Spor dünyasını sarsan doping skandalı

İngiliz Sunday Times gazetesi ve bir Alman televizyon kanalı, Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun yaptığı kapsamlı bir doping araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

NTV Spor 02.08.2015 - 15:53
Spor dünyasını sarsan doping skandalı

Spor dünyası bir kez daha doping skandalıyla çalkalanıyor. İngiliz Sunday Times gazetesi ve daha önce "Gizli doping dosyası: Rusya nasıl şampiyonlar üretiyor" adlı belgeseli yayımlayan Alman televizyon kanalı ARD, Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun yaptığı kapsamlı bir doping araştırmasının sonuçlarına ulaştı.

Buna göre gizli yürütülen araştırmada 5 bin sporcudan toplam 12 bin kan örneği alındı. İddialar, büyük şampiyonalarda dopingin sıradışı boyutlara ulaştığı yönünde. Araştırma sonuçlarını değerlendiren uzmanlara göre;

*2001-2012 yılları arasındaki Olimpiyat Oyunları ve Dünya Şampiyonaları'nda uzun mesafede madalya alan atletlerin üçte biri dopingli.

*800'ü aşkın atletin kan testindeki değerler normalin dışında.

*2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda madalya alan 10 sporcunun test sonuçları şüpheli.

*Madalya alan Rus sporcuların %80'inden fazlasının test sonuçları şüpheli.

*Madalya alan 18 Kenyalı atletin test sonuçları şüpheli.

Bunların yanı sıra araştırma sonuçlarının yayımlandığı dosyada dünyaca ünlü 7 sporcu da doping iddialarıyla suçlanıyor. Buna göre isimlerden biri Büyük Britanya'nın önde gelen atletlerinden biri. Ancak dosyada Britanyalı Mo Farah ve Jamaikalı Usain Bolt'un sonuçlarında yasadışı maddeye rastlanmadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili konuşan Dünya Anti Doping Ajansı Başkanı Craig Reedie, iddialar üzerine alarma geçtiklerini söylemesine karşın iddiaların gerçekliği kanıtlanmadığı sürece sporcuların masum olduğunu savundu. Uluslararası Atletizm Fefderasyonu da sporcuların kişisel ve gizli sağlık bilgilerine ulaşıldığını, ancak kapsamlı bir açıklamanın yapılacağını duyurdu.

Federasyonun asbaşkanı Sergey Bubka ise dopingin affı olmadığını ve doping yapanların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi. 19 Ağustos'ta Uluslararası Atletizm Federasyonu başkanlığı için Sebastian Coe'ya karşı adaylığını koyan Bubka göreve gelmesi halinde mevcut kuralları değiştireceğini savundu.

Daha önce "Gizli doping dosyası: Rusya nasıl şampiyonlar üretiyor" adlı belgeselde Rus atletlerin yüzde 99'unun doping yaptığı, atletlerin kazançlarının bir bölümünü Rus yetkililere vererek test sonuçlarının pozitif çıkmasının önüne geçtiği iddia edilmişti.

Sayfa Yükleniyor...