020 olimpiyatları için neler yapılacağı olduğunu belirten Kılıç, "2016 ve 2020 olimpiyatlarında görev alanlarınızla ilgili projeksiyonlarınız neler, bunu görmek istiyorum. Bunu bilmemiz lazım ki önümüze bir hedef koyalım" diye konuştu. 
 
"BİZİM KADAR SPORA YATIRIM YAPAN YOK"
Bakan Kılıç, bu tür toplantılarda işin dönüp dolaşıp bütçe meselesine geldiğini vurgulayarak, çalıştayda bütçenin konuşulmayacağını, öncelikle bir yol planının, hedefin ortaya konulacağını söyledi.
 
Kılıç, şöyle konuştu: "Türkiye kadar, bizim devletimiz kadar spora yatırım yapan başka bir devlet yok. Yatırdığımız maddi kaynak, ekonomik gücün karşısında aldığımız başarı o yatırımın karşılığı mı  Bence değil. Bu iki kere iki, dört. Verilen kaynakların doğru kullanılıp kullanılmadığı konusunda eksikliğimiz var, burada bunu çalışmamız lazım." Yatırım açısından bakıldığı zaman ciddi bir tablo ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Kılıç, sadece son 3,5-4 yıl içerisinde 25'i stat olmak üzere 900'den fazla spor tesisi yapıldığını kaydetti.
 
Spor salonları, yüzme havuzları, buz pistleri, okçuluk tesisleri gibi birçok alanda tesis yapıldığını anlatan Kılıç, spor tesislerini sadece bir spor dalının yapıldığı mekan olmaktan çıkarmak gerektiğine işaret etti. Bugün bir stadyumun maliyetinin 50 milyon liradan başlayıp 150 milyon liraya kadar çıktığının altını çizen Kılıç, "Ayda iki kere kullanmak için değil bu yatırımlar. Bunların dünyada örnekleri var, ofis olarak kullanılan, kulüp merkezi olarak kullanılan, sportif amaçlı ticaret alanında kullanılan örnekler var" dedi.

OKULLARDAKİ SPOR SALONLARI
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan spor salonlarının sadece okulun açık olduğu dönemde kullanılmaması gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç, şöyle devam etti: "O salonları okul dışında da kullanılabilecek imkan mevcuttur. Biz bunu zaten Milli Eğitim Bakanımızla da görüştük, bu konudaki çalışmalar hız kazandı, birçok noktasını da çözdük. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız başka bir çalışma var. Sporcu gençlerimiz, sporlarını yaparken eğitim hayatlarıyla alakalı yaşadığı engeller, sıkıntılar... 'Seç' denilmek durumuna geliyorlar. 'Seç' dediğiniz zaman, zaten önüne konan bir zorunluluk var, kendisi seçmiyor. O belki daha sonra seçmek istiyor. Aileler belki daha sonraki zamanda karar vermek istiyor, ortaokulun sonunda, lisenin başında değil. Bu imkanları geliştirmek için Milli Eğitim Bakanlığımız ile prensip olarak bir anlaşmaya varmış durumdayız. Bunun detaylandırılması için çalışmalarımız devam edecek. Kısa sürede bunu tamamlamak istiyoruz ki sporumuzun önündeki farklı açılardaki engelleri kaldırabilelim." Sporcuların uluslararası müsabakalarda tecrübelerinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Kılıç, özellikle olimpiyatlara hazırlanmak için uluslararası tecrübelerin artırılması gerektiğini vurguladı.
 
ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR
Bakan Kılıç, Türkiye'nin spor tesisi ve organizasyonu yapma konusunda bir eksiği bulunmadığını, bu konuda da sicilinin gayet iyi olduğunu dile getirerek, fakat her organizasyona "evet" dememek gerektiğini söyledi. Türkiye'nin tanıtımına, ülkenin katma değerine, sporcuların kendilerini geliştirmesine katkı sağlayacak organizasyonlara yönelmek gerektiğini ifade eden Kılıç, "Ses getiren, ülkemizin tanıtımına çok ciddi manada destek verecek, sporcularımızın kendilerini geliştirmesine destek olacak organizasyonlarımızı hep beraber Türkiye'mize kazandıracağız ama hepsini değil. Yani açık söyleyeyim, kimsenin yapmak istemediği küçük organizasyonlarla uğraşmayalım" ifadesini kullandı. Mersin'de, Erzurum'da, Trabzon'da yapılan organizasyonların büyük ses getirdiğini belirten Kılıç, bu tür organizasyonları almak için çalışmaya devam edeceklerini anlattı. - "Tesislerin içini doldurmamız gerekiyor" "Çok güzel, büyük, modern tesisler yapıyoruz, büyük başarılar getirebilecek tesisler yapıyoruz ama içlerini dolduramıyoruz, bu tesislerin içini doldurmamız lazım" diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "70'li, 80'li, 90'lı yıllarda büyük organizasyonlar için yapılmış birçok ülkedeki tesislerin fotoğraflarını gördüm. Birçok tesis artık tanınmaz hale geldi. Türkiye'de de yapılan tesislerin 10-15 yıl sonra böyle olmaması için şimdiden çalışmak gerekiyor. Yapılan yatırımlar çok ciddi kaynaklar. Burada mutlaka şunu çalışın, sizlerden rica ediyorum. Bu tesislerin içini nasıl daha fazla dolduracağız."

DOPİNG
Konuşmasında doping konusuna da değinen Bakan Kılıç, geçmişte konuyla ilgili kimsenin tasvip etmediği farklı sıkıntıların yaşandığına dikkati çekti. Bunları hiçbir zaman örtbas etmek için uğraşmadıklarını kaydeden Kılıç, şöyle konuştu: "Evet bir sorunumuz vardı. Bununla yüzleşmeye devam ediyoruz, çalışmalarımız da devam edecek, hiçbir şekilde de geri adım atmayacağız. Bu konudaki görüşlerimiz nettir. Spor camiasında da ciddi manada algılandığını düşünüyorum. Uluslararası anlamda da şu anda Türkiye ile alakalı algının daha iyi bir noktada olduğunu söyleyebilirim. Bu noktada iyi gidiyoruz, daha iyi olacağız. Bunun için ne gerekiyorsa ben yapmaya hazırım. Dolayısıyla lütfen herkes bu konuda dikkatli olsun, birbirimizi üzmeyelim."
 
Spora erken yaşta başlamanın önemine işaret eden Kılıç, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile çalıştıklarını söyledi. Gençler tarafından çok fazla kullanılan iletişim araçlarının çok önemli olduğunu fakat bazen de istenmeyen sonuçlar doğurduğunu ifade eden Kılıç, paylaşılan yazı veya görsellerin başka insanları üzebileceğini, bu nedenle bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Bazı bölgelerde ciddi yatırımlarla yapılan spor salonlarının tahrip edildiğini belirten Kılıç, yatırımların değerini bilmek gerektiğini vurguladı.

SPORTİF BAŞARILARIN MEDYADA YER ALMASI
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, spor alanında kazanılan başarıların medyada yer bulmasının spora ilgi duyanlara vereceği istek açısından önemli olduğunun altını çizerek, medya neyi ön plana çıkarırsa kamuoyunda onun konuşulduğunu, değerlendirildiğini kaydetti. Medyada en çok konuşulan spor dalının futbol olduğunu belirten Kılıç, "Futbol olsun fakat diğerlerini de göz ardı etmeyin. Bir insanın başarısını ne kadar çok taşırsanız, o başarıyı elde etmek için çabalayanlara motivasyon olur bu. Lütfen ümit veren, ışık veren başarıları daha fazla paylaşın" diye konuştu. Sporun farklı ülkelerden, illerden, kültürlerden gelen insanların birbirini tanımalarına katkı sağladığını, onları birleştirdiğini ifade eden Kılıç, "Birisi yemeğine pul biber koyar, birisi biber. Aslında yemek aynı yemek" dedi. Bu çerçevede gençlik kamplarının sayısının artırılacağını bildiren Kılıç, "Özellikle son zamanlarda yaşanan gelişmeler şunu daha da açık şekilde ortaya koydu; gençliğimizin birbirini daha iyi tanıması lazım. Genç kardeşlerimize buradan seslenmek istiyoruz; sizin ortak noktalarınız çok fazla, hayalleriniz aynı, çünkü aynı medeniyetin çocuklarısınız" şeklinde konuştu.

 

Sayfa Yükleniyor...