Fener'e enteresan stat!

UEFA Avrupa Ligi'nde Portekiz'in Braga takımı karşısında çeyrek finale çıkma mücadelesi verecek Fenerbahçe'yi, UEFA'nın "sanat eseri" olarak gördüğü enteresan bir stat konuk edecek.

NTV Spor 16.03.2016 - 16:13
Fener'e enteresan stat!

Braga-Fenerbahçe karşılaşması, dünyanın en ilginç statlarından biri olan ve kale arkası tribünlerinin yerine kayalıklar bulunan Municipal Stadı'nda oynanacak.

Braga'nın maçlarına ev sahipliği yapan 30 bin kapasiteli stadın özellikleri ve değişik mimari yapısı oldukça dikkati çekiyor. UEFA tarafından da "sanat eseri" olarak kabul edilen stadın inşası, Portekiz'de 2004 yılında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası için belediye tarafından 2003 yılının sonuna tamamlandı.

Kayalıkların oyularak yapıldığı stat, yakınında bulunan maden ocağı nedeniyle Türkçe olarak "Madenci" lakabıyla biliniyor. Kayalıkların oyulması nedeniyle yaklaşık 80 milyon avro maliyetle yapılan stadın mimari açından uluslararası ödülleri de bulunuyor.

Portekizli mimar Eduardo Souto de Moura tarafından yapılan stadın inşası için yaklaşık 1 milyon metreküp taş çıkarıldı. Doğa ile mimarinin iç içe geçtiği statta skor tabelası da kale arkasındaki kayalıkların üzerinde bulunuyor.

Doğal yapısıyla beğeni toplayan statta karşılıklı olarak yer alan ve çelik halatlarla birbirine tutturulan sadece iki tribün var. Kale arkasında tribünler yerine kayalıklarının olduğu statta, hem futbol oynamak hem de maç seyretmek ilginç bir deneyim oluyor.

Stat, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Bulgaristan-Danimarka ve Hollanda-Letonya maçlarına da ev sahipliği yaptı.

BRAGA'DA FUTBOL
Braga'da futbol önemli bir yer tutuyor.

Braga, ülkenin en önemli takımları Sporting Lizbon, Benfica ve Porto'ya özellikle son 7 yılda ciddi rakip olmayı başardı. Portekiz'in köklü kulüpleriyle başa baş mücadele vermeye çalışan Braga, 2009-2010 sezonunda ligi ikinci bitirerek önemli bir çıkış gerçekleştirdi.

Bir sonraki sezon UEFA Avrupa Ligi'nde final oynayan ancak aynı ülkenin takımı Porto'ya yenilerek ikincilikte kalan Braga'da, futbol çok seviliyor. Son yıllarda gözle görülür bir çıkış elde eden Braga'yı şehirde yaşayan futbolseverler ciddi bir şekilde destekliyor.

Özellikle Avrupa maçlarında 30 bin kişilik stadı dolduran Bragalıların, Fenerbahçe maçına da büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

PORTEKİZ'İN DİNİ MERKEZİ BRAGA
Portekiz'in en büyük üçüncü şehri olan Braga, ülkenin dini başkenti olarak kabul ediliyor.

Ülkenin kuzeybatısında Norte bölgesinde yer alan yaklaşık 170 bin nüfuslu şehrin en önemli özelliği çok fazla kiliseyi bünyesinde bulundurması. Portekiz'in en fazla kilisesine sahip şehirlerinden biri olan Braga'nın en önemli kilisesi 1700'lü yıllarda inşa edilen Bom Jesus Kilisesi.

Lizbon ve Porto'dan sonra ülkenin en fazla nüfusunun yaşadığı şehrin tarihi, milattan önce 20. yüzyıla kadar dayanıyor. Sakin bir şehir olarak gözüken Braga, Portekiz'in en önemli şehirlerinden biri olan Porto'ya ise sadece 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...