Kumbaradan Bournemouth çıktı!

İngiltere'de, Premier Lige çıkan ikinci takım Bournemouth oldu. İki sezon önce 1. Lig'den Championship'e yükselen Bournemouth, 1899 yılında kurulmasına karşın tarihinde ilk kez İngiltere'nin en üst liginde mücadele edecek. Bournemouth'un bu sezon ise Premier Lig'e çıkarken, deyim yerindeyse peri masalını gerçekleştirerek sona ulaştı.

NTV Spor 28.04.2015 - 11:46
Kumbaradan Bournemouth çıktı!

İngiltere 2. Ligi Championship'in 45. haftasında Bolton'u 3-0 yenen Bournemouth, üçüncü sıradaki Middlesbrough'un üç puan önünde ve 19 gol averajıyla son haftaya ikinci girdi ve Watford'dan sonra henüz matematiksel olarak gerçekleştirmese de Premier Lig'e terfiyi kutlayan ikinci takım oldu. Premier Lig hayelleri mucize bir şekilde son hafta yenilmesi ve Middlesbrough'un da +19 averaj yakalaması durumunda suya düşecek olan Bourhemouth, şimdiki başkan Jeff Mostyn, 100 bin Pound'luk çek yazmasaydı tarihe karışacaktı.

Kulüp Başkanı Jeff Mostyn söylemiyle Bournemouth, Hans Christian Andersen'den bu yana en büyük 'Peri Masalını' yazdı.

İmkânsızı başaran Bournemouth, son 20 yılda mali krizlerle boğuştu. İlk olarak 1997'de iflasın eşiğine gelen kulüp, şehrin çeşitli yerlerine koyduğu 'kumbaralarla' şehir halkından yardım istedi.

Taraftarlar da bu çağrıya duyarsız kalmadı ve toplanan paralarda kulüp iflastan kurtarıldı. Üstelik hali hazırdaki takım menajerinin yardımcısı Jason Tindall, kumbara paralarıyla transfer edilen ilk futbolcu oldu.

Kulüp 2008'de bir kez daha iflasın eşiğine geldi. Takım, tasfiye olmak üzereyken, son beş dakikada halihazırdaki kulüp başkanı Jeff Mostyn'den gelen 100 bin Pound'luk yardım bir kez daha kulübün kapısına kilit vurulmasını önledi. Maçlarını 11,700 kişilik Goldsands Stadyumu'nda oynayan Bournemouth, bir yıl sonra ise Lig 2'ye -17 puanla başladı. 125 yıllık tarihinde Premier Lig'de boy gösteremeyen Bournemouth buna karşın, son hafta maçıyla ligde kalmayı başardı. Sadece iki sezon önce 1. Lig'den Championship'e çıkan 'Kirazlar' lakaplı takımı, sıkıntılı dönemlerde forma giyen futbolcusu ve şimdiki teknik adamı 37 yaşındaki Eddie Howe, Premier Lig'e çıkarırken, bir hayali de gerçekleştirdi.

2011'de kulübün eski sahibi ve başkanı Eddie Mitchel, gizemli Rus milyarder Maxim Denim'i kulübün diğer ortağı yaptı. 2013'te ise kendisine ve eşine ait yüzde 50'lik hisseyi de Denim'e sattı. Rus işadamı, diğer kulüp başkanlarının aksine maçlarda fazla görülmezken, yaptığı yatırımlarla da bazı transferlerin gerçekleştirilmesini sağladı.

Sezon başında Coventry'den Callum Wilson'ı kulüp rekoru kırarak 3 milyon Pound'a kadrosuna katana Bournemouth, bunun karşılığını da aldı. Wilson, attığı 23 golle takımının 125 yıllık rüyasını gerçekleştirmesinde büyük pay sahibi oldu. Kulüp ayrıca kendine ait diğer bazı rekorları da kırdı. Güney ekibi, en gollü sezonunu yaşadı, bir sezonda en çok deplasman galibiyeti elde etti ve deplasmanda en çok gol attı. Bir sezonda ki en çok puanını topladı ve ligi en iyi yerde tamamladı, en önemli de tarihinde ilk kez Premier Lig'e yükseldi.

Bournemouth'un en büyük kozu Callum Wilson beklentileri fazlasıyla karşıladı.

2013 Temmuz Mali Yılı'nı 15.5 milyon Pound zararla tamamlayan Bournemouth, son finansal mali yılda ise 5.1 milyon ciro açıkladı. Premier Lig devlerinden Manchester United'ın bu sezonki 271 milyon Pound'luk cirosunun yanında, 5.1 milyon Pound devede kulak kalırken, kulüp gelecek sezon ligde kalma konusunda ise ümitli. Zira yeni sezonda Premier Lig'e yükselme yardım parası olarak 100 ile 120 milyon Pound kasasına girecek olan Bournemouth, yeni yatırımlar yapabilecek hatta yeni transfer rekoru kırarak iyice güçlenebilecek. Şimdi Bournemouth'u yeni hikayeler bekliyor.

Sayfa Yükleniyor...