Boston'da zafer Desisa ve Rotich'in

119. Boston Maratonu koşuldu! Erkeklerde Etiyopyalı Desisa, kadınlarda Kenyalı Rotich birinci oldu.

NTV Spor 20.04.2015 - 21:35
Boston'da zafer Desisa ve Rotich'in

119. Boston Maratonu'nu erkeklerde Etiyopya'dan Lelisa Desisa, kadınlarda da Kenyalı Caroline Rotich kazandı.
      
Maratona, 97 ülkeden yaklaşık 30 bin yarışmacı katıldı.
      
Yerel saatle sabah 08.50'de Hopkinton'da verilen startla başlayan maratonda, 42 kilometre 195 metrelik güzergahı izleyen yarışmacılar Boston şehir merkezinde parkuru tamamladı.
      
2013'teki bombalanma olayının yaşandığı Boston Maratonu'nun da birincisi olan Etiyopyalı Lelisa Desisa, 2 saat 9 dakika 17 saniyelik derecesiyle ipi ilk göğüsleyen isim oldu.
      
Erkeklerde ikinciliği Etiopyalı Yemane Adhane Tsegay 2 saat 9 dakika 48 saniyeyle, üçüncülüğü ise Kenyalı Wilson Chebet 2 saat 10 dakika 22 saniye ile elde etti.
      
Kadınlarda 2 saat 24 dakikalık derecesiyle Kenyalı Caroline Rotich birincilik kürsüsüne çıktı.
     
Kenyalı Mare Dibaba 2 saat 24 dakika 593 saniyelik derecesiyle kadınlarda ikinci, Etiyopyalı Buzunesh Deba da 2 saat 25 dakika 94 saniye ile üçüncü oldu.
      
ABD'yi temsil eden Rusya doğumlu Tatyana McFadden da kadınlar tekerlekli sandalye dalında son 3 yıldır üst üste kazanan atlet unvanını elde etti. McFadden 1 saat 52 dakika 54 saniyelik bir dereceyle ilk sırada yer aldı. McFadden bu yıl, 2013'teki bombalı saldırıda hayatını kaybeden 8 yaşındaki Martin Richard adlı çocuğun anısına giydiği atletiyle yarışmaya katıldı.
      
Erkekler tekerlekli sandalye dalında bu yılın kazanan ismi ise İsviçreli Marcel Hug oldu. Geçen sene 4. olan 28 yaşındaki İsviçreli atlet Marcel Hug, 1 saat 29 dakika 53 saniyelik derecesiyle bu yıl ilk kez Boston Maratonu'nunda birinciliğe ulaştı.
      
Boston Maratonu'ndaki en hızlı atlet unvanına sahip Kenyalı Patrick Makau yarışın 5. kilometresinde mücadeleyi bıraktı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı maratonu yaklaşık 1 milyon kişi izledi.
      
Televizyon dizisi oyuncularından Uzo Aduba ve aktör Sean Astin yardım kuruluşlarına destek vermek için yarışmaya katılan ünlüler arasında yer aldı.
      
İlki 1897'de yapılan maraton her yıl nisan ayının üçüncü pazartesi Massachusetts eyaletinde kutlanan Vatanseverlik Günü'nde "Boston Athletic Association"  tarafından aralıksız olarak düzenleniyor. Yarışmada, halk, profesyonel atletlerin katıldığı elit ve engelliler için tekerlekli sandalye, el bisikleti gibi kategorileri bulunuyor.
      
15 Nisan 2013 tarihinde yapılan 117. Boston Maratonu'nda, bitiş noktasına yakın bir yerde gerçekleştirilen bombalı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş ve 264 kişi yaralanmıştı.
      
Öte yandan, Boston Maratonu'na yapılan saldırının faillerinden Cohar Sarnayev hakkındaki 30 ayrı suçun tamamından suçlu bulunmuştu. FBI, saldırının Cohar ve Tamerlan Tsarnaev kardeşler tarafından yapıldığını ortaya çıkarmasının ardından, aranan 26 yaşındaki Tamerlan Tsarnaev polisle girdiği çatışmada vurularak öldürülmüştü.

Sayfa Yükleniyor...