"3 Temmuz'dan daha tehlikeli süreç geliyor"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Lig TV'de yayınlanan Pazartesi Gecesi Futbolu adlı programın konuğu oldu. Demirören gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

NTV Spor 11.05.2015 - 23:10
"3 Temmuz'dan daha tehlikeli süreç geliyor"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, kulüplerin mali durumlarının iyi olmadığını belirterek, "Çarşamba günü UEFA lisanslarıyla ilgili son kararlar verilecek. Bu lisansları alamayan birkaç kulüp çıkacak. İki veya üç kulübümüzü bu tehlike bekliyor" dedi.

Demirören, Lig TV'de katıldığı programda yaptığı açıklamada, kulüplerin mali yapıları nedeniyle Türk futbolunu, 3 Temmuz sürecinden daha tehlikeli bir sürecin beklediğini ifade etti.

Bazı kulüplerin Avrupa kupalarına katılamayacak durumlara geldiğini anlatan Demirören, şunları kaydetti:

"Maalesef kulüplerimizin durumları iyi değil. Çarşamba günü UEFA lisanslarıyla ilgili son kararlar verilecek. Bu lisansları alamayan birkaç kulüp çıkacak. İki veya üç kulübümüzü bu tehlike bekliyor. Aldığımız haberler var, kulüplerle görüşüyoruz. Bir de ulusal kulüp lisansı var. Bunu alamayacak Süper Lig ve PTT 1. Lig kulüpleri de bulunuyor maalesef. İnanın kulüplerimiz Avrupa'ya gidemeyecek durumlara geliyorlar. Şimdiden medyada transferleri okuyoruz. Oyuncusunun maaşını ödemiyor, transfer okuyoruz. UEFA bunları çok yakından izliyor. Biz federasyon olarak şartları uyuyorsa, yardımcı oluyoruz ama lisansı verememe durumumuz var."

Yıldırım Demirören, Beşiktaş ve Trabzonspor'un UEFA'yla anlaşma yaptıklarını ve kontrol altında bulunduklarını belirterek, "Bursaspor'un zaten cezası var, kontrol altında. Galatasaray da kontrol altında ve bildiğim kadarıyla bir tehlikesi bulunmuyor. Fenerbahçe de kontrol altına girecek. Bizim yardımımız olur ama sadece cezanın uygulayıcısı oluruz. Karar UEFA'nındır. İnşallah CAS'tan Bursaspor için olumlu bir karar çıkar" diye konuştu.

"BAŞKAN, 'BAŞKAN ADAYIYIM' DİYE ÇIKMAZ"
Yıldırım Demirören, TFF'nin haziran ayında yapılacak olağan genel kurulunda başkanlığa aday olacağının sinyallerini vererek, "Başkan, 'başkan adayıyım' diye çıkmaz, zaten başkanız. Ancak başkan olan kişi 'bırakıyorum' diye açıklama yapar. Yapacak çok projelerimiz var" dedi.

Genel kurul öncesi kulüplerden destek aldığını dile getiren Demirören, "Demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve adaylar da çıkmak isteyebilir. Biz gerekli yerlerden gerekli desteği fazlasıyla alıyoruz. Benim herkesle diyaloğum iyi. Seçim zamanı bir rakip çıkacaksa, belli olur. Her şeyin saygı çerçevesinde olması en önemli şey. Çıkan her rakip ciddidir. Seçim sandıkta biter. Kendimize güvenimiz var. Yaptığımız işler ortada" diye konuştu.

"CÜNEYT ÇAKIR'IN ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ ŞANSI BÜYÜK"
Yıldırım Demirören, FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır'ın, UEFA Şampiyonlar Ligi finalini yönetebileceğine dair iddialarla ilgili olarak, şunları söyledi:

"Gayri resmi olarak Cüneyt Çakır'ın Şampiyonlar Ligi finali için büyük şansı olduğunu biliyoruz. UEFA ile yaptığımız diyaloglardan biliyoruz. Özellikle Bayern Münih finalde olsaydı çok büyük bir şansı vardı. Çünkü bir Alman hakemle çekiştiğini biliyorum. Büyük olasılıkla ikisinden birisi olacak. Bir Türk hakemin buralara gelmesi çok önemli bir adım. Cüneyt hocamız gibi birçok hakemimizin olması gerekiyor. Ali Palabıyık'ın önü çok açık. Benim bu seneki favori hakemim."

