"Canavara dönüşmek kolay değil"

Bob Huggins ona "Senden bir canavar yaratacağım" diyor, o ise "Daha zamanı var. Onun istediği gibi bir canavara dönüşmek kolay değil" diyor.

NTV Spor 06.02.2011 - 01:02
"Canavara dönüşmek kolay değil"

NTVSPOR.NET'te Pazar sabahları bir başka keyifli artık. Spor dünyasının ünlü isimleri, arka plandaki emekçiler, manşetin gölgesindekiler… Keyifli sohbetler ve farklı araştırmalar her Pazar sabahı, Ahmet Sivaslı ile NTVSPOR.NET'te…

RÖPORTAJ: AHMET SİVASLI – Ahmet.sivasli@ntv.com.tr
twitter.com/Ahmet_sivasli

NCAA'de Final Four oynayan ilk Türk unvanı var onun. Ona Amerika'da İstanbull diyorlar. West Virginia Üniversitesi'nin en popüler öğrencilerinden biri. 16 yıldan beri gitar çalıyor. Hayatındaki en önemli insanlardan biri olan antrenörü Bob Huggins'i diğerleri gibi sadece motivasyon sağlamak amaçlı olmadığı, eksiklerini de dile getirdiği için seviyor. Hayat felsefesini de bunun üzerine kuruyor.

Bob Huggins ona "Senden bir canavar yaratacağım" diyor, o ise "Daha zamanı var. Onun istediği gibi bir canavara dönüşmek kolay değil" diyor.

Deniz Kılıçlı'dan bahsediyoruz. Efes Pilsen'in altyapısında geçirdiği 12 yılın ardından bir turnuva için gittiği Amerika'da keşfedilen Deniz Kılıçlı, Pazar Keyfi NCAA Günleri'nin bu haftaki konuğu.

Evet, Deniz. Söz sende...

* NCAA'deki Türk basketbolculara sorduğum genel sorulardan birini sana da yöneltmek istiyorum. Karşımıza güzel keşfedilme hikayeleri çııyor. Senin Amerika'ya gidiş sürecin nasıl gerçekleşti? Nasıl keşfedildin?
Dallas'da Adidas'ın düzenlediği bir turnuva vardı. Avrupa, ABD ve Asya takımlarının da olduğu bir turnuva düzenlendi. O turnuvada iyi bir performans sergiledim. Amerika'da bir sürü üniversite o dönem bana teklif getirince, ben de buraya gelmeyi aklıma koydum. Babama ABD'de kalmak istediğimi söyledim. O da bana devam et dedi. Amerika maceram bu şekilde başlamış oldu.

"BURAYI SEÇMEMDEKİ EN BÜYÜK ETKEN BOB HUGGİNS"
* West Virginia'yı seçmende antrenörün Bob Huggins'in bir sözü seni çok etkilemiş ve birçok takım arasından Virgina'yı seçmeni sağlamış bu söz... Bir de senden dinleyelim.

Evet. Bob Huggins dünyadaki sayılı koçlardan biri ve Huggins'le çalışıp sonradan NBA'e giden oyuncuların geneli uzun oyunculardan oluşuyor. İlk tanıştığımda benim ilgimi çeken şey buydu. Onun dışında Bob Huggins ile benim ilişkim oyuncu koç ilişkisinden çok baba oğul ilişkisi gibi... İlk tanıştığımız gün benim eksiklerimi birer birer dürüstçe bana açıkladı. Diğer antrenörler bana daha çok motivasyon konuşması yaptılar. Bu yüzden de West Virginia'da oynamaya karar verdim.

"CANAVARA DÖNÜŞMEK KOLAY DEĞİL"
* Bir röportajında "Huggins beni canavara dönüştürecek" demişsin? Bu yolda şu anki durum nedir?

Şu anki durum... Her gün yeni bir şey öğreniyorum ve karşılaştırma yaparsak 2 sene önceki oyunumla şu anki oyunum arasında muhteşem bir fark var. Tabii ki canavara dönüşmek o kadar kolay değil. O yüzden her gün daha iyiye giderek antrenörüm ve benim hedeflerime ulaşmak için çalışıyoruz.

"LAKABIM İSTANBULL OLARAK KALDI"
* İstan-bull diye lakabın olduğunu duydum...
Tony Caridi, bizim üniversitenin spikeri benim soyadımı söylemekte çok zorlanıyordu. İlk maçından önce bana İstanbull lakabının nasıl olduğunu sordu. Ben de çok beğendim. O günden bugüne hemen hemen herkes bana İstanbull diyor...

