Kampları da para basıyor!

Avrupa'nın önde gelen futbol kulüpleri, uzun mesafeler katetmek pahasına gerek gelirlerine katkıda bulunmak gerekse taraftar kitlelerini genişletmek amacıyla hazırlıklarını, okyanus aşırı ülkelerde yapmayı tercih ediyor.

NTV Spor 28.01.2015 - 12:48
Kampları da para basıyor!

Başta Manchester City, Manchester United, Liverpool gibi İngiltere Premier Lig takımları olmak üzere Real Madrid, Bayern Münih, Milan, Roma, Inter, Paris Saint Germain (PSG) gibi Avrupa'nın önemli futbol takımları, hazırlık kampları için Amerika ya da Asya kıtasına gidiyor.

Uzun süren yolculuklar nedeniyle oyuncularının fiziksel kapasitelerinde düşüş yaşanması, bunun da sakatlık ihtimalini yükseltmesi gibi riskleri göze alan "futbol endüstrisi"nin devleri, hazırlık maçlarında satılan biletler ve karşılaşmaların yayın haklarından elde ettikleri gelirlerin yanı sıra sponsorluk ilişkileri ve taraftar sayılarını arttırmak için de ABD, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Çin, Japonya, Güney Kore'ye turlar düzenliyor.

Bu turlar sayesinde yurt içindeki sabit yayın gelirlerine, yurt dışı yayın anlaşmalarını da eklemeyi amaçlayan "Avrupa devleri" arasında 2014'te en fazla dolaşanlardan biri, Almanya'nın Bayern Münih takımı oldu.

Almanya şampiyonu, hazırlıkları dahilinde ABD'nin Portland kentinde Amerikan Futbol Ligi (MLS) karması, Katar'ın başkenti Doha'da Katar Ligi karması ve Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da El-Hilal kulübüyle karşılaştı.

ABD'li iş adamları Joel ve Avram Glazer'ın sahibi olduğu Manchester United, bu sezon Avrupa kupalarında mücadele edemediği için 2014-2015 dönemindeki tahmini yüzde 10'luk gelir azalışını, ABD'deki Uluslararası Guinness Şampiyonlar Kupası'yla doldurmaya çalıştı.

UEFA'dan para ödülü alamayacak "Kırmızı Şeytanlar"ın dışında Liverpool, Manchester City, Milan, Roma, Inter, Olympiacos ve Real Madrid de 2014-2015 sezonu öncesindeki bu hazırlık turnuvasında boy gösterdi.

ABD'nin Denver, Dallas, Berkeley, Washington, Ann Arbor, Philadelphia, Pittsburgh, Charlotte, New York, Chicago, Minneapolis ve Kanada'nın Toronto kentlerinin evsahipliğinde düzenlenen turnuvaya katılan takımların yarısının sahibinin yabancı olması da dikkati çeken bir diğer unsurdu.

United haricinde Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Şeyh Mansur bin Zayed el-Nahyan'ın sahibi olduğu Manchester City, ABD'li iş adamı Tom Werner'ın sahibi olduğu Liverpool ve Endonezyalı Erick Thorir'in hisselerinin çoğunluğunu elinde bulundurduğu Inter, ABD ve Kanadalı taraftarlarının karşısına çıktı.

ABD'li Stan Kroenke, Özbek asıllı Rus Alisher Usmanov ve İranlı Farhad Moshiri'nin ortağı olduğu bir diğer İngiliz takımı Arsenal ise hazırlıkları kapsamında, MLS ekiplerinden New York Red Bulls ile karşılaştı.

SPONSORLARIN HATIRINA
"Beyaz Şimşekler" lakaplı Real Madrid ile Milan ayrıca 30 Aralık 2014'te, forma sponsorları olan Fly Emirates havayolları şirketinin ülkesi BAE'nin Dubai kentinde bir dostluk maçı yaptı.

Katarlı Naser el-Khelaifi'nin sahibi olduğu ve başkanlığını üstlendiği Fransız kulübü PSG ve Almanya'nın Hamburg takımı da sponsorları Fly Emirates olduğu için zaman zaman BAE'de maçlara çıkıyor.

Bayern Münih, sponsorlarından Audi'nin organize ettiği hazırlık maçında, Meksika'nın Guadalajara ekibiyle karşılaştı.

İngiltere Premier Lig'de mücadele eden Everton, forma sponsoru olan Taylandlı bira markası için sezon öncesinde bir başka İngiliz kulübü Leicester City ile Tayland'ın başkenti Bangkok'ta hazırlık maçı oynadı.

Sayfa Yükleniyor...