"Bizim kadar etkilenmezsiniz"

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Antrenör Gelişim Semineri’nde yabancı futbol adamları da görüşlerini Türk meslektaşlarıyla paylaştı. Seminer için İstanbul'da bulunan teknik adamlardan bir tanesi de Howard Wilkinson'dı.

NTV Spor 07.01.2015 - 17:26
"Bizim kadar etkilenmezsiniz"
Preimer League adını almadan önce İngiltere Birinci Ligi'nde  Leeds United ile şampiyonluk yaşayan Wilkinson, bir dönem İngiltere Milli Takımı'nda da görev almıştı. İngiliz futbol adamı Antrenör Gelişim Semineri sonrasında NTV Spor'dan Erbatur Ergenekon'un sorularını yanıtladı.
 
Çok önemli bir organizasyondayız. Bununla ilgili düşünceleriniz neler? Sizce Türk antrenörlerin bu organizasyondan kazancı nedir?
Eğer bir antrenörseniz bana göre aynı zamanda bir öğretmensinizdir. Türkiye Futbol Federasyonu, 12 yıldır antrenör eğitimine çok önem veriyor. Bunu Süper Lig'de yabancıdan çok yerli teknik direktörün görev yapmasından da görebiliyoruz.
 
Peki ya Türkiye'de yabancı oyuncu sınırlamasının değiştirilmesi Türk futbolunu gelecekte nasıl etkileyecek?
Yabancı oyuncuların varlığı Premier League'i dünyanın en çekici spor organizasyonlarından biri haline getirdi. Ancak bu durum Milli Takımlarımızı da etkiledi çünkü kaliteli genç oyuncularımızın ligde oynaması zorlaştı. Yeni yabancı kuralı  Türkiye Ligi'ni Premier League kadar etkileyecek midir? Ben zannetmiyorum. Çünkü en iyi oyuncular da, en iyi mimarlar, en iyi doktorlar gibi parayı takip eder ve şüphesiz ki Premier League'de ödenen miktarlar bizim hayallerimizin bile ötesinde.
 
Türk Milli Takımı'nı izliyor musunuz? Tarzını nasıl buluyorsunuz? Estetik mi? Agresif mi?
Bence Türk futbolu, bir zamanlar bu dediklerinizi kapsıyordu. Ancak günümüzde Şampiyonlar Ligi'nde oynadığınız seviye sizin ülke futbolunuzun seviyesini gösteriyor.  Bu yüzden antrenör eğitimine verilen önem  sizi Premier League tarzında bir futbola götürecektir. 
 
Leeds'i çalıştırırken Fransa'dan Eric Cantona'yı transfer ettiniz. Nasıl bir karaktere sahipti bize onu biraz anlatır mısınız?
Eric asla içine kapanık veya utangaç birisi olmadı. O her zaman inanılmaz yetenekli ancak bir o kadar da bencil bir oyuncuydu. Ayrıca Eric Cantona çok özgür ruhlu bir oyuncuydu. Günümüzde onun tarzında futbolcular göremiyoruz. Artık yıldız dediğimiz futbolcular, takım oyununu en iyi oynayanlardan oluşuyor. Cristiano Ronaldo bile Eric Cantona'dan daha uyumlu, daha kontrollü bir futbolcu.
 
İngiltere Ligi'nde şampiyonluk kazanan son İngiliz teknik direktörsünüz. Sizce bu durum daha ne kadar devam edecek?
Genellikle insanlar elde ettikleri rekorları başkalarına kaptırmak istemezler ama ben artık Premier League'de bir İngiliz menajerin şampiyonluk yaşamasını istiyorum. Ancak Premier League, dünyanın en iyi futbolcuları için çekici bir yer olduğu gibi, teknik direktörler için de çekici bir kulvar. Sadece Premier League'de bir takım çalıştırıyor olmanız da şampiyonluk için yeterli olmayacaktır. Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham belki Liverpool'u çalıştırıyor olmanız gerekir. Çünkü son 20 yılda gördük ki ilk sıraları yalnızca bu takımlar zorlayabiliyor.
  
Howard Wilkinson, Premier League'deki şampiyonluk yarışının Chelsea ile Manchester City arasında geçeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...