Almanya'yı korkutan tabu!

Alman futbolu, tarihinin en şaşaalı günlerini geçirirken, taraftarlar arasındaki uyuşturucu bağımlılığındaki artış, ülkenin geleceğini tehdit ediyor. Özellikle ülkenin aşağı bölümlerinde 'kristal meth olarak adlandırılan "Kristal Methamphetamin" kullanımının gün geçtikçe arttığı ve bunun ülke futbolununu tehdit ettiği öne sürüldü.

NTV Spor 27.01.2015 - 10:56
Almanya'yı korkutan tabu!

İngiliz Independent gazetesi konuyu gündeme taşırken, Alman doktor Roland Hartel-Petri'nin Almanya'da yayınlanan Welt gazetesine yaptığı açıklamalara göndermede bulundu.

Haberde, Alman futbolundaki gelişmeler gözönüne serildi ve "Alman futbolu patlama yaptı. Naklen yayınlar için yüklü anlaşmalar yapıldı. Ülke Milli Takımı, Dünya Kupası'nı kazandı ve alt yapılardan yetişen genç oyuncular astronomik rakamlarla Avrupa'nın dev kulüplerine transfer oluyor. Alman Futbol Ligi CEO'su Christian Seifert'in görevi ise bu günlerde iyice kolaylaştı. Çünkü Seifert, daha geçtiğimiz Perşembe günü, rekor bilet satışları ve Bundesliga'nın rekor gelirleriyle ilgili bir sunum yaptı. Önümüzdeki hafta sonunda ise Kış arası bitecek ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda taraftar maçları izlemeye gelecek. Almanya'da; harika atmosferlerle, tarihi evlerle, ucuz birayla karşılaşacaklar belki de kendilerini kristal meth sırasında bulacaklar" denildi.

Seifert'in 'kristal meth' konusunda herhangi bir endişesi olmadığı belirtilen haberde, "Hiçkimsenin umrunda değil; ancak yüksek bağımlılık yapan bu uyuşturucu, Bundesliga'ya bir sorun yaratacak. Kristal meth'in kullanımı ülke genelinde, özellikle de fanatik taraftar grupları arasında gün geçtikçe artıyor" yorumu yapıldı.

Aralık ayında Alman kulüp temsilcilerinin Dr Roland Hartel-Petri'yi bu uyuşturucu konusunda brifing vermesi için çağırdıkları kaydedilirken, "Kristal meth, sadece kavgalarda taraftarlara yüksek enerji vermiyor, yan etkileri insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Taraftarlar arasındaki alkol kullanımı ana etken; ancak tekli olarak da üretilen krital meth kullanımı giderek artıyor" denildi.

TARAFTARLAR KRİSTAL METH'İ YAKINDAN TANIYOR
Taraftarların kristal meth'i yakından tanıdığı, hatta birbirlerine bu uyuşturucu üzerinden göndermelerde bulunduğu da kaydedildi. Dinamo Dresten taraftarları geçen gezon Köln'lüler aleyhine pankart hazırlarken, "Don't meet with Cologne" (Kölnlülerle karşılaşma) yerine uyuşturucu kullanımına atıf yaparak "Don't meth with Cologne" ifadelerini kullandı.

Geçen Mart ayında ise Borussia Dortmund taraftarları Kristal Meth kullanımının yaygın olduğu Çek sınırına yakın bölge takımı Nurnberg'le dalga geçmek için, "Kokain parası bulamıyor musun Nurnberg. Neden kötü Çek pisliği kullanıyorsun" pankartı açtı.

Uyarıcı ve halüsinasyon özelliği olan sentetik uyuşturucun düşük fiyata satılması ve vücutta ciddi hasarlara neden olmasından dolayı Alman güvenlik güçlerinin de alarma geçtiği kristal meth'in kullanımının, Çek Cumhuriyeti'ne yakın şehirlerde daha yaygın olduğu öne sürüldü. Özellikle Dresden ve Nurnberg'in bu uyuşturucudan daha çok etkilendiği bildirilirken, çoğu kulübün konunun geçiştirilmesine tepki gösterdiği ve toplumsal sorun olarak görülen konunun üzerine gidilmemesini protesto ettiği vurgulandı.

Taraftar grupları konuyla iligili açıklama yapmazken, Alman Sağlık Bakanlığı Uyuşturucu Bölüm Başkanı Marlene Mortler ise bu tehlikeli uyuşturucunun kullanımının en kısa zamanda durdurulması gerektiğini açıkladı. Mortler, Kristal Meth kullanımının futbol taraftarları arasında ne kadar kullanıldığına dair gerçek istatistiklere sahip olmadıklarını söylerken; Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi bu uyuşturucunun Çek Cumhuriyeti'nde kullanımının kısıtlı olduğunu; ancak Slovenya'da yaygınlaştığını bildirdi.

Kristal Meth kullanımının sadece futbol sahalarında görülmediği, Almanya'da toplumsal bir olay olarak da bakılan bağımlılığın arttığı da kaydedildi. Geçen Kasım ayında ise narkotik polisin Leipzig kentinde, Kristal Meth'in ana hammadesi olan 2.9 ton klor efedrin ele geçirdiği hatırlatıldı.

Almanya'da stadlar dolduğu, rekor gelirler geldiği için herkes mutlu. Ancak kristal meth kullanımı ise hala bir tabu olarak devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...