"Teknik direktörün deha olması gerekir"

Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay, %100 Futbol programında yeni sezon öncesinde takımların son durumunu değerlendirdi.

NTV Spor 19.07.2015 - 23:12
"Teknik direktörün deha olması gerekir"

Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay, %100 Futbol programında yeni sezon öncesinde takımların son durumunu değerlendirdi. Dilmen, Fenerbahçe'nin yıldızlarla dolu kadrosunu yerleştirebilmesi için antrenörün taktik bilgisi bakımından bırakın iyi olmayı, deha olması gerektiğini söyledi.

GÜNTEKİN ONAY: Transferleri değerlendireceğiz. Bu yıl lig erken başlayacak, transferde çok hareketli günler yaşıyoruz. Fenerbahçe çok farklı bir kadro oluşturuyor. Yeni, teknik direktör, oyuncular ve sistem var. Heyecan yaratan bir takım ortaya çıkarıyorlar.

“SİYAHLA BEYAZ KADAR FARKLI BİR TABLO VAR”
Fenerbahçe'nin ciddi bir kabuk değişikliğine gittiğini belirten Dilmen, “Fenerbahçe Başkanı geçen sezon başında transfere ihtiyaçları olmadığı söyleminde bulunmuştu. Devre arasında da bu konudaki ısrarını sürdürmüştü. Ancak ligin son haftası formaliteye döndü. Aziz Yıldırım antrenör kavramına inanmadığını beyan etmişti. Bu sezon ise siyah ile beyaz kadar farklı bir tabloyla karşı karşıyayız. Ciddi bir kabuk değişikliğine gidiyorlar” dedi.

“TEKNİK DİREKTÖRÜN DEHA OLMASI GEREKİR”
Teknik direktörün önemine dikkat çeken Dilmen, “İyi kadro ile iyi takım arasındaki farkı belirleyen teknik direktörlerdir. Fenerbahçe isimler olarak iyi bir kadro oluşturdu. Artık iyi bir takım için iş antrenörde. Fenerbahçe'nin transfer planlamasında ince eleyip sık dokunulmadığı için kadroda bir yığılma olduğunu görüyoruz. Fenerbahçe'nin bu kadrosunu yerleştirebilmesi için antrenörün taktik bilgisi bakımından bırakın iyi olmayı, deha olması gerekir” şeklinde konuştu.

GÜNTEKİN ONAY: Fenerbahçe'nin kadrosu bu kadar değişmişken, teknik direktörün takıma bir sistemi oturtabilmesi çok ciddi bir hüner ister. Fenerbahçe teknik direktörünün işi zor. Bambaşka bir takım oldular.

“TÜRKİYE LİGİ ORTA SAHA KALABALIKLIĞIYLA OYNANIYOR”
Pereira'nın yardımcılığına Türkiye'yi çok iyi bilen birinin getirilmemesinin büyük bir handikap olduğunu vurgulayan Dilmen, “Fenerbahçe'nin ligimizi, Türkiye'yi çok iyi bilen bir yardımcı antrenörü Pereira'nın yanına vermesi gerekirdi. Bunun yapılmaması büyük bir handikap. Pereira'nmın daha önce çalıştırdığı takımlar, Porto ve Olimpiakos, ligi Fenerbahçe'ye göre daha domine eden takımlar. Türkiye Ligi'ni hafife almamalı. Fenerbahçe 4-4-2 falan oynamıyor. Türkiye Ligi orta saha kalabalıklığıyla oynanıyor. Hatta Shakhtar da öyle oynuyor” dedi.

“ÇILGINCA TOP OYNAMAYA ÇALIŞAN, RİSKLİ BİR TEKNİK ADAM”
Pereira'nın takımı çılgınca top oynatmaya çalışan bir teknik direktör olduğunu söyleyen Dilmen, “Hazırlık maçlarında Fenerbahçe coşkulu oynuyor. Ancak sahaya çıkardığı 11 ile Fenerbahçe'ye 7 oyuncu değişikliği lazım. Çılgınca bir top oynatmaya çalışan, riskli bir teknik adam. Çok riskli bir oyun formatıyla oynuyor. Fenerbahçe'nin teknik direktörü 10. hafta da gidebilir, 15 puan farkla da şampiyon olabilir. Hocayı görsem, ‘Sakın takımı Shakhtar karşısında hazırlık maçlarındaki gibi oynatma' derim” diye konuştu.

GÜNTEKİN ONAY: Shakhtar güçlü ve oturmuş bir takım, her yıl Şampiyonlar Ligi'nde oynuyor. Lucescu gibi önemli bir teknik direktörü var. Fenerbahçe ise kabuk değiştiriyor. Sadece heyecan verici transferler, Shakhtar'ı geçmeye yetmeyebilir.

