Profesyonel hakemler imzaladı!

Türkiye Futbol Federasyonu , 9 hakem ile profesyonel sözleşme imzaladı.

NTV Spor 06.08.2015 - 14:53
Profesyonel hakemler imzaladı!

Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen imza törenine TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, MHK Başkan Vekili Bünyamin Gezer ile hakemler Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Barış Şimşek, Tolga Özkalfa, Halis Özkahya, Ali Palabıyık, Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım katıldı.

Törende konuşan Yıldırım Demirören, TFF olarak geçen sezon pilot uygulamasını yaptıkları profesyonel hakemlikte yeni bir aşamaya geçtiklerini belirterek, "İlk kez 9 değerli hakemimizle sözleşme imzalıyoruz. Bunu pilot uygulamada sağladığımız başarıya borçluyuz. Profesyonel hakemliğin Türk futbolunun yapısal parçalarından bir tanesi haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette bununla da kalmayacağız. Önümüzdeki 2 sezon içinde bu rakamı 20'ye çıkaracağız. Ardından da tüm liglere yayacağız" diye konuştu.

"HAKEMLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Bilinçli yapılmadığı sürece hata yapan hakemlere sahip çıkacaklarını ve arkalarında duracaklarını aktaran Demirören; "Hakemler de hata yapar. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Hata yapan hakemin her zaman arkasında duracak, sonuna kadar sahip çıkacağız. Öte yandan bilinçli hataları ayırmak zorundayız. Öyle bir hata görürsek, o zaman profesyonelliğin kurallarını hatırlayacağız. Nasıl bir şirkette profesyoneller, başarı sonucunda ödüllendiriliyorsa, başarısızlık durumunda da gereği yapılır. Bütün bu yenilikleri yapma, bu adımları atma cesaretini gösteren federasyonumuz, o adımları atma konusunda da gerekli cesaret gösterecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hem profesyonel hakemlik hem de talimatlarda yaptığımız değişiklikler, hakemlere ne kadar güvendiğimizin kanıtıdır. Hakemlerimiz yeni sezonda duyduğumuz bu güvenin bilinciyle her zamankinden daha çok çalışacak ve hatalar en aza inecek. Türk hakemlerinin sadece profesyonellik sözleşmesine imza atmakla kalmayıp, çok yakın zamanda dünya futboluna da imza atacağına inancım tamdır." ifadelerini kullandı.

"HAKEMLER SADECE HAKEMLİĞE ODAKLANACAK"
MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, hakemlerin bundan sonra tüm konsantrasyonunu mesleklerine vereceklerini söyledi.

Hakemlerin daha önce kendi işlerinden arta kalan zamanlarda hakemlik yaptığını vurgulayan Müftüoğlu, "Bundan sonra bütün zamanını hakemlikle geçirecekler. Hakemler, bundan sonra sadece hakemliğe odaklanacak. Şu anda 9 hakemle başladık. Hedefimiz, 4 yıl içinde hem Süper Lig hem de PTT 1. Lig'deki tüm hakemleri profesyonel hale getirecek organizasyonu yapmak" şeklinde görüş belirtti.

MHK başkanı, profesyonel hakemlik eğitim ve planlama departmanı kurduklarını kaydederek, "9 hakem arkadaşımız; salı, çarşamba ve perşembe günü, Riva'da bir önceki haftadaki maçların analizlerini gerçekleştirecek, fiziksel testler yapılacak ve maçlara hazırlanacak. Aynı zamanda 9 değerli arkadaşımızