Bu rapor sadece üyelere...

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, kulübün mali yapısıyla ilgili karamsar bir tablo çizdi. 2 Temmuz'daki olağanüstü mali genel kurul öncesi üyelere özel bir rapor hazırlayan Aysal, toplam borcun 328 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti. Aysal hazırlanan raporda, Diego Forlan, Jose Antonio Reyes ve Tomas Ujfalusi için Atletıco Madrid kulübüyle anlaştıklarını da üyelere duyurdu.

NTV Spor 19.06.2011 - 23:19
Bu rapor sadece üyelere...

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, göreve geldikleri tarihten bu yana yaptıkları çalışmalar ve kulübün mali durumuyla ilgili üyelere hitaben bir rapor hazırladı.

Aysal, 2 Temmuz'da yapılacak olağanüstü mali genel kurul için hazırlanan ve sadece üyelerin kendilerine ait şifreleriyle görebildiği raporda, öncelikle futbol takımının yeniden yapılanmasıyla ilgili çalışmalara değindi.  Göreve geldikten sonra ilk olarak teknik direktör sorununu çözme yolunda adım attıklarını ifade eden Aysal, daha sonra Elmander, Selçuk İnan ve Ceyhun Gülselam gibi oyuncuları bonservis bedeli ödemeden kadrolarına kattıklarına dikkat çekti. Ünal Aysal hazırlanan raporda, Diego Forlan, Jose Antonio Reyes ve Tomas Ujfalusi için Atletico Madrid kulübüyle anlaştıklarını da üyelere duyurdu. 

Kulübün mali yapısıyla ilgili bilgi veren Aysal, karamsar bir tablo çizdi. 18 mayıs tarihi itibariyle vadesi gelmiş ancak ödenmemiş borcun 73 milyon dolar, toplam borcun ise 328 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktardı.  Aysal bunun yanında Süper lig yayın hakkı, Türk Telekom Arena isim hakkı, forma sponsorluğu, forma reklam hakları ve yaklaşık 3 sezonluk bilet gelirlerinin bankalar tarafından temlikli olduğunu vurguladı.

Aysal yazısında bir önceki yönetimin 3 mayıs tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile imzaladığı Seyrantepe Stadı sözleşmesinin, kulübü ciddi bir gelir kaybına uğrattığına dikkat çekti.  Yazıda, İl Müdürlüğü'nün kullanımına verilen 300 adet koltuktan ve yüzde 10'u İl Müdürlüğü'ne verilmesi taahhüt edilen stat reklam gelirlerinden doğan 1 sezonluk gelir kaybının yaklaşık 7 milyon dolar olduğu ifade edildi.

Kulübü daha sağlıklı bir mali yapıya ulaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Aysal'ın, 2 Temmuz'daki Mali Genel Kurul'da üyelerden borçlanma, Riva Arazisi'nin kullanımı ve kulübe yeni gayrimenkuller kazandırmak için yetki istemesi bekleniyor.

İŞTE ÜNAL AYSAL'IN ÜYELERE GÖNDERDİĞİ RAPORUN TAM METNİ:

Değerli Galatasaraylılar,
27 Mart 2011 tarihinde başlayan süreç ile 14 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Olağanüstü Seçim Toplantısı sonrası ilk 100 günlük çalışmalarımızın yaklaşık yarısını tamamlamış bulunuyoruz.
Seçildiğimiz ilk günden itibaren önceliğimiz;
 
Profesyonel Futbol Takımımızın yeniden yapılandırılması, Mali durumumuzun tespiti, Önümüzdeki asgari 3 yılın programının hazırlanması, olmuştur.

Yaptığımız ön çalışmaların önemli bir bölümünü tamamlamış durumdayız.
Profesyonel Futbol Takımımız ile ilgili olarak;
Camiamızı iyi tanıyan, Dünya Futbol Sektörü'nde bilinen ve Futbol işini bilen, bize yabancılık çekmeyecek ve hızla başarıya tırmandıracak Fatih Terim'i Teknik Direktör olarak görevlendirdik.
 
Teknik Direktörümüz Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdürecektir.
 
Teknik Direktör Yardımcıları olarak UEFA şampiyonu Takımımızın unutulmaz isimlerinden Ümit Davala ve Hasan Şaş'ı Kaleci Antrenörü olarak da Claudio Taffarel'i görevlendirmiş bulunuyoruz.
 
