"Elinizi vicdanınıza koyun"

Beşiktaş, 2014 Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda eleştirileri yanıtlayan Başkan Fikret Orman, "Biz de taraftarız, biz uzaydan mı geldik" dedi. Yapılan eleştirileri haketmediklerini söyleyen Orman, "Bu kadar yatırım yapıyoruz. Kimseye boyun eğmedik. Yapılanları da görün, beni öksüz zannediyorsunuz, vur abalıya. Elinizi vicdanınıza koyun" dedi.

NTV Spor 24.05.2015 - 18:42
"Elinizi vicdanınıza koyun"

Sözlerine, 'Değerli genel kurul üyeleri, uzun bir gün oldu. Hep beraber biraz yorulduk sinirler gerildi. Enterasan kongre yaşıyoruz.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum, çok kişi konuştuğu için bazı kişilerin konuşmalarını atlamış olabilirim, lütfen kusura bakmayın" diye başlayan Orman "Bizler Beşiktaş'ın genel kurulu olarak Beşiktaş'i iyi temsil eden fotograf vermemiz lazım. Herkesin, -ağır da olsa- eleştirilerini dinledim, lütfen beni dinleyin" uyarısında bulundu.

"TATLI CADI DEĞİLİM"
Daha sonra  mali konularla ilgili eleştirileri yanıtlamaya başlayan Fikret Orman, "Feda sezonu, sonra yapılan maliyetlerin artışı. Bakın arkadaşlar biz göreve geldiğimiz gün Beşiktaş'ın durumunu herkes gayet iyi biliyor. O gün itibariyle Beşiktaş'ın temlik edilecek bir şeyi yok ve gelirlerinin yüzde 70'i de temlik edilmiş durumda. 300'ün üzerinde davayla muhatabız ve yönetimin hareket kabiliyeti sınırlıydı. Kısa vedeli olarak 590 milyon liralık borcun 300.9 milyon lirası bir sene içinde ödenecek bir rakamdı. Beşiktaş'ın senelik geliri de 140 milyon lira civarındaydı ve sizin elinizde kalan meblağı yaklaşık 50 milyon lira. Sizin ödeyeceğiniz meblağ 300 milyon lira civarında. Son bir haftaya kadar aday değildim, ondan sonra aday oldum. Beşiktaş ile alakalı belirli bir mücadele ettik, mücadelenin önemli kısmı yapılan kontratlar istikbali bağlayan kontratlar olduğu için bazı sözleşmelerden ayrılmak yönünde hareket ettik. Rakiplerimizin durumlarına baktığımızda bizim yaklaşık 3 misli gelirle ve yatırımlarını tamamlamış rakiplerimiz vardı. Şimdi hem yatırım yapacaksınız hem gelirinizi artıracaksınız hem de borcu indirebileceksiniz. Bizim çocukluğumuzda, Sementa vardı Tatlı Cadı. Ben tatlı cadı değilim, yönetim kurulundaki arkadaşlarım da değil. Açılan icra ve dava dosyalarının 277 adedini kapattık. Arkadaşlar alınan avanslar bir borçtur. İstikbalden aldığınız için bunları borç olarak göstermiyorsunuz, şu andaki borcumuzun içerisinde de loca sattık. Bunlar da borç olarak gözükmektedir. İstikbalde alakalı her şey bilançoda borç olarak gözükmektedir. Önümüzdeki 3 seninin gelirlerini sattınız diyor doğru değil, sadece vip tribünü ve locaları sattık" ifadelerini kullandı.

