Ahmet Arslan'ın idolleri

Dünya çapında 35’ten fazla ülkede koşulan ve omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara kaynak sağlamak adına düzenlenen bu koşu için hazırlıklarını sürdüren Ahmet Arslan’a kariyerinde örnek aldığı atletleri ve Wings For Life Dünya Koşusu’nda hedeflerini sorduk ve o da Haile Gebrselassie’den Usain Bolt’a kadar hayatına yön veren sporcuları ve hedeflerini anlattı.

NTV Spor 27.04.2016 - 15:48
Ahmet Arslan'ın idolleri

Türkiye'nin dağ koşusundaki gururu olan Red Bull sporcusu Ahmet Arslan, 2016 sezonunu geçtiğimiz ay Manavgat'ta koştuğu Ultra Maraton ile açtı. Ahmet Arslan'ın sıradaki durağı ise 8 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek İzmir tarihinin en önemli koşusu olan Wings For Life World Run.

8 Mayıs'ta Wings For Life Dünya Koşusu'nda yer alacaksın. Bize bu özel koşuyu anlatır mısın?
Wings For Life Dünya Koşusu bir parçası olmaktan gurur duyduğum bir koşu. Çünkü bu koşu diğer koşulardan farklı ve çok anlamlı bir amaca hizmet ediyor.  Zira “Koşamayanlar İçin Koşuyoruz”. Wings For Life Dünya Koşusu, hareket özgürlüğünü kaybetmiş insanlara bir ümit olmak için, bu insanların hareket etmeye olan özlemini dindirmek amacı ile tüm dünyayı aynı anda koşturan bir yarış. Ayırca Wings For Life'da kurallar diger koşulara göre biraz farklı. En önemli farklar; tüm dünyada bir çok farklı yarış noktasında aynı anda koşulan tek bir yarış olması, belirli bir bitiş çizgisinin olmaması ve bitiş çizgisinin de start çizgisinden yarışa başlayarak  bize doğru ilerlemesi. Bu yıl yarış ilk defa İzmir'de gerçekleşek. Katılımcı sayısının ve koşulan mesafenin geçtiğimiz iki yıla göre önemli artış göstermesini ümit ediyorum.

Yarıştaki hedefin nedir?
Benim bu yıl ki hedefim daha once koştuğum en uzun mesafe olan 48 km'yi geride bırakabilmek.

Peki Ahmet Arslan'ın başarılarla dolu kariyerinde onun için en özel isim nedir?
Benim için Haile Gebrselassie, atletizmde orta ve uzun mesafe koşularının yaşayan efsanesi. 1500 metreden maratona kadar kırdığı 26 dünya rekoru, onun dünyanın en önemli atletleri arasına girmesini sağladı. Son yıllarda performansı biraz gerilemiş olsa da ilerlemiş yaşına rağmen, hala sıkı sıkıya atletizme sarılmış olması bir azim örneğidir. Kariyerimde Haile'nin yeri başka, idol olarak gördüğüm sporcuların başında geliyor. Haile'yi benzersiz kılan şey, dünya rekorları ya da şampiyonluk değil. Onun eşsiz olmasını sağlayan şey, atletizme büyük bir aşk ve azimle bağlı olması. Kimi atletler para için koşarken, bazıları kazanmak için koşar. Haile ise başarı hırsı için koşan bir atlet. Yaşı oldukça ilerlemesine rağmen, hala büyük bir saygıyı hak ediyor.

Usain Bolt için ne düşünüyorsun?
Usain Bolt. Atletizm dediğimizde artık aklımıza ilk olarak o geliyor.  Benim bir numaralı favorim olmamakla birlikte, Usain Bolt'un sergilemiş olduğu muhteşem performansı, kendine özgü kişiliği ile birleşince binlerce insanı atletizm pistlerine çekmeyi başardı. Usain Bolt'un başarı serüveni henüz tamamlanmadı ama şu ana kadar elde etmiş olduğu başarılar onu efsane atletler arasında göstermeye fazlasıyla yetecek düzeyde. Benim için olmasa da ciddi bir kesime göre gelmiş geçmiş en büyük atlet olarak kabul görüyor.

Kenya ve Etiyopya dışında orta mesafede senin için özel bir isim var mı?
Bana göre şu ana kadar tüm zamanların en büyük orta mesafe koşucusu. Orta-uzun mesafede Kenya ve Etiyopya gibi çok önemli atletizm ülkelerinin sporcuları ile giriştiği rekabetten uzun yıllar boyunca galip çıktı. Öyle ki bir dönem kendisi ile rekabete girişebilecek hiç atlet yoktu. Bu durum rakip atletlerin performansının zayıf olmasından değil, Hicham'ın harika performansından dolayı kaynaklanmakta. 1500 metre, 1 mil ve 2000 metrede kırmış olduğu rekorlar hala kırılamamıştır. Bu da ona saygı duymam için oldukça büyük bir sebep.

Atletizme damgasını vuran özel bir isim vermek istesen?
Sporda azmin, iradenin ve inancın sembol isimlerinden birisi. Yaşadığı döneme tanıklık etme şansına sahip olamadım ama hikayesini okuyunca tüylerim hala diken diken oluyor. Abebe Bikila, olimpiyat oyunları tarihinde altın madalya kazanan ilk siyahi Afrikalı sporcu olmayı başardı. Olimpiyat oyunlarında yarıştığı sırada kendisine uygun numarada ayakkabı bulunamadığından dolayı çıplak ayakla yarışı koştu ve buna rağmen 1960 Roma'da dünya rekoru kırarak olimpiyat şampiyonu oldu. O örnek alınacak atletlerin başında geliyor. Benim için de Bikila'nın yeri bambaşka. Azmi ve başarısı dünya atletimizini bana göre değiştirdi.

Etiyopya'da kamp yaptığım sırada Etiyopya Atletizm Federasyonu'nun dış duvarında tarihteki önemli yere sahip Etiyopyalı atletlerin resimlerinin yer aldığını gördüm. Abebe Bikila'nın resmi en üstte yer alıyordu. Abebe'nin azim ve hırsla dolu spor kariyerinin ülkesinde ne kadar değer bulduğunun bir göstergesidir bu. 

Kadınlar atletizminde senin için ön plana çıkan bir isim var mı?
Spora başladığım ilk yıllardan bu yana duyarım Dibaba soyadını. Uzun mesafe koşularını takip ettiğim andan itibaren onun adı hep başarılarla yan yanaydı. Benim için de baktığım zaman, Tirnuesh Dibaba, kadın atletizminin bayrak taşıyıcılarından biri. Sonrasında bayrağı Tirunesh Dibaba devraldı. Derartu Tulu'da Etiyopya'nın tarihteki efsanevi atletlerinden birisidir. Özellikle ülke genelinde yardıma ihtiyacı olan genç atletlere sağlamış olduğu destekler nedeniyle, birçok sporcunun kalbinde taht kurdu. Küçük kardeş Genzebe Dibaba, ablasından aldığı bayrağı son yıllarda sergilediği muhteşem performans ve kırdığı dünya rekorları ile daha yükseğe taşımaya devam ediyor. Dibaba soyadı sadece Tirunesh ile değil, birçok aile üyesi ile birlikte efsane olmuştur.

Sayfa Yükleniyor...