UEFA'dan geri adım!

UEFA, Prag'da yapılan toplantının ardından Finansal Fair Play kurallarında esnekliğe gitme kararı aldı. Kararda, takımlararası rekabeti attırmak ve futbola yatırım yapacakları teşvik etmek amacı etkili oldu.

NTV Spor 30.06.2015 - 11:07
UEFA'dan geri adım!

Avrupa futbolunun patronu, kulüplerin mali tablolarının incelenmesinin ardından, harcamalarının karşılanabilir vaziyette olduğu anlaşıldığı takdirde, transfer edilmek istenen oyuncular üzerindeki harcamalarda serbestlik tanıyacak.

UEFA'nın esnettiği mali kurallar, Avrupa kıtasındaki ekonomik dalgalanmalar ışığında, kulüplerin son 3 yıldaki gelir gider dengesizlikleri incelenerek, %70'inin azaldığının tespit edilmesi halinde yürürlülüğe girecek.

UEFA Başkanı Michel Platini de yeni planı anlatırken, “Devamlı bir kemer sıkma hali içinden, mali anlamda dengeli bir büyüme ve gelişim gösterme duruma geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

UEFA genel sekreteri Gianni Infantino da yatırımcıların sıklıkla dile getirdiği “Kulüpler üzerinde harcama yaptıktan sonra cezai yaptırımlara maruz kalacaksak, yatırım yapmamızın hiçbir anlamı yok” şeklindeki serzenişlerini, Prag'daki toplantının ardından paylaştı.

Infantino, “Esnekleştirilmiş kuralların, yatırımcıları yeniden Avrupa futboluna yatırım yapma konusunda teşvik edeceğine eminiz" derken; çünkü kulüpler seviyesinde en iyi ürünü sunan Avrupa futbol piyasasıdır” diye konuştu.
 
YENİ KURALLAR NE GETİRİYOR?
Yumuşatılan bu kurallar, kulüplere dikkatsizce harcama yapma lüksü tanımayacak; ancak sonraki 3 yıl içerisinde mali tablolarındaki dengesizliği gidereceklerine dair UEFA ile bir mütabakata vardıkları takdirde, transfer yapmalarına olanak sağlanacak.

Infantino konuyla ilgili olarak, “Avrupa'nın mücadele anlamındaki dengesini bozmayacağımıza emin olmak istiyoruz. Önemli oyuncuları kıtada tutarak ve yeni oyunculara yatırım olanağı sağlayarak daha fazla gelir elde etme amacı içindeyiz. Sermaye sahipleri, kulüplere yatırım yapabilir ve bu yapılan yatırım sayesinde daha fazla gelir elde edilebilir, bu sayede de daha fazla kulüp üst seviyelerde başarı gösterebilir“ şeklinde konuştu.

Finansal Fair Play kurallarındaki diğer değişiklikler ise şu şekilde düzenlendi:
-Genç takımlara ve kadın futbol takımlarına yapılan harcalamalar mali inceleme kapsamına alınmayacak.
-Sponsor veya şahsi olarak kulübün mali destekçiliğini üstlenip, kulüp gelirlerinin %30'undan fazlasına katkıda bulunanlar, kulüp ile sahiplik ilişkileri tespit edildiği takdirde soruşturmaya tabi tutulacaklar.
-Televizyon ve bilet gelirleri, üst liglerden daha az olan ülkelerde kulüpler ağır bir şekilde yargılanmayacak.
-Üst liglerdeki takımlar ciddi soruşturma geçirebilecek.

Platini'nin başkanlığı süresince üzerine en çok önem verdiği konuların başında gelen ve 2009'dan beri yürürlükte olan Finansal Fair Play kuralları, özellikle 2014 yılında Manchester City ve Paris Saint Germain'in reklam gelirleriyle haksız rekabete neden oldukları gerekçesiyle yaptırıma maruz bırakılmalarının ardından ağır şekilde eleştirilmeye başlanmıştı.

Kulüplerin mali tablolarındaki uçurumları sağlıklı bir şekillendirmeye sokma amacı taşıyan Finansal Fair Play kuralları, kendilerinde, harcama yaparak kadroları güçlendirme yetisi gören olası yatırımcıları ciddi bir biçimde kısıtlıyordu.

Sayfa Yükleniyor...