Yine 'Of' Çek'tik

A Milli Takımımız, EURO 2016 Elemeleri’nde Çek Cumhuriyeti’ne Kadıköy’de 2-1 mağlup oldu; 2. maçında da sıfır çekti. Umut Bulut’un golüyle öne geçen Fatih Terim’in öğrencileri; Sivok ve Dockal’ın gollerine engel olamadı.

NTV Spor 10.10.2014 - 23:40
Yine 'Of' Çek'tik

EURO 2008'den sonraki son 3 büyük turnuvaya da katılamadık...

Özellikle 2014 Dünya Kupası Eleme Grubu'nu 28 puanlı lider Hollanda'nın 12 puan gerisinde 4. olarak tamamlamak, 1990'lı yılların ortasında yükselişe geçen A Milli Futbol Takımımız için son dönemdeki en büyük başarısızlıktı. Üstelik bu 16 puanın 9'unun, son 4 maçta göreve gelen Fatih Terim ile kazanılan 3 galibiyetle elde edildiğinin altını çizmek gerek.

1980 doğumlu Emre Belözoğlu ile 1981'li Volkan Demirel'i saymazsak; 1985 jenerasyonunun (Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Gökhan Gönül) “abilik” ettiği ve 1987-1988 kuşağının (Arda Turan, Caner Erkin, Onur Kıvrak) büyük inisiyatif aldığı kadro, EURO 2016'yı hedef koymuştu.

Özellikle 2011'de transfer olduğu Atletico Madrid ile 1 İspanya Ligi, 1 UEFA Kupası, 1 Süper Kupa şampiyonluğunun yanı sıra 1 Şampiyonlar Ligi finali de yaşayan Arda Turan, Milli Takım formasıyla “yapamadıklarını” kariyerinin en büyük eksikliği olarak niteliyordu.

Ancak Fatih Terim'in öğrencilerinin, EURO 2016 Elemeleri'ne yaptığı başlangıç “facia” gibiydi; İzlanda deplasmanından 3-0'lık yenilgiyle dönülmüştü. Bu yenilgi üzerine çok konuşuldu...

Gruptaki ikinci rakibimiz ise Çek Cumhuriyeti'ydi... Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki rakibimiz, gruptaki ilk maçında Hollanda'yı 2-1 yenme başarısını göstermişti. Yeni bir jenerasyonla yapılanmaya giden Pavel Vrba'nın takımı dişliydi.

Ama karşılaşma öncesi bizim “gündemimiz” başkaydı!

Daha önceki bir kampta 3 gurbetçi oyuncudan Gökhan Töre'nin Hakan Çalhanoğlu ve Ömer Toprak'a silah çektiği iddiası, Toprak ile Çalhanoğlu'nun bu maç öncesi kamptan ayrılması, ardından Fatih Terim'in dünkü “sert” basın toplantısı...

Bu şartlar altında Terim, karşılaşmaya Tolga – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Mehmet Topal, Caner Erkin – Ozan Tufan, Selçuk İnan – Gökhan Töre, Arda Turan, Olcay Şahan – Umut Bulut 11'iyle çıktı. Topal stoperde, Terim'in “Ruh hali çok bozuk” dediği Töre de 11'deydi.

Çek Cumhuriyeti'nin 11'i ise Cech, Kaderabek, Sivok, Kadlec, Limbersky, Vacha, Darida, Dockal, Rosicky, Krejci, Lafata şeklindeydi.

Mehter Marşı eşliğinde sahaya çıkan millilerimiz maça hızlı, tempolu ve iştahlı başladı. Rakip sahadaki baskımız 8'de gol getirdi: Orta alanda topla buluşan Ozan Tufan pasını sol kanattaki Caner'e verdi. Caner topu düzelttikten sonra ceza sahası içerisinde koşu yapan Umut Bulut'a doğru müthiş bir orta yaptı. Kadlec'ten kendini kurtaran Umut Bulut kafa vuruşuyla Milli Takımımız'ı öne geçirdi.

Ancak sevincimiz 8 dakika sürdü. 16'da Çek Cumhuriyeti'nin sağ kanattan kazandığı köşe vuruşunda top altıpasın ön tarafına doğru geldi. O noktada iyi yükselen tanıdık bir isim Sivok, Mehmet Topal'ın yanından kafa vuruşunu yapıp golünü attı.