Bunun akabinde Profesyonel Futbolun transfer çalışmaları da başlamıştır. Öncelikle; sağlam, ayağı yere basan karakterli, Galatasaray için ter dökecek, aldığı paranın hakkını verecek futbolcuları listemize aldık.
 
Yaptığımız görüşmelerin olumlu sonuçlanması nedeniyle İsveç Milli Takımı'nın santraforu Johan Elmander ile, herhangi bir bonservis bedeli ödemeden, anlaştık. Ardından, hücuma dönük oynayan Milli Takım futbolcularından 26 yaşındaki Selçuk İnan'ı ve 23 yaşındaki Ceyhun Gülselam'ı yine bonservis bedeli ödemeden, transfer ettik. Club Atletico de Madrid ile görüşmelerimizin olumlu neticelenmesi üzerine; Diego Forlan, Tomas Ujfalusi ve Jose Antonio Reyes'in transferleri için görüşmelere başladık.

Transfer çalışmalarımız süratle devam etmektedir. Teknik Direktörümüzün alternatif önerilerini göz önünde bulundurarak yerli ve yabancı en az maliyetli, ancak, en fazla verimi alacağımız futbolcu, menajer ve kulüpler ile görüşme halindeyiz. Hedefimiz, hazırlık kampına yeni kadromuz ile gitmektir.
 
Mali durumun tespiti için Dünyanın en vasıflı mali müşavirlik şirketlerinden Ernst & Young ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
 
18 Mayıs 2011 tarihi itibariyle, Bağımsız Denetçi raporuna vabeste, devir aldığımız hesapların incelenmesi neticesinde hazırlanan raporlara göre konsolide muaccel (vadesi gelmiş ancak ödenmemiş) borç stoğumuzun 73.6 milyon USD mertebesinde olduğunu tespit ettik.

Bu rakamın içerisinde gelir paylaşımı dolayısıyla Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan rapor neticesinde doğabilecek mali külfet ile Kulübümüz aleyhine açılmış;
 
o Kare İnşaat'ın 7.5 milyon Euro tutarındaki tazminat talebi,
 
 
o Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün gelir mahrumiyeti tazminatı davası tutarı 5.0 milyon TL,
 
 
o Kulübümüz ve şirketlerimiz aleyhine açılmış iş hukuku davalarından doğacak tazminat tutarları,
 
bulunmamaktadır.
 
Yine tespit ettiğimiz ön bilgilere göre konsolide toplam borcumuz 328 milyon USD mertebesinde olup, Mayıs 2011 itibariyle faizleri dahil 149.6 milyon USD'ı banka kredilerinden oluşmaktadır.
 
Mayıs 2011 itibariyle faizleri dahil yaklaşık 150 milyon USD'lık banka kredilerine karşılık verdiğimiz teminat toplamı 850.5 milyon USD tutarında olup, bankacılık teamüllerinin çok üzerindedir.
 
Banka kredilerimizin %75'inin; 5 yıl vadeli değil 2 yıl vadeli olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz.
 
Süper lig Yayın Hakkı, Türk Telekom Arena İsim Hakkı, Forma Sponsorluğu, Forma Reklam Hakları ve yaklaşık 3 Sezonluk Bilet gelirlerimiz dahil hemen hemen tüm gelirlerimiz bankalara temlik edilmiş durumdadır.
 
Yeterince karanlık bir mali tablonun daha fazla detaylarına girmek istemiyorum. Ancak, özetlediğim şekliyle dahi esaslı bir mali yapılanma ihtiyacı içerisinde olduğumuz izahtan varestedir.

Görüşüme göre; mevcut kredilerimize teminat olarak verilmiş alacaklarımızın temlikli olması ve devir aldığımız borç stoğu ile herhangi bir hareket imkanımız bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, bugün gerçekleştirdiğimiz Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'nda bu gerçekleri sizlerle paylaşmak istedik.
Bu toplantıda kesinlikle kısa vade çözüm alternatifleri üretmeyeceğiz.

