Türk boksu da kaska karşı

AIBA'nın, erkek boksörlerin artık kask takmayacaklarına ilişkin kararına, Boks Federasyonu başkanı Eyüp Gözgeç'ten destek geldi. Gözgeç, yeni uygulamayla boksun izlenirliğini artıracağını iddia etti.

NTV Spor 24.03.2013 - 12:09
Türk boksu da kaska karşı

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, Uluslararası Boks Birliği'nin (AIBA), erkek boksörlerin Haziran ayından itibaren müsabakalara kasksız çıkacağına ilişkin kararıyla ilgili, "İyi olacağını düşündüğüm bu uygulama, boksun izlenirliğini de artıracak" dedi.

AIBA Yönetim Kurulu ve Teknik Kurul Üyesi Eyüp Gözgeç, "Lozan'da yaptığımız son toplantıda bu konuyu tartıştık. İşin hem mutfağında, hem de onaylama safhasında bulundum. Aynı görüşlerimi ifade ettim, iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Toplantıda, boksun büyüklerde daha cazip hale getirilmesi ve seyirci sayısını artırmak için neler yapmak gerektiğini tartıştıklarını ifade eden Gözgeç, "AIBA Sağlık Komisyonu, kask takılan amatör boks ile kask takılmayan profesyonel boks maçlarını karşılaştırdı ve tehlike açısından ikisinin arasında sadece yüzde 2.71 oranında farklılık olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kask, düşünülenin aksine çeneyi korumuyor, sadece ince bir bant var. Kask varken çeneden yumruk alıp nakavt olmama inancı tamamen yanlış, psikolojik bir durum" ifadelerini kullandı.

Eyüp Gözgeç, dünya genelinde araştırmalar sonucunda, sporcuların da bu kararı desteklediğini ifade etti. Önce büyük erkeklerde denenecek kasksız uygulamanın, ileriki yıllarda kadınlarda, gençlerde ve yıldızlarda da uygulanabileceğini belirten Gözgeç, "Bana göre de şimdilik sadece büyük erkekler kasksız yarışmalı. Uygulamanın kadınlar ve gençler için erken olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kasksız boks maçlarının, tribünlere daha fazla seyirci çekeceğini, dünya genelinde boksun izlenirliğini artıracağını ifade eden Gözgeç, "Seyirci de artık biraz heyecan yaşamak istiyor. Kasksız boksörleri izlemek daha heyecan veriyor" yorumunu yaptı.

AKDENİZ OYUNLARI'NDA KASK VAR
Federasyon başkanı Gözgeç, Mersin'de düzenlenecek Akdeniz Oyunları ile Avrupa Boks Şampiyonası'nda kask uygulamasının devam edeceğini, kararın ilk kez Kazakistan'da yapılacak Dünya Boks Şampiyonası'nda uygulanacağını söyledi.

Kendilerinin ise kaskı ilk kez Ahmet Cömert Boks Turnuvası'nda kaldıracaklarını dile getiren Eyüp Gözgeç, "Uygulamadan tecrübe etmek mümkün değil. Bakalım dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de yankıları nasıl olacak  Seyirci üzerindeki etkisi nasıl olacak  Benim kişisel tahminim, iyi olacağı yönünde" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...