Golden sonra toparlanan Milli Takımımız, ilk yarının sonuna kadar rakip kaleyi ablukaya aldı.

20'de hızlı gelişen atağımızda ceza yayının gerisinde topla buluşan Umut Bulut topla birlikte ilerledikten sonra ceza yayına girmeden hemen sağındaki Gökhan Töre'ye pasını verdi. Ceza sahası dışında sağ çaprazda topla buluşan Gökhan Töre şutunu çekti fakat top farklı bir şekilde auta gitti.

29'da defanstan gelen uzun topu önünde bulan Gökhan Töre, Beşiktaş'tan arkadaşı Tomas Sivok'tan sıyrılarak ceza sahasına topla birlikte girdi. Ceza sahası içerisinde sol çaprazda açısını bulan Gökhan Töre sol ayağıyla yerden sert ve düzgün vurdu  fakat top çok az farkla auta gitti.

35'te sağ kanattan gelişen atağımızda Gökhan Töre pasını Arda'ya pasını verdi. Ceza sahası dışında sağ çaprazda topla buluşan Arda topu düzelttikten sonra sağ ayağıyla şutunu çekti fakat top kalenin üstünden az farkla auta gitti.

37'de İsveçli hakem Jonas Erikson, tartışmalara yol açan bir karara imza attı. Arda, Vacha ile ceza sahasında girdiği mücadelede yerde kaldı. Hakem “Devam” kararı verdi. Millilerimiz bu pozisyonda penaltı olduğu gerekçesiyle itiraz etti.

43'te cza sahası çizgisinin hemen önünde kaleyi sağdan gören bir noktadan kazandığımız serbest vuruşta topun başına geçen Caner sol ayağıyla sert ve düzgün vurdu; top direğe de çarptıktan sonra auta gitti.

Ataklarımız gol getirmeyince ilk yarı 1-1 sona erdi.

Çek Cumhuriyeti, 58'de Borek Dockal ile 2-1 öne geçti. Sağ kanatta topla buluşan Kaderabek, Caner'den sıyrıldıktan sonra topla birlikte ceza sahasına girdi; pasını penaltı noktası önünde bulunan Dockal'a verdi. Dockal topla buluşur buluşmaz sol ayağıyla şutunu çekti ve top ağlarla buluştu.

Fatih Terim, 66'da Olcay'ı çıkarıp yerine Muhammet Demir'i aldı.

68'de Gökhan Töre çıktı, Olcan Adın girdi. 78'de ise Selçuk İnan-Oğuzhan değişikliği oldu.

Ancak maçın kalan dakikalarında hücumda organize olamadık ve gol bulamadık.

İzlanda deplasmanından sonra sahamızdaki Çek Cumhuriyeti maçını da kaybettik; sahadan 2-1 yenik ayrıldık. Ay-yıldızlı ekibimiz böylece 2 maç sonunda 0 puanda kaldı. Çek Cumhuriyeti ise puanını 6'ya çıkardı.

TÜRKİYE - ÇEK CUMHURİYETİ: 1-2
Stat:
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu
Hakemler: Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (İsveç)
Türkiye: Tolga Zengin, Gökhan Gönül, Semih Kaya, Mehmet Topal, Caner Erkin, Ozan Tufan, Selçuk İnan (Dk. 78 Oğuzhan Özyakup), Gökhan Töre (Dk. 68 Olcan Adın), Arda Turan, Olcay Şahan (Dk. 66 Muhammet Demir), Umut Bulut
Çek Cumhuriyeti: Cech, Kaderabek, Kadlec, Sivok, Limbersky, Vacha, Darida, Dockal (Dk. 90 1 Plasil), Rosicky, Krejci (Dk. 68 Pilar), Lafata (Dk. 84 Vydra)
Goller: Dk. 8 Umut Bulut (Türkiye), Dk. 16 Sivok, Dk. 58 Dockal (Çek Cumhuriyeti)
Sarı kart: Dk. 84 Oğuzhan Özyakup (Türkiye)

Sayfa Yükleniyor...