Önerilerimiz ve taleplerimiz aşağıdaki başlıklarda olacaktır:
 
2011 yılı Mali ve Yatırım Bütçelerinin revizyonu,
 
Mevcut kredilerimizin yeniden yapılandırılması:
 
Hedefimiz, Mayıs 2011 itibariyle faizleri dahil, 149.6 Milyon USD tutarındaki kredilerimizi 1 yılı ödemesiz 5 yıla yaymaya çalışmak ve karşılığında verilmiş teminatları asgari düzeye indirmek ve gelir akışımızı sağlıklı yapıya oturtmak,
Bu konudaki çalışmalarımızda önceliği mevcut kreditörlerimize vermek üzere, tek bir çatı altında çok daha az maliyetle gerçekleştirme aşamasına gelmiş ve Genel Kurulumuz'un onayına sunabilecek durumdayız.
 
Yaklaşık 73.6 milyon USD tutarındaki mevcut muaccel borç stoğumuzun yeniden yapılandırılması için borçlanma yetkisi istemek,
 
Daha önce birkaç kez Yönetim Kurulları'na verilmiş olan Riva Arazisi ile ilgili yetkilerin yenilenmesi ve Proje'nin nihai şeklini vereceğimiz kararların alınması,
 
Bu arada şunu önemle belirtmek isterim ki, amacımız hepimiz için çok değerli olan ve sevgili Başkanımız Sayın Selahattin Beyazıt'ın unutulmaz katkıları ile Camiamıza mal ettiği Riva Arazimizi değerlendirip, buradan elde edeceğimiz gelirler ile borçlarımızı ödeyip bakiyesi ile futbolcu transferi yapmak değildir.

Kulübümüzün menfaatleri doğrultusunda, bir önceki Yönetim Kurulu'nun yapmış olduğu ihaleye sadık kalarak potansiyel yatırımcı ile sözleşme imzalamaktır. Bu süreç zarfında yeni yatırımcıların projemize ilgi göstermeleri halinde, kendileriyle de görüşülecektir.
Bir başka hedefimiz; elimizden çıkacak değerli bir aktifin yerine en az onun kadar değerli bir aktifi koymaktır.
Bu konu ile ilgili olarak da çalışmalarımızı başlatmış ve iki farklı gayrimenkul üzerinde yoğunlaşmış bulunmaktayız.
 
Mevcut borç ve kredilerimizin yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak; halihazırda bankalara rehinli olan yaklaşık % 38 oranındaki hisselerimizin satılması ve/veya yeniden teminat olarak verilmesi yetkilerine de ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim.
 
Malumunuz üzere; Gençlik ve Spor şenel Müdürlüğü ile 7 Ağustos 1997 tarihinde imzalanan Ali Sami Yen Stadı 49 yıllık daimi ve müstakil nitelikli irtifak hakkı niteliğindeydi. İrtifak Hakkı'nın mülkiyete eşit olduğu izahtan varestedir.
 
Halbuki, bir önceki Yönetim Kurulumuzun 3 Mayıs 2011 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile imzaladığı Seyrantepe Stadı sözleşmesi düz bir intifa hakkı (kullanım)'ndan ibarettir.

Ayrıca, bir önceki sözleşmemizden çok daha fazla ve altından kalkamayacağımız yükümlülükleri ihtiva etmektedir.
Sadece iki örnek vermek gerekirse;
 
- İl Müdürlüğü kullanımına verdiğimiz 300 adet koltuktan doğan 1 sezonluk gelir kaybımız asgari 3.0 milyon Dolar,
 
- % 10'unu İl Müdürlüğü'ne vermeyi taahhüt ettiğimiz stad reklam gelirlerinden doğan 1 sezonluk gelir kaybımız yaklaşık 4.0 milyon Dolardır.
 
Örnekleri çoğaltabilirim.
Genel Kurulumuzun onayına sunmayı planladığımız diğer konuları da aşağıdaki şekilde özetlemek istiyorum:
 
Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın üstünün kapatılması için gerekli yatırım bütçesi,
 
Pamukspor Kulübü'ne ait Maltepe'deki Tesislerin Kulübümüze katılması için sözleşme imzalanması.
 
Tüm bu özetlediğim konulara ilaveten, halihazırda acilen yapılması ve çözülmesi gereken birçok konumuz bulunmaktadır.
Daha önce belirttiğim üzere yapacağımız işlerin kalıcı olması ve Kulübümüzü düzlüğe çıkaracak daimi başarıyı getirecek kurumsal çözümleri ihtiva etmesi temel ilkelerimizi teşkil edecektir.

En değerli sevgi ve saygılarımla,
Ünal Aysal
Başkan

Sayfa Yükleniyor...