“YILDIZLAR TEK BAŞINA İŞİ ÇÖZER ANLAYIŞI YANLIŞ”
Yıldız futbolcuların takımı tek başına sonuca taşıyamayacağına işaret eden Dilmen, “Van Persie ve Nani, Türkiye Ligi'nde tek başına işi çözer anlayışı yanlış. Etrafı da iyi olmalı. Mehmet Topal'ın pozisyonu çok önemli” dedi.

“FENERBAHÇE SOLAK BİR ORTA SAHA OYUNCUSU ALMAK ZORUNDA”
Meireles bu sezon lige damgasını vuracağını ifade eden Dilmen, “Kalede, kenar beklerinde, stoperlerinde problem yok. Ancak orta sahaya geldiğimizde Fenerbahçe solak bir orta saha oyuncusu almak zorunda. Josef Souza için yapılan Cristian ile Mehmet Topal karışımı benzetmesine katılıyorum. Krasic ve Holmen ile yollar ayrılacaktır. Meireles bu sezon lige damgasını vuracaktır diye tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

GÜNTEKİN ONAY: Van Persie en son golünü Şubat ayında atmış, en son iki maç üstü üste yine Şubat ayında oynamış. Fenerbahçe'yer fit gelmediği kesin.

“RİSKLİ BİR TAKIMA DOĞRU GİTMEK SORUN OLABİLİR”
Fenerbahçe'nin riskli bir takım olma yolunda ilerlemesinin sorun yaratabileceğini belirten Dilmen, “Diego, Nani, Van Persie 11'de oynayacak. Sow ve Fernandao'dan biri de oynayacak. Kompakt bir takım anlayışından, böyle riskli bir takıma doğru gitmek sorun olabilir. 40-45 metrede oynayan bir takımdan, böyle bir oyuna geçmek takım için yorucu olacaktı” dedi.

GÜNTEKİN ONAY: Podolski'nin harika bir sol ayağı var, iyi gol vuruşları var. Benim için sadece geçen sezonki performansı soru işareti. İş ahlakı yüksek, pozitif bir oyuncu. Burak Yılmaz ve Podolski ile Galatasaray'ın gol atma sorunu çözülür.

“GALATASARAY'IN TRANSFERE FAZLA PARA HARCAYAMAMASI DOĞAL”
G.Saray'ın transfere fazla para harcayamamasının doğal olduğunu belirten Dilmen, “Hamza Hamzaoğlu, Galatasaray camiasının insanı olarak kulübün menfaatlerini gözetir. Galatasaray'ın mali durumu ve borçlarından dolayı transfere fazla para harcamamasını doğal karşılamak lazım. Taraftar Ünal Aysal döneminden yıldız transferlerine alıştı ama artık anlayış göstermeleri gerekir” şeklinde konuştu.

GÜNTEKİN ONAY: Galatasaray, direkt Şampiyonlar Ligi'ne gruplardan başlayacak. Forvet arayışları sürüyor. Taraftar, Fenerbahçe'nin transfer hamlelerinden sonra yıldız futbolcu bekliyor. Hatta İbrahimovic'in bile adı geçiyor.

GÜNTEKİN ONAY: Galatasaray'ın geçen sezon eksiği neydi?

“GALATASARAY'IN DEFOSU AVRUPA MAÇLARINDA ORTAYA ÇIKTI”
Galatasaray'ın yaşadığı sorunların Avrupa'da gün yüzüne çıktığını ifade eden Dilmen, “Defosu Avrupa maçlarında ortaya çıktı. Galatasaray güçlü bir takım değildi. Sağ bekte Sabri yetmez. Bence Hamza Hoca sağ bek arıyordur. Burak'ın yanına bir Burak daha bulmaları lazım” dedi.

“SNEIJDER VE MELO'NUN KAMPA GEÇ KATILMASI PROBLEM YARATABİLİR”
Melo ve Sneijder'in kampa geç katılmalarını değerlendiren Dilmen, “Melo ve Sneijder'ın kampa bu kadar geç katılması uzun vadede takımdaşlık adına problem yaratabilir. Yüzde yüz yanlıştır. Inter bu paraları verseydi, Sneijder ve Melo zaten burada olmazdı. Ayrıca arkadaşlarından 2-3 hafta fiziksel olarak geriye düştüler. Burada sorumlu olan Cüneyt Tanman'dır” diye konuştu.

