Ada futbolu yeni dönemeçte!

İngiliz futbolu köklü bir değişimle karşı karşıya. İngiltere’de halk referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde karar verirken, bu gelişme Ada futbolunda zorunlu değişikliklere neden olacak.

NTV Spor 24.06.2016 - 10:49
Ada futbolu yeni dönemeçte!

İngiltere'de halk referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma yönünde oy verdi. Bu karar, İngiltere'de oynayan 432 AB vatandaşı futbolcuyla birlikte yapılacak yeni transferleri yakından ilgilendiriyor. AB'ye üyle ülke futbolcuları Bosman Kuralları çerçevesinde İngiltere'de çalışma iznine gerek duymadan forma giyebiliyor. İlk etapta, yeni düzenlemeler henüz hayata geçirilmese de oyuncular uzun vadede çalışma izni almak zorunda kalabilecek.

Ülkesi FIFA sıralamasında ilk 10 içinde yer alan yabancı oyuncular, son iki yılda milli takımının maçlarında % 30 oranında oynadığı takdirde çalışma izni alabilecek.

FIFA sıralamasında 11-20 arasındaki ülkelerin futbolcuları milli maçların %45'inde, 21-30 arasındaki ülkelerin futolcuları  % 60'ında ve 31-50 arasındaki ülkelerin futbolcuları % 70'inde oynamak zorunda.

Ancak bazı Premier Lig oyuncusu yukarıda sayılan kurallara uymuyor. Örneğin West Ham'dan Payet ve Leicester'dan N'Golo Kante kriterlere uymuyor. Arsenal'de 8, Newcastle United ve Aston Villa'da ise 11 futbolcu bu kriterlerdeki şartları yerine getiremiyor.

BBC'nin geçen yıl yaptığı araştırmada Premier Lig, Championship ve İskoçya Premier Lig'de kriterlere uymayan 332 AB vatandaşi futbolcu olduğu ortaya çıkmıştı. Championship'teki 180 AB vatandaşı yabancı futbolcudan sadece 23'ü çalışma izni alabilecek. İskoçya'da ise 53 futbolcudan hiçbiri alamayacak.

TRANSFER HARCAMALARI ETKİLENECEK
İngiltere'nin AB'den ayrılmasını ifade eden Brexit, İngiliz kulüplerinin yapacağı transferleri etkileyecek. Stenlin'in değer kaybetmesi, İngiliz kulüplerinin transfer için kasalarından daha fazla para çıkmasına neden olacak. Örneğin, Paul Pogba'yı 113 milyon Sterlin'e almak isteyen takım 144 milyon Sterlin ödemek zorunda kalacak.

Yabancı oyuncuların ülkeye transferindeki zorluklar, zaten yüksek olan İngiliz futbolcuların fiyatlarını daha da artıracak. Kaliteli oyuncuların ülkeye gelişinin zorlaşmasıyla kulüpler yerli yıldızlar için daha fazla çaba gösterecek.

Sterlin'in Euro karşısında değer kaybetmesiyle, ülke dışından gelen oyuncuların Euro karşılığı maaş istemesi durumunda maaşlarda artışa gidilecek.

Yabancı yatırımcıların gözdesi İngiliz kulüpleri daha ucuza el değiştirebilecek. Yatırımcılar, Brexit'le birlikte değeri düşecek kulüpleri daha az bedele satın alabilecekler. Ancak düşük değerli kulüplerin ne kadar cazip olacağı da soru işareti.

Sayfa Yükleniyor...