Beşiktaş'ta göreve geldiği günlerdeki günleri anlatan Orman, şu ifadeleri kullandı, "Beşiktaş, çok günlük gülistanlık haldeyken kötüye mi göterecek durumdaydık. Hayır! Camia çökmüştü. Orada en önemli kabiliyet stadyumdu. Fakat stadyumu yıktığımızda maçları oynayacağımız stat yoktu. Beşiktaşlıları motive ederken, bunları konuşmak çok kolay; fakat benim de çocuklarım var. Hepimiz Beşiktaşlıyız o beklentileri karşılamak için futbola da yatırım yapmalıydız. Beşiktaş'ta transferler, başında Fikret Demirel'in olduğu bir izleme komitesinin takibinin ardından teknik heyet ve yönetim kurulunun onayının ardından yapılıyor. Bunların araştırmaları sonucu tüm raporlar benim önüme geliyor, ben de bunları izlemeye çalışıyorum. Bizim izleme ekibimiz, bütün oyuncularla alakalı rapor verir, teknik heyetin onayı olmadan transfer yapmayız. İzleme ekibi olumlu rapor vermezse, transfer yapılmaz. Transferde başarı oranı ondan dolayı yükseklimştir. Geldiğimiz durumu hep bareber biliyoruz.

Stat daha evvel büyütülerek konuşulan şey, biz yapınca küçültülüyor. Stadın temeli yıkılınca gezi olaylarının olduğu sırada bana, 'elinizden alınacak, şöyle yapılacak, böyle yapılacak' denilirken; yapmak mı hataydı. Nerede hata yaptık? Beşiktaşlıların kendi camialarının statları olsun. Beşiktaş, bu kadar borç içerisindeyken bu kadar büyük yatırım yapmakla hata mı yaptı? Stadın açılışı konusunda tarih açıklarken de; benim bir huyum var -belki kötü ama- onu bitirebileceğimizi zannettim; fakat yapamadık. Geçmişi öde, geleceği öde, bir yandan stadyum yatırım yap. Her yere yatırım yapmak durumunda kaldığınız zaman bitiremedik. Burası 140 bin metre karelik alandır. Buradan yaklaşık 1 milyon metreküp harfiyat alındı. 18 bin metrekare perde çekildi. Bu da 2 km uzunluğunda ve 10 metre yüksekliğinde bir duvar demek. İnanılmaz derecede maliyetleri arttı. Şu ana kadar ne kadar para harcadığımızı arkadaşlarımız açıkladı. Bundan sonraki hedefimiz 100 milyon dolardır. Kur artışı biraz fayda etti bize. Doların artması ile beraber maliyet artışlarını biraz subvanse ettik.

"VODAFONE ARENA NE ZAMAN BİTECEK?"
Vodafone Arena ne zaman bitecek? Stadın çatısını Temmuz başında kaldırmaya başlıyoruz. Çim imalatına başlayacağız. Tüm inceliklerin yapımı süratle devam ediyor. Eylül'ün başı ve sonu gibi stadı bitirmeye gayret ediyoruz. Orada ben ve arkadaşlarımın emeği vardır. Atmayla tutmayla olmuyor. Güzel güzel konuşlmalar kolay da; bunlar kendi kendine mi ortaya çıkıyor. Elinizi vicdanınıza koyun. Bir vicdan muhasebesi yapın.

583 milyon borç 140 milyon lira gelirle ödenemez; ki faiz gelirlerini de bunun üzerine koyun. Kontrat yapılmış bir borç. Ödeme yapmadığınızda UEFA ceza veriyor. Bunlar dururken biz aynı zamanda 583 milyon borcu arttırmamak için, ne yapacağız? Gelir tarafını artıracağız. Herkes diyor ki locaların gelirini kullandınız. Bu stadyumu yapmasak, bu gelir mi olacaktı? Bu stadyumun gelir haklarını pazarladığımız için ortaya çıktı. Beşiktaş'ın itibarı sağlanmıştır. Yönetim kurulunun büyük çabaları olmuştur. Beşiktaş'ın Adidas ile olan devam eden sözleşmesinin ardından geliri 25 milyon dolara çıkardık. Hata mı yaptık? O gün borçlanabilecek bir durum varmıydı?

Aktif reklam, hacze geldi. Aktif reklam ile 12 milyon dolarlık bir mahkeme kaybedildi. Anlaştık ve 7 milyon dolarını ödedik.
Biz o rezilliği yaşadık ama çok kolayı vardı. Bizi kamuoyunda şey yapmasınlar diye 5 milyon daha verip zarar mı edeydik?"