GÜNTEKİN ONAY: Melo'nun sözleşmesi devam etmesine rağmen kampa katılmayıp, kendine kulüp bakması çok entresan. Sneijder'a da özel izinle kampa katılmamasını doğru bulmuyorum. Tevez, üç-beş gün tatil yapıp Boca Juniors'ta oynamaya başladı.

GÜNTEKİN ONAY: Tolgay'ın sakatlığı Beşiktaş'ın transfer aksiyonlarını çok bozdu. Forvet, stoper alıp transferi kapatacaklardı ama işler değişti.

“BEŞİKTAŞ'IN EN BÜYÜK TRANSFERİ STADI OLACAKTIR”
Beşiktaş'ın yeni stadına kavuşacak olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dilmen, “Beşiktaş'ta oyuncuların ve personelin alacaklarının tamamen ödenmesi çok önemli. Beşiktaş'ın en büyük transferi stadı olacaktır” dedi.

GÜNTEKİN ONAY: Mario Gomez'in kariyeri ve istatistikleri harika. Fiorentina 16 milyon euro verip Bayern Münih'ten aldı ancak ilk iki sezonunda sakatlıklarla boğuştu ve bir türlü güçlü bir şekilde dönemedi. Zaten eski formunu yakalayabilseydi Fiorentina satmazdı. Önemli olan Mario Gomez fit ve sağlıklı mı?

“BEŞİKTAŞ'A HAREKETLİ BİR FORVET GEREKEBİLİR”
Beşiktaş'a hareketli bir forvet gerektiğini vurgulayan Dilmen, “Beşiktaş'a statik değil, Burak Yılmaz gibi daha hareketli bir forvet gerekebilir. Mario Gomez hedef bir oyuncu, atletik bir oyuncu değil.  Podolski, Nani, Van Persie gibi Mario Gomez de kulüplerinin gözden çıklardığı oyunculardan biri. Soru işareti bir oyuncu” şeklinde konuştu.

“BEŞİKTAŞ SAVRUK GÖRÜNTÜ VERİRSE QUARESMA SIKINTI YARATIR”
Siyah beyazlıların anlaşma sağladığı Quaresma'yı da değerlendiren Dilmen, “Quaresma bir anda maçı çevirebilecek, problem çözebilecek bir görüntü. Beşiktaş geçen sezonun sonlarında olduğu gibi kompakt görüntüsünden kopmuş, savruk bir görüntü verirse Quaresma sıkıntı yaratır” dedi.

GÜNTEKİN ONAY: Son bir yılda Porto'da değişen bir Quaresma gördük. Gol ve asistleriyle Porto'da oldukça iyi bir performans gösterdi. Beşiktaş'ın orta sahaya takviye yapması şart.

GÜNTEKİN ONAY: Rhodolfo tipik bir Brezilyalı stoper. Savunma lideri tipinde, çevre kontrolü ve pozisyon bilgisi çok iyi. Ağır, beli kalın bir oyuncu.

GÜNTEKİN ONAY: Trabzonspor'un önemli eksikleri var. Lüksemburg ekibi  Differdange karşısında sahaya çıkan kadrosu şampiyonluğa oynayamaz. Forvet transferi şart. Şota Arveladze'nin çok işi var gibi gözüküyor.

“TRABZONSPOR'DA ONUR'UN DÖNMESİ ÖNEMLİ”
Trabzonspor'da kaleci Onur'un dönmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Dilmen, “Trabzonspor'da kaleci Onur'un dönmesi önemli bir transfer. Ersun Yanal'ın konsantrasyonu düşüktü. Şota'nın oyuncu ilişkileri Ersun Yanal'a göre çok daha yakın. Farklı iki karakterde iki teknik adamla çalışacaklar. Bu pozitif de olabilir, terse de tepebilir” dedi.

“TÜRKİYE, KATAR YA DA DUBAİ DEĞİL”
Türkiye'nin Katar ya da Dubai ile karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Dilmen, “Bazı oyuncular Türkiye'ye Katar, Dubai muamelesi yapmamalı. Antalyaspor'da Samuel Eto'o umarım öyle olmaz, maç performansını beklemek lazım. Ronaldinho ve Eto'o için burası cennet. Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer'in, "Ronaldinho'nun sesini duydum, Antalya'ya gelecekmiş" demesini yadırgadım. Antalya Eto'o için değerli bir yer. Eto'o, Antalya için o kadar değil. Ronaldinho'nun sesini duymak, Antalyaspor başkanını heyecanlandırmasın. Ronaldinho'nun ahı gitmiş, vahı kalmış. Türkiye'yi o kadar hafife almayalım” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...