İşte sosyal medyanın şampiyonları!

Futbol coşkusunu sosyal medyada nasıl yaşıyoruz? En çok kimleri konuyor, tartışıyoruz? Bu soruların yanıtları, geniş kapsamlı bir araştırma ile ortaya kondu...

NTV Spor 20.11.2014 - 13:01
İşte sosyal medyanın şampiyonları!
UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi Resmi Akıllı Telefonu HTC, sosyal medyada futbol tutkunlarının nabzını tuttu. Araştırmada Türkiye'de futbol coşkusunu sosyal medyada nasıl yaşadığımız, nasıl tepki verdiğimiz, en çok hangi olayı ve futbol adamını konuştuğumuz ilginç bulgularla ortaya kondu.
 
90 MİLYON İLETİ ANALİZ EDİLDİ
1 Ocak 2014'ten, 1 Kasım 2014'e kadar yaklaşık 90 milyon sosyal medya iletisinin analiz edildiği “Sosyal Medyada Futbol ve Şampiyonlar Ligi” araştırmasına göre Türkiye'de sosyal medyada futbol ile ilgili her gün ortalama 400 binin üzerinde paylaşım gerçekleşiyor.
 
2014-2015 sezonundan her takım için 4'er maçın verisiyle yapılan araştırmada, mağlubiyetler futbol taraftarlarını sosyal medyada galibiyetlerden iki kat daha fazla çok konuşturuyor. Spor Toto Süper Lig'deki maçlardan önce tüm takımların eşit derecede konuşulduğu görülüyor. Maçlar sırasında en çok sırasıyla Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş konuşuluyor. Maçlardan sonra ise üç büyüklerden en az Fenerbahçe konuşuluyor. Fenerbahçe'ye kıyasla, Galatasaray yüzde 13, Beşiktaş ise yüzde 28 daha fazla konuşuluyor.
 
EN ÇOK KONUŞULAN G.SARAY, KADINLARIN EN ÇOK KONUŞTUĞU F.BAHÇE
Araştırma sonuçlarına göre dört büyüklerden sosyal medyada en çok konuşulan takım Galatasaray oldu. Sezon başından bu yana, 30 Ağustos – 1 Kasım 2014 tarih aralığını kapsayan sürede 10,6 milyon paylaşımla Galatasaray birinci, 9,9 paylaşımla Fenerbahçe ikinci, 7,3 milyon paylaşımla Beşiktaş üçüncü, 2,8 milyon paylaşımla TS dördüncü sırada yer aldı.
 
Diğer taraftan kadın kullanıcılar arasında sosyal medyada en çok konuşulan takım ise Fenerbahçe oldu. Verilere göre ise Fenerbahçe hakkında konuşan kadınların oranı yüzde 42'ye ulaşıyor. Kadınların en çok konuştuğu ikinci takım ise yüzde 29 oranıyla Galatasaray olurken, hemen ardından yüzde 28 oranla Beşiktaş ve yüzde 27 oranla Trabzonspor geliyor. Dört büyükler içinde Fenerbahçe dışındaki takımlar hakkında konuşan kadınların oranı ise toplam kullanıcılar içinde futbol konuşan kadınların oranına (yaklaşık %30) yakın.
 
Sosyal medyada erkekler kadınlardan daha fazla futbol konuşuyor. Sosyal medyadaki futbol konuşmalarının yüzde 69'unu erkekler, yüzde 31'ini ise kadınlar gerçekleştiriyor.
 
EN ÇOK KONUŞULAN FUTBOL ADAMI TERİM
En çok konuşulan futbol adamlarının başında ise Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim geliyor. 406.203 paylaşımla Fatih Terim'in ilk sırayı aldığı sezon başını kapsayan dönemde, en çok konuşulan ikinci kişi 380.480 paylaşımla Galatasaray eski Başkanı Ünal Aysal olurken 314.969 paylaşımla Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım en çok konuşulan üçüncü kişi oldu.
 
Spor Toto Süper Lig'de en çok konuşulan yabancı futbolcular arasında Galatasaraylı futbolcular Felipe Melo ile Wesley Sneijder ilk iki sırayı alırken, onları Beşiktaşlı Demba Ba ve Fenerbehçeli Diego Ribas takip etti.
 
EN POPÜLER FUTBOLCU NEYMAR
Şampiyonlar Ligi'nin yeni sezonunda (16 Eylül – 1 Kasım) Türkiye'de sosyal medyada en çok konuşulan futbolcu ise Barcelona'nın Brezilyalı golcüsü Neymar oldu. Neymar için Türkiye'den 278 bini aşkın paylaşım yapılırken, ikinci olan Real Madrid'in Porkekizli yıldızı Ronaldo için 92 bin, üçüncü olan Barcelona'lı Messi için ise yaklaşık 62 bin paylaşım yapıldı. Şampiyonlar liginde yer alan Atletico Madrid'deki temsilcimiz Arda Turan ise 4. sırada yer aldı. Aynı dönemde Barcelona ve Real Madrid açık ara en çok konuşulan iki UEFA Şampiyonlar Ligi takımı oldu. Geçtiğimiz sezon sosyla medyada en çok konuşulan UEFA Şampiyonlar Ligi maçları ise PSG - Barcelona ile Roma - Bayern Münich arasında oynanan maçlardı.
 
Türkiye'de sosyal medyada en çok konuşulan Avrupa ligi ise İspanya La Liga. La Liga, en yakın takipçisi olan İngiltere Premier Lig'inden yaklaşık iki kat daha fazla konuşuluyor. Premier Lig'i ise sırasıyla Almanya-Bundesliga, İtalya-Serie A ve Fransa-Ligue1 takip ediyor.
 
SEBA'NIN VEFATI DA ÇOK KONUŞULDU
Takımlarla ilgili en çok fotoğraf paylaşımı ise sırasıyla Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe için yapılıyor. Takımlara göre Twitter'da en çok paylaşılan içeriğin Beşiktaş'ta Onursal Başkan Süleyman Seba'nın vefatını duyuran mesaj, Galatasaray'da Muslera'nın taraftarlara verdiği destek nedeniyle teşekkür mesajı, Fenerbahçe'de ise Alex de Souza'nın eski takımına gönderdiği tebrik mesajı olması dikkat çekiyor.
 
Sosyal medyada futbol konuşmaları ise akşam saatlerinde yoğunlaşıyor. En çok futbol konuşulan saat günden bağımsız 21:00–22:00 arası olarak ortaya çıkarken, en çok futbol konuştuğumuz günün de Pazar olduğu görülüyor.
 

Sayfa Yükleniyor...