"ŞAMPİYONLUĞUN KAÇMASINDAN BİRİNCİ SORUMLU BİZİZ"
Şampiyonluğun kaçmasıyla alakalı birinci sorumlunun kendileri olduğunu söyleyen Fikret Orman, "Bilic'i seçtiysek biz seçtik. Bu genel kurul bize yetki vermiştir ve kimi seçeceğimizi bize bırakmıştır. Şampiyonluğu hepimiz çok istedik. Biz istemedik mi? Takımlar oyuncularına çekler dağıtıyor. İki rakibimizden daha önce paralarını ödüyoruz. Biz o paraları vermek için ne çalışmalar yapıyoruz. Beşiktaş'ta biz de taraftarız. Genç arkadaşlarım sizlerin yaşı kadar biz kongrelere katıldık. Biz taraftar değil miyiz, uzaydan mı geldik?

"BEŞİKTAŞ'I DOĞRADILAR"
Beşiktaş'ın gelirleri 400-500 milyon seviyelerine gelmiştir. Şampiyonlar Ligi'ne gitseydik 550 milyon liraya gelecekti. Biz bunun için mücadele ettik. Şampiyonlukla alakalı Beşiktaş'ı doğradılar, bundan önceki başkanımız hakem hatalarının ardından TFF başkanına
faşist dedi, sonuç değişti mi? Her şey her yerde konuşulmaz. Bizim bir üslubumuz var. Taraftara hava atmak için şöyledir böyledir demeyiz. Ben ve arkadaşlarım bu göreve gelirken kimseye gebeliğimiz olmadan geldik. Kimsenin karşısında boynumuz bükük değildi. Federasyon da duysun. Onlara da söylüyorum. Bu hakem hataları Beşiktaş'a çok zarar veriyor. Beni buraya getiren genel kurul bu üslubumla alakalı buraya getirdi. Ben kendimi gizleyerek gelmedim. Beşiktaş'ı yönetirken herkesi överken; Süleyman Abi'nin üslubuyla paralel hareket ederken bizi yeriyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Beşiktaş'ın zorluklarla yoluna devam ettiğini vurgulayan Orman, "Borçlanmak zorundayız. Konuşanlar diyor ki; 'şampiyonluk elimizden kaçtı.' Kimse diyor mu ki; transfer yapın. Herkes istiyor ki takımımız şampiyonluğa oynasın. Her şeyi yapın ve borcu aşağı çekin. Eskiden yöneticilerden para toplanırdı. 500 milyon dolarlara geldi. Beşiktaş'ın bütçesi 500 milyon lira. Biz hiçbir zaman boynumuz bükük durmadık. Beşiktaş'a gerçekleşen hakem hataları karşısında Süleyman Seba'nın çizgisinden çıkmadık" diye konuştu.

"BU KONUŞTUKLARINIZIN HİÇBİRİNİ HAKETMİYORUM"
Rakiplerdeki locaların 40-50 tanesinin satılmadığını öne süren Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, "'Onların locaları satılmadı, siz hepsini sattınız' demiyorsunuz. Beşiktaş'ı basketbol takımını sponsondan 2.200 milyon dolar alırken, rakibimiz Fenerbahçe, Ülkerden 12 milyon dolar alıyor. Ben de istiyorum. Fakat bir şeyi yaratmak ve para haline getirmemiz lazım. Beşiktaş'ın büyüklüğü bunların hepsini ödeyecek durumda olmaktır. Maç yapıyoruz, Beşiktaş şampiyonluğa oynuyor, Başakşehir maçında 3.500 kişi tribünde oluyor. Hiç futbolcumuzun bonservisini ödemediğimizi duyuyor musunuz? UEFA'da CAS'ta bir tane dosyamız var mı? Çok zorlanıyoruz. Ama bu konuştuklarınızın hiçbirini haketmiyorum" diyerek sitemde bulundu.  

