Yoksulluğa karşı yumruk

Halkın geçim sıkıntısı çektiği Küba'da gençler, günlük yaşamın zorluklarını ve maddi imkansızlıkları boks ringlerinde aşmaya çalışıyor.

NTV Spor 17.02.2015 - 20:18
Yoksulluğa karşı yumruk

İnsanların aylık ortalama 30-40 dolara çalıştığı başkent Havana'da, gençlerin ilgisini çeken sporların başında boks geliyor. İmkansızlıklar içerisinde yetişen Kübalı çocuklar, küçük yaşlarda başlayan boks tutkularını, ileride ülke içi ve dışındaki turnuvalarda başarılı olmak için Havana'daki antrenman salonlarında pekiştiriyor.

Eski Havana olarak adlandırılan şehir merkezinde, ismini 1959'da gerçekleşen Küba devriminin savaşçılarından Rafael Trejo'dan alan antrenman salonunda gençler, haftanın 6 günü en az 2 saat idman yapıyor.

Antrenman salonunda Küba'daki boks müsabakalarına hazırlanan 27 yaşındaki Yoenis Limonta Castillo, 10 yaşından beri boks yaptığını ve boksun kendisi için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Castillo, antrenman için her gün 17 kilometrelik mesafeden geldiğini belirterek, "Boks benim için hayatın zorluğundan bir kaçış yolu" dedi.

Restoran ve kafelerde garsonluk da yapan Castillo, "Boks benim hayatım, Küba'da yetişen ünlü boksörler gibi olmak istiyorum. Küba boksta dünyada bir numara" ifadelerini kullandı.

Almanya'da 2007 yılında bir boks şampiyonasına gittiğini ifade eden Castillo, şu an hem boks müsabakalarına hazırlandığını hem de gençlere antrenörlük yaptığını belirtti.

"Boks, benim ve ailem için iyi bir fırsat olabilir"

Boksa 4 yıl önce Rafael Trejo Salonu'nda spor yapan bir arkadaşının tavsiyesiyle başlayan 16 yaşındaki Iran Guiseppe Monte Del Paz ise artık hayatının büyük bir kısmını boksun kapsadığını ifade etti.

Küba'daki gençler şampiyonasında 2013 ve 2014 yıllarında olmak üzere iki şampiyonluğu bulunan Del Paz, "Bokstaki yeteneğimi geliştirip üniversitede de boks akademisine gitmeyi hedefliyorum, bu hem benim için hem de ailem için iyi bir fırsat olabilir" dedi.

"Maddi zorluklar içerisinde çalışıyoruz"

Ülkenin tecrübeli boks antrenörlerinden 54 yaşındaki Alberto Gonzales de idman salonunun devlet yardımı aldığını fakat kendilerine yeteri kadar maaş ödenmediğini belirtti. Gonzales, bu mesleği ekonomik zorluklar içerisinde devam ettirmenin güç olduğunu söyledi.

Gençlere 25 yıldır antrenörlük yaptığını aktaran Gonzales, çocukların boksa 6 yaşında bile başlayabildiğini fakat maçlara en az 9 yaşında çıktığını ifade etti.

Uzun yıllar birçok kişiye antrenörlük yaptığını anlatan Gonzales, yetiştirdiği çocukların Kübalı ünlü boksörler gibi olacağına inandığını belirtti.

"İstanbul'da bir Türk ile dövüştüm"

Profesyonel müsabakalara katılan gençlere ve küçüklere antrenörlük yapan 46 yaşındaki Angel Moya ise çeşitli ülkelerde amatör boks şampiyonalarına katıldığını ve 1991 yılında İstanbul'da bir Türk ile maç yaptığını söyledi.

Moya, "İstanbul'da 54 kiloda bir Türk ile dövüştüm. İsmini hatırlamıyorum ama çok iyi dövüştüğünü hatırlıyorum" dedi.

Küba boks konusunda dünya markası

Küba'nın şimdiye kadar yetiştirdiği ünlü boksörler arasında Eligio Sardinas Montalvo, nam-ı diğer "Kid Chocolate", Teofilo Stevenson ve Felix Savon Fabre gibi isimler bulunuyor.

Namını, Küba'daki amatör müsabakalarda yaptığı 100 maçın tamamını kazanarak duyuran "Kid Chocolate", tüy sıklette amatör dünya şampiyonluğu müsabakasında, 15. rauntta rakibine kaybederek ilk Kübalı dünya şampiyonu olma şansını kaçırmıştı.

Küba'dan çıkan bir diğer ünlü boksör Teofilo Stevenson, 1972 Münih, 1976 Montreal ve 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ağır sıklette altın madalya kazanmıştı.

Bir diğer Kübalı boks efsanesi Felix Savon Fabre'nin ise ağır sıklette 1992 Barcelona, 1996 Atlanta ve 2000 Sidney olmak üzere 3 olimpiyat şampiyonluğu bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...