Ali Uras hayatını kaybetti

Eski Galatasaray ve Eski TFF Başkanı Ali Uras 89 yaşında hayatını kaybetti.

NTV Spor 05.05.2012 - 11:55
Ali Uras hayatını kaybetti

Galatasaray Kulübü ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) eski başkanlarından, eski milli basketbolcu Prof. Dr. Ali Uras, 89 yaşında hayatını kaybetti. 

14 Mayıs 1923 tarihinde Sinop'ta dünyaya gelen Ali Uras, ilkokulu Sinop'ta bitirdikten sonra İstanbul'a gelip ortaöğrenimi Kabataş Lisesi'nde tamamladı. 1942 yılında girdiği Tıp Fakültesi'nden 1947 yılında tıp doktoru olarak mezun olan Ali Uras, daha sonra genel cerrahide profesörlük mertebesine kadar yükseldi.

BASKETBOLDA 49 KEZ MİLLİ FORMAYI GİYDİ
Türk sporuna oyuncu ve yönetici olarak uzun yıllar hizmet eden Ali Uras, basketbolcu olarak ise Galatasaray ve Milli Takım'da uzun yıllar görev yaptı.

Basketbola 1940 yılında Kabataş Lisesi'nde başlayan Uras, 1942 yılında Galatasaray forması giymeye başladı. Uras, 1954 yılında sarı-kırmızılı forma altında basketbolu bıraktı. 1947 yılında Yunanistan'a karşı oynanan maçta ilk kez Milli Takım formasını giymeye başlayan, 1952 yılında ise Helsinki'de gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları'nda ilk kez mücadele eden A Milli Basketbol Takımı kadrosu içinde yer alan Uras, toplam 49 kez milli formayı terletti. 

İKİ DÖNEM GALATASARAY BAŞKANLIĞI YAPTI
Basketbolu bırakmasının ardından iki yıl süre ile ABD'de yaşayan Uras, yurda dönüşünün ardından ilk kez başkan seçildiği 1979 yılına kadar 5 kez Galatasaray Kulübü yönetim kurullarında görev aldı ve 2 dönem başkanlık yaptı.

27 Ocak 1979 tarihindeki Galatasaray kongresinde başkan adayı olarak bulunan Ali Uras, kongre sonucunda diğer başkan adayı Suphi Batur'u 341'e karşı 245 oyla geride bırakarak Galatasaray Spor Kulübü'nün başkanı oldu.

FLORLA'YI TESİS HALİNE GETİRDİ
Ali Uras, Galatasaray'ın Florya Tesisleri'ni modernleştirerek, basketbol ve voleybol şubelerine ağırlık verirken, bölgeyi, üzerinde futbol, voleybol, basketbol sahaları ve yatak odaları, soyunma, antrenör ve teknik direktör odaları, oyun ve yemek salonları olan tesis haline getirdi.

Bundan başka, mevcut sahanın genişletilmesi ve yandaki diğer boş arazinin istimlak edilerek tesislere eklenmesi için, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile bir sözleşme imzaladı.

27 Ocak 1979'da Galatasaray Kulübü Başkanlığı'na seçilen Prof. Dr. Ali Uras, Ali Sami Yen Stadı'nda bulunan kulüp lokalini Hasnun Galip'e taşıdı. 

JUPP DERWALL'İ TÜRKİYE'YE GETİRDİ
Nisan 1984'te Semih Haznedaroğlu'nu 4 oyla geçerek ikinci kez Galatasaray'a başkan seçilen Ali Uras, bu görevini 2 yıl sürdürdü. Uras yönetimindeki Galatasaray'da takımın başına da dönemin en ünlü teknik adamlarından biri kabul edilen Jupp Derwall getirildi.

Ali Uras'ın başkanlığı döneminde Galatasaray, futbolda 2 Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupası'nı müzesine götürdü.

Ali Uras, 1986'daki seçimlerde aday olmadı ve görevi Ali Tanrıyar'a devretti.

TFF BAŞKANLIĞI DA YAPTI
Ali Uras, 23 Aralık 1986-21 Ağustos 1987 dönemleri arasında ise kısa bir dönem Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini de yürüttü. 

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Ali Uras, evli ve 5 çocuk babasıydı.

Sayfa Yükleniyor...