"MİLLİ TAKIM KADROSUNU BEN Mİ SEÇİYORUM?"
Yıldırım Demirören, Türkiye'de milli takımın başarısızlığının, federasyonun başarısızlığı olarak görüldüğünü anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben mi kadroyu seçiyorum? Kulüplerde başkanların ve yönetimlerin transfer döneminde kurulan takımlara etkisi yüzde 40'lardadır. Ancak federasyon başkanının milli takımın kurulmasında etkisi sıfırdır. Ben başkanlığımdan beri milli takım aday kadrosunu açıklandığı gün öğreniyorum. Amacım arada bir turnuvalara katılmak değil, her turnuvaya katılan, kalıcı bir milli takım yaratmak. Fatih (Terim) hoca bu konuda çok ciddi adımlar atıyor. Aramızdaki diyalog bir ağabey kardeş gibi. Dostluk içinde gidiyoruz. Birbirimize rahatlıkla arkamızı dönüp, yürüyebiliyoruz."

Demirören, "Siyasi otoritenin arkanızda olduğunu hissediyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine, "Tabii ki sonuna kadar. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız... Bir kere hem sporu hem de futbolu çok seviyorlar. Onun için de sonuna kadar her türlü desteği veriyorlar. Sağolsunlar, kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA YARIŞ SON HAFTAYA KADAR DEVAM EDECEK"
Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk yarışının çok çekişmeli geçtiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Gördüğümüz kadarıyla son haftaya kadar da devam edecek. Şampiyonluğa koşan üç takımdan Fenerbahçe ve Galatasaray son dakikalarda kazandı. Beşiktaş az kalsın yeniliyordu. Biz kendimize, futbolumuza ve takımlarımıza güvendiğimiz için Türkiye'de ilk defa bir uygulamayı sezon başında başlattık. 'Sadece sezonun son haftası aynı saatte oynanacak' dedik. Biz sezon başında bunu açıklamışız, ligin böyle gideceğini görme şansımız yok. Bunu açıklamasaydık son haftadan önceki haftaları da aynı saate getirme konusu tartışılabilirdi. Bu dakikadan itibaren bunu tartışmak olmaz."

"PASSOLİG SİSTEMİ, KÖTÜ TEZAHÜRAT VE KAVGAYI YÜZDE 95 ORANINDA AZALTTI"
Yıldırım Demirören, Passolig sisteminin, kötü tezahürat ve kavgayı yüzde 95 oranında azalttığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Biz sahada rekabeti, dışarıda dostluğu sağlarsak taraftarlar daha da sakin olur. Kötü azınlık iyi çoğunluğu bozuyor ama artık iyi çoğunluk çoğalmaya başladı. Passolig'in çok büyük faydası oldu. 'Passolig nedeniyle kaçan seyirci var' deniliyor ama bunun etkisi yüzde 10'u veya 20'yi geçmez. Passolig'le beraber bilet rantçılığı bitti. Futbol sahalarına siyaseti sokmak isteyen bir kesim vardı. Bu da bitti. Bunlar gidince zaten bir azalma oldu. Kavga ve gürültü de insanları kaçırdı. Passolig bir milyon civarına geldi. Ailesi, çoluğu çocuğuyla maça gelen kadın seyircilerimiz arttı."

Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin dünyanın en iyi tesislerinden biri olduğunu ifade eden Demirören, UEFA Başkanı Michel Platini'nin eylül ya da ekim ayında tesisleri görmek için İstanbul'a geleceğini söyledi.

"KAPTANLARIMIZ GERGİNLİĞİ AZALTACAKLARINA SÖZ VERDİLER"
Yıldırım Demirören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Spor Toto Süper Lig takımlarının kaptanlarını kabulünde görüşülen konulara ilişkin soru üzerine, "Saha içindeki gerginliği azaltacaklarına, birbirlerine sahip çıkacaklarına dair söz verdiler. O günden beri sahaya olumlu bir yansıma olduğunu görüyorum. Adrenalin yüksekliğinden kaynaklı bazı şeyler oluyor. Önemli olan maç sonu verilen demeçler. Zaten adrenalin yüksek, olaylar o kadar farklı yerlere gidiyor ki bu demeçlerle. Kaptanlarımız söz verdi, Sayın Cumhurbaşkanımız da bundan çok memnun oldu" ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Futbol Takımını taşıyan otobüse yapılan silahlı saldırıyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini belirten Demirören, "Güvenlik güçlerimiz de takip ediyorlar ve muhakkak bulacaklar. Bu olay, öyle gözüktüğü gibi normal bir olay değil. Takipler devam ediyor ama henüz sonuçlanan bir şey yok" diye konuştu.


 

Sayfa Yükleniyor...