"ALDIĞIM ÖDÜLLERİN HEPSİNİN MİMARI EFES PİLSEN'DİR..."
* Türkiye'de Efes altyapısında oynarken birçok organizasyonda MVP seçildin. Üzerinde bir de Amerika'da birçok ödül aldın. Bunları da senden dinleyelim. Öte yandan NCAA'de Final Four oynayan ilk Türk Deniz Kılıçlı...

Efes Pilsen için benim doğup büyüdüğüm yer diyebiliriz. 12 muhteşem senem Efes Pilsen çatısı altında geçti. Antrenörlerimin ve takım arkadaşlarımın büyük yardımlarıyla küçük takımlarda en iyi pivot, yıldız takımlarda MVP seçildim. Daha sonradan milli takımlarda birkaç turnuvada en iyi 5'e, Albert Schweitsser Turnuvası'nda en iyi Power Forvet seçildim. Bunların hepsi Efes'in altyapılarına verdiği önemin sonucudur. Final Four'da oynayan ilk Türk oyuncu olmak çok onur verici bir şey. bu yüzden çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü şu an basketbol kariyerime baktığımda birkaç istisna dışnda hep iyi koçlarla ve oyuncularla çalıştım. Çok süre alamamış olsam da Final Four'da Duke karşısında oynamak gerçekten çok önemli bir tecrübeydi...

* NCAA'de oynayan Türk basketbolcular genelde ilerisini de düşünerek hareket ediyor ve ona göre bölüm seçiyor. Sen de sosyoloji okuyorsun...
Sosyoloji bölümündeyim. Antrenör okuyabilirdim ama bana göre her oyuncudan iyi antrenör olmuyor. O  yüzden antrenörlük dışında başka bir şey yapmak istedim.

"GÖRKEM VE GÖKHAN'LA KARDEŞ GİBİ BÜYÜDÜK. ONLARI DAHA YAKINDAN İZLİYORUM"
* NCAA'de en uzun süre alan oyunculardan birisin. Diğer Türk arkadaşlarını takip edebiliyor musun? Onların performansı hakkında ne düşünüyorsun
?
Görkem, Gökhan ve ben neredeyse beraber kardeş gibi büyüdük. O yüzden onları daha yakından takip ediyorum.Telefonlaşıyoruz ara sıra. Hepsi çok iyi gidiyorlar ve Amerika'da mutlular. Doğuş'un maçlarını izliyorum. Bu sene çok iyi görünüyor. Ciddi dakikalar alıyor. Onun dışında çok fazla takip edemiyorum.

"PROFESYONEL TAKIM DÜŞÜNMEK İÇİN HENÜZ ERKEN"
* 10 yıl Efes Pilsen altyapısında oynadın. Türkiye Ligi'ni takip edebiliyor musun? Yakın gelecekte Türkiye'ye dönme gibi planların var mı?

Türkiye Ligi'nde bir tek Efes'in maçlarına bakıyorum. O yüzden takip ediyorum diyemeyiz. Türkiye'de oynamak konusuna gelince her şey için çok erken. Önümde 2 sene daha var. Herhangi bir profesyonel takımı düşünmek için yada herhangi bir şey söylemek için erken olduğunu düşünüyorum.

* NBA'de kendine örnek aldığın oyuncular var mı?
NBA'de örnek aldığım sonuçlar Kevin Garnett, Amare Stoudamire, Dirk Nowitzki ve Carlos Boozer. bence bu oyunlar basketbola ayrı bir tat veriyorlar.

"AMERİKA'YA GELMEK İÇİN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNSÜNLER"
* Senin yolundan gitmek isteyen genç arkadaşlarına neler tavsiye edersin? Amerika'da ne gibi avantajlar veya dezavantajlarla karşılaşabilirler?
Bence buraya gelmek gerçekten zor. Ailen uzak olmak ise en zoru. Buraya gelmek isteyen arkadaşlar bir daha düşünmeli. Avantajlara gelince, basketbolun evi burası. Her maç tıklım tıklım dolu. İnsanlar basketbolu çok seviyor. Bu yüzden burası dünyada en büyük vitrin. 

"12 SENEDİR GİTAR ÇALIYORUM"
* Son olarak müziğe çok ilgilisin. Resmi siten bile güzel bir müzikle açılıyor. Ne tarz müzikler dinlersin? Hangi müzik aletlerini çalarsın? Sesin de güzel bu arada, ben dinledim :)

12 senedir gitar çalıyorum. Genelde klasik rock dinliyorum. Guns'n Roses, Led Zeppelin ve Deep Purple gibi gruplari dinliyorum.

Sayfa Yükleniyor...