Dünden bugüne Hamzaoğlu!

Hamza Hamzaoğlu... 14 yaşında mahallede kurduğu takımla antrenörlüğe başlayan, damatlığı bile sarı-kırmızı renklerine bürünen Hamzaoğlu, artık zor bir dönemden geçen Galatasaray'ın dümeninde. İşte futbol görüşünden sistem anlayışına, idollerine kadar Hamza Hamzaoğlu!

NTV Spor 28.11.2014 - 21:01
Dünden bugüne Hamzaoğlu!

Galatasaray'ın yeni teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu, 2012'de verdiği bir röportajda "Teknik direktörlüğe mahallede başladım. 14 yaşında gayrı federe bir takım kurup 4 yıl çalıştırdım. Futbolcuyken bile aklık hep teknik direktörlükteydi" demişti.

14 YAŞINDAN BERİ TEKNİK DİREKTÖR
Galatasaray'ın yeni teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu, antrenörlüğe küçük yaşlarda başlamış biri! Akhisar Belediyespor'da gösterdiği teknik adamlık performansıyla dikkatleri üzerine çeken Hamzaoğlu, TFF'nin Futbol Gelişim Dergisi'nin Temmuz-Ağustos sayısına verdiği röportajda "Teknik direktörlüğe 14 yaşnıda başladım" açıklamasını yapmıştı.

"GÖZLEM YAPARDIM"
Hamza Hamzaoğlu "Antrenörlüğe mahallede başladım. 14 yaşında takım kurdum. 18 yaşına gelinceye kadar mahalle takımında hem oynadım hem de onları çalıştırdım. Onlar için maçlar organize ediyordum. Sonrasında İzmirspor'da oynamaya başladım. Ancak mahallle takımından yine kopmadım. Takımın ismi Fatihspor'du. Adını oturduğum bölgedeki Fatih Mehmet İlköğretim Okulu'ndan almıştı. Gayrı federe bir takımdı. İzmirspor'dayken antrenmandan arta kalan zamanlarımda yine onları toplayıp, çalıştırıyor ve maçlara götürüyordum. O zamandan beri antrenörlük fikri kafamda vardı. Futbol oynarken de antrenörlerimin neler yaptıklarını dikkatle gözlemlerdim. Çünkü futbolda oyuncuyken yeteneğiniz dahilinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Tabii ki zamanla üstüne bir şeyler koyarsınız ama yetenekleriniz size müsaade ettiği ölçüde bir şeyler yapabilirsiniz. Antrenörlük ise gelişime daha açık. Çalıştığınız, istediğiniz, arzu ettiğiniz kadar ileri gidebilirsiniz" demişti.

2008'DE BAŞLADI
15 Ocak 1970 doğumlu Hamza Hamzaoğlu, aktif futbolculuk hayatına 2004'te Beylerbeyi formasıyla nokta koydu. Teknik adamlığa 2008'de Malatyaspor'da başlayan Hamzaoğlu, sonrasında alt liglerde Eyüpspor ile Denizlispor'u birer sezon çalıştırdı. 2011'de başına geçtiği Akhisar Belediyespor'u Süper Lig'e çıkararak seviye atladı. Hamzaoğlu geçen yıldan bu yana da A Milli Takım'da Fatih Terim'in yardımcısı.

"FUTBOLDA BAHANEYE YER YOK"
Hamza Hamzaoğlu, kişisel gelişimine de sürekli yatırım yapan bir teknik direktör. Hamzaoğlu, teknik adamlığa bakışını şu sözlerle ifade etmişti: "Bir antrenör olarak gelişim için üst düzey organizasyonlardaki maçları izlemek, bu karşılaşmaların analizini yapmak gerekiyor. Ama şunu da düşünüyorum, birebir taklit hiçbir zaman başarı getirmez. Bizim kendi futbol karakterimizi, kendi insanımızla, kendi elimizdeki imkanlarla, oluşturmamız lazım. Yani iyi bir teknik direktör olmak için, elimizdeki imkanlarla en iyisini yapabilmek gerekiyor. Gelişim için yaşadıklarınızdan desler çıkarmak da önemli. Dikkat ettiğim konulardan biri bahanelerin arkasına sığınmamak. Çünkü futbolda bahanelere yer olmadığını düşünüyorum. Güzel bir laf vardır: Hiçbir bahane başarının yerine tutamaz. Her başarısızlıktan sonra bir bahane üretebiliriz ama bunlar aslında bizim gelişmemizi engeller. Dolayısıyla ben mağlubiyeti de kabullenebilen bir yapıya sahibim. Mağlubiyetlerden de kendime olumlu şeyler çıkarmaya çalışırım ve inancımı asla yitirmem. Herhalde benim en büyük kazancım budur. En zor şartlarda bile yapabileceğim bir şeyler olduğunu düşünürüm ve bunu yapmaya gayret ederim. Sonunda olmazsa da bunu da kabullenebilirim."

SNEIJDER YORUMUNA İTHAFEN: "YÜZLERİNE KONUŞURUM"
Dünya Kupası'nda Sneijder hakkında yaptığı yorum nedeniyle Galatasaray taraftarlarının tepkisini çeken Hamzaoğlu "Tüm oyuncularımla ilgili düşündüklerimi onlarla rahatlıkla paylaşırım. Samimiyet çok önemli" demişti.

Hamza Hamzaoğlu, daha Galatasaray'daki görevine resmen başlamadan bir tartışmayla karşı karşıya. A Milli Takım Antrenörü'yken Dünya Kupası'nda TRT'de Hollanda-Meksika maçını yorumlayan Hamzaoğlu, şimdi öğrencisi olacak olan Wesley Sneijder'in takımdaki yerli futbolculardan 3-4 kat fazla para aldığını ve bu parayı hak edip etmediğinin sorgulanması gerektiğini belirtmişti. Sneijder'in Galatasaray formasıyla Hollanda Milli Takımı'nda olduğu kadar mücadele etmediğini belirten Hamzaoğlu, yıldız futbolcu için "Galatasaray'da sadece top ayağına geldiğinde oynuyor" ifadelerini kullanmış ve bu sözleri sarı-kırmızılı taraftarlardan büyük tepki toplamıştı.