Beşiktaş Nevzat Demir Tesisleri'ne yaklaşık 3 milyon dolar yatırım yapacaklarını dile getiren Orman, "Orası futbolun merkezi olacak. Stadyumumuzun çimi hibrit cimdir ve aynısını oraya yapıyoruz. Buralar ihmal edilmiştir. Buraları yapacak olmaktan hata mı ediyoruz. Ben ve arkadaşlarım 30'un üzerinde stat gezmişizdir, çim sahalarını gezmişizdir. En mükemmeli istiyoruz. Hata mı yaptık?
Akatlar'a sponsorluk anlaşması hemen hemen bitti. 15 bin kişilik salon yapacağız. Atletizm dahil olmak üzere salon sponsorlarına merkez yapacığız. Bunların izinleriyle alakalı başvuru yaptık. Bunları yapmakla herhalde hata yapıyoruz. Akatlar'a bir sosyal tesisin inşaatına başlıyoruz. Önümüzdeki haftalarda inşaatına başlayacağız. 3-4 tl'lik ödeyerek buralara giriş olacak. Bunları bizim Beşiktaş'ımıza, hepimize yapıyoruz bunları" ifadelerini kullandı.  

"BURAYA KAÇIK ÇAKMADIM"
Yeni üyelerin kendi yönetimlerinin tüzük değişikliğiyle birlikte üye olduklarını söyleyen Orman, "Gençlerin yüzde 80'i, benim genel kurula söylememle yıllık aidatın 1200 liraya düşürülmesiyle üye oldu. Bu dönemde 6500 kongre üyesi oldu. Bazıları da karışıklıktan dolayı üyeliği gerçekleşmedi. Açıkçası bazı şeylerden rahatsız oluyorum. Beşiktaş genel kurulunun saygınlığı vardır. Burada senede bir biraraya geliyoruz. Buraya ben kazık çakmadım. Burada tüzüğü değiştirip iki dönem yapan benim. Buraları hakeret yerine çevirirsek buraya insanları nasıl getirip yönetici yapacağız" diye sordu.  

"BENİ ÖKSÜZ ZANNEDİYORSUNUZ, VUR ABALIYA"
Transferdeki hatalarla ilgili ise Fikret Orman, "Sayın Demirören olayını 10 defa anlattım. Sayın Demirören'in bahsetmiş olduğunuz transferlerle alakalı yapılan şeylerle alakalı inceleme şansımız yok. Beşiktaş'ın bilançolarını Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İçişleri Bakanlığı, serbest mali müşavir ve yabancı denetleme kurulu denetliyor. Bu paralar Beşiktaş'tan resmi çıkmış paralardır. Tabata'nın parası çıkmış, nere çıktığına bakmaya kudretimiz yetmiyor. Süleyman Abi döneminde de bizim dönemimizde de yanlış transferler vardır. Gökthan Süzer'e 1 milyon Euro verdik, bir kez oynatamadık. Yıldırım Demirören'e bir defa oy vermedim. Karşısına rakip çıktım. Kendi iradenizle vermişsinizdir. Bu yapmış olduğunuz konuşmaları keşke daha önce yapsaydınız. Burada beni öksüz zannediyorsunuz, ben garibim, vur abalıya. O konuşmaları daha önce neden yapmadınız, arkadaş" diyerek eleştiri dozunu artırdı.

"BEŞİKTAŞ TRANSFERLERDEN ÇOK ÇEKTİ"
Beşiktaş'ın transferlerden çok çettiğini vurgulayan Fikret Orman, "Her sene 10 transfer yapıldı. Bir istikrar sağlanması lazım. Futbolu yöneten bizim teknik heyetimizden bahnsediyorum. Her sene devre arası da olmak üzere 2-3; sezon sonunda 3 tane transfer yapalım, istikrar yakalayalım istiyoruz. Geçen yıl 5 transfer yaptık; fakat 2 tanesi kiralıktı. Bu devre arasında yine yapmış olduğumuz transferlerin adedine bakın. UEFA'dan bize transferle alakalı dengeli yapın diyor. Transfer yasağı Şampiyonlar Ligi oynayan Barcelona'ya da var. Bu sene Fenerbahçe gidemedi, onlar da gözetme altında değil. Kulübünüzün geliriyle gideri arasında denge alınsın diyor" açıklamalarını yaptı.

Beşikatş Başkanı Fikret Orman sözlerinin sonunda ise seçim çağrısı yaptı.

Sayfa Yükleniyor...