Bu transferler rekor kırar mı?

Porto, 1-1'in rövanşında Basel'i 4-0 yenip 2008-09'dan bu yana ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale yükselirken, Portekiz ekibi sezon sonu satılması muhtemel isimlerden yine milyonlarca Euro kazanacak.

NTV Spor 11.03.2015 - 11:26
Bu transferler rekor kırar mı?

Dünyaca ünlü goal.com sitesi, Porto'nun yeni nesil yıldızlarını ve olası rekor transferleri analiz etti. Jose Mourinho ile 2004'te Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Porto, daha sonra dünya çapındaki oyuncularına rağmen son 10 yılda 2. kez çeyrek finale çıkabildi. 2009'da Lisandro Lopez, Hulk ve Bruno Alves'in taşıdığı Porto, çeyrek finalde Manchester United'a elendi. İlk maçta deplasmanda 2-2 berabere kalan Porto kendi sahasında 1-0 yenilip elenirken, Portekiz ekibini Dragao Stadı'nda saf dışı bırakan müthiş gol Ronaldo'dan geldi.

Tipik Porto sitilindeki kadroda, Portekiz milli takımının iskeletini oluşturan isimlerle, Güney Amerika'dan keşfedilen yıldızlar bulunuyordu ve bir kaç hafta sonra da üstüste dördüncü şampiyonluğunu ilan etti.

Porto uzun süredir genç oyuncuları keşfedip, Avrupa'nın önde gelen kulüplerine satarak büyük kâr etmesiyle biliniyor. Çalışma izinlerinin gevşetilmesi, üçüncü kişilerin ortaklığı, Porto'nun başarısını etkilemedi ve Portekiz'in başat kulübü İngiliz ve İspanyol kulüplerine nazardan kısıtlı imkanlarla Avrupa'nın elit kulüpleri arasında kalmayı başardı.

Güney Amerika'da az sayıda kulüp etkin bir şekilde yer alırken, Porto bunların başını çekiyor. 2008-09 sezonunun sonunda Lisandro Lopez'in Lyon'a gitmesinin ardından (aralarında her biri en az 40 milyon Euro'ya satılan Falcao, Hulk ve James Rodriguez'in de olduğu) Porto 12 oyuncudan büyük kârlar elde  etti. Bu 12 oyuncunun 8'i Güney Amerikalılardan, 3'ü Portekizlilerden oluşuyordu. Biri ise Standard Liege'den transfer edip Manchester City'ye  sattıkları Fransız Eliaquim Mangala idi.

Porto, 3 milyon Euro'ya renklerine bağladığı Falcao'yu 40, 6.4 milyon Euro'ya aldığı James Rodriguez'i 45 ve Japon Ligi'nden 5 milyon Euro'ya aldığı Hulk'u ise 55 milyon Euro'ya satmıştı.

Bu yıl da Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kalarak 2009'dakine benzer bir performans sergileyen Porto'da yine kasa dolacak. Zira, Basel'i 4-0 yendikleri maçtan önce 7 şutta 5 gol atan takımın kaptanı ve golcüsü Kolombiyalı Jackson Martinez, önemli kulüplerin iştahını kabartıyor. Tabiiki Porto da ellerini ovuşturuyor. Jackson Martinez'in 8.8 milyon Euro bonservis bedeliyle takıma katıldığını da hatırlatalım.

Meksika'nın Pachua takımından transfer edilen Hector Herrera ise Şampiyonlar Ligi'nde 4 asistle ilk sıradaki dört isimden biri. Real Madrid'den kiralanan Brezilyalı Casemiro, Porto'nun ortasahasına mükemmel uyum sağladı ve Portekiz Ligi'nin en çok top çalan oyuncusu oldu. Şampiyonlar Ligi'nde bu alanda da ilk sırada yer alan Casemiro, defanstasın ortasındaki vatandaşı Maicon'la birlikte, bekler Danilo ile Alex Sandro, zor bir sezon geçirse de yetenekleriyle hayranlık uyandıran bir diğer Kolombiyalı Juan Quintero diğer dikkat çeken isimlerden.

Bunların ışığında Porto yine Avrupa'nın önde gelen takımların yine gözdesi. Geçen yıl Granada forması giyen ve sözleşmesinin bitmesiyle  birllikte Porto'nun yolunu tutan Fransa doğumlu Cezayirli oyuncu Yacine Brahimi, Portekiz ekibine hayret uyandıracak bir şekilde sadece 6.5 milyon Euro'ya maloldu. İspanya'da geçen yıl Messi'nin 143 dribling yaptığı gözönünde bulundurulduğunda,  Brahimi'nin 163 dribling istatistiği ne demek istediğimizi açıklıyor.  Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde 6 gol atan Brahimi'den sadece Messi, Ronaldo ve Eden Hazard'ın gollük şut çektiği de unutulmamalı.

Brahimi şu günlerde çok değerli gözükmese de; Şampiyonlar Ligi'nde Basel ile oynanan son 16 ilk maçında takımına penaltı kazandıran ve kullandığı penaltıyı gole çevirerek takımının İsviçre'den 1-1 dönmesinde pay sahibi olan Danilo için Real Madrid devreye girmiş durumda. İspanya'da çıkan haberlere göre, Real Danilo için Porto'ya 25 milyon civarı bir bedel ödemeyi kabul etti.


Alex Sandro, Danilo ile birlikte sık sık transfer gündeminde ve Martinez'in ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kulüp başkanı Jorge Nuno Pinto da Costa O Jogo'ya yaptığı açıklamada, "Geçen yaz ayrılacaktı; ancak bir yıl kalması için anlaştık, onu kaybetmek bizim için kumar olurdu. Genç oyuncuları kazanmak için onun varlığına ihtiyacımız var" diyerek olası transferi şimdiden açıkladı.

Şampiyonlar Ligi'ndeki bu gelişimde yönetimin aldığı bu kumarın da etkisi var. Yönetim, Mayıs ayında İspanya genç takımlarını çalıştıran Julen Lopetegui'i getirirken, o da ülkesinden Cristian Tello, Oliver Torres ve Casemiro'yu takıma kattı.

2013-14'te hayal kırıklığı yaratan ve ligi 3. tamamlayan Porto'nun yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Her ne kadar FIFA'nın, üçüncü kişilerin ortaklığını yasaklaması ve Portekizli genç yeteneklerin hayal kırıklığı yaratması bu hedefe sekte vurdu. Buna rağmen, Porto'nun yeni oyuncular bulması sürpriz olmaz. Danilo, Martinez kim giderse gitsin, Porto gerekeni yapacaktır.

Her zaman Avrupa futbolunun önde gelen takımlarından biri olmayı başarmış Porto, yeni sezon için tekrar gündemde. Sahneye sürdüğü son yıldızları belki de yine dudak uçuklatacak rakamlarla Avrupa'nın dev kulüplerine satacak ve kurduğu çarkı yine döndürmeye devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...