DAMATLIĞI BİLE SARI-KIRMIZI
Hamza Hamzaoğlu, Galatasaray'da oynarken Nergiz hamzaoğlu ile evlenmişti. Düğününde sarı-kırmızı takım giyen Hamzaoğlu'nun Buse ve Ahmet Efe adlı iki çocuğu var. Nergiz Hamzaoğlu beden eğitimi öğretmeni ve UEFA B diplomasına sahip bir futbol antrenörü. Aynı zamanda maraton koşan eski bir milli atlet.

"SİSTEMİM 4-2-3-1"
Hamza Hamzaoğlu'nun idealindeki sistem 4-2-3-1... Hamzaoğlu bu planını "Bu sistemin sahayı ekonomik kullanmak adına daha iyi olduğunu düşünüyorum. Diğer sistemlerin hepsinde bir yerlerde bir boşluk kalıyor" sözleriyle açıklamıştı

Hamza Hamzaoğlu'nun idealindeki oyun sistemi ve dizilişi 4-2-3-1. 2012'de Futbol Gelişim Dergisi'ne verdiği röportajda oynattığı futbolla ilgili önemli açıklamalar yapan Hamza Hamzaoğlu "Ben, 4-2-3-1 sistemini tercih ediyorum. Bu sistemin sahayı ekonomik kullanmak adına daha iyi olduğunu düşünüyorum. Diğer sistemlerin hepsinde bir yerlerde bir boşluk kalıyor ve oyunculara eşit yüklenilmiyor. Bu göreceli bir kavram ancak 4-2-3-1 sistemiyle oyuncuların sahayı daha ekonomik parsellediğini ve alanları daha ekonomik bir şekilde kapatabildiğini düşünüyorum. O yüzden mümkün olduğunca bu sistemi oynatmaya çalışıyorum. Futbol her gün değişiyor. Bu sisteme karşı yarın daha iyi bir sistem çıkabilir ve biz de onu uygularız. Ya da oyuncularımız bu sisteme uymaz, uygun olan sistemi oynatırız. Her şeyden önce malzeme yani elinizdeki oyuncu yapısı hangi sisteme uygunsa, onun üzerinde durmakta fayda var" ifadesini kullanmıştı.

"LİDER OLMALIYIZ"
Teknik direktörlerin liderlik özelliğinin olmasına gerektiğine inandığını söyleyen Hamzaoğlu "Kesinlikle bir antrenörün öncelikle çok iyi bir lider olması lazım. Oyuncuların, yönetimin ona inanması lazım. Eğer burada inanç zafiyeti başlarsa, başarının gelmesi mümkün değildir. Bir de herkesin birbirine inanması gerekli" demişti.

HAMZAOĞLU İÇİN TERİM, SUSIC VE LEO BEENHAKKER NE DEMEK?
Hamza Hamzaoğlu, en etkilendiği teknik direktörün Fatih Terim olduğunu söylemişti. Hamzaoğlu "Çalıştığım tüm teknik direktörlerin bana katkıları olmuştur. Ancak en çok etkilendiğim isim Fatih Terim'dir. Kendisi Ümit Milli Takım Antrenörlüğü yaptığı dönemde, ben de öğrencisiydim. Onunla birlikte, Türk futbolcusu kendine güvenmeye ve Avrupa takımlarıyla mücadele edebileceğine inanmaya başladı. Tabii ki bu benim gözlemim, farklı düşünenler de olabilir. İstanbulspor'da birlikte çalıştığım Hollandalı Leo Beenhakker'dan etkilendiğimi söyleyebilirim. Saffet Susiç de bende özel yeri olan teknik adamlardan biri. Kendisinin hem futbolculuğunu hem de yardımcı antrenörlüğünü yaptım. Kendisine saygım çok büyüktür. Hala da görüşmekteyiz" demişti.

"ANTRENMAN TOPLA OLMALI"
Hamza Hamzaoğlu, idmanlarda topla çalışmaya önem veriyor. Hamzaoğlu konuyla ilgili olarak "Benim felsefemde eğer futbol sahada oynanıyorsa, antrenmanı da ağırlıklı olarak sahada ve topla olmalıdır. Yani kondisyon antrenmanı yapacaksak da bunu sahada ve topla vermeye gayret ediyorum" ifadesini kullanmıştı.

"ADALET VE DÜRÜSTLÜK"
Hamza Hamzaoğlu, henüz Wesley Sneijder ile yüzleşmedi ama genç teknik adam 2012'deki röportajında Hollandalı futbolcuyla nasil bir diyaloğa gireceğinin ipuçlarını vermişti. Futbolcularının her zaman yüzüne konuştuğunu belirten Hamzaoğlu "Antrenörlükte her şeyden önce adil ve dürüst olmak çok önemli. Tüm oyuncularımla ilgili düşündüklerimi onlarla rahatlıkla paylaşırım. Samimiyet çok önemli. Futbolu sadece kazanmaya, sonuca dayalı bir spor olarak görmüyorum. Bence, futbol çok güzel bir oyun ve ben bu sporu oyun olarak görüyorum. Bu oyunun içinde olmaktan mutluluk duyuyorum ve çevremdeki insanların da bundan mutlu olmasını istiyorum. Dolayısıyla bu ortamı sağlamaya çalışıyorum" demişti.

 

 

Sayfa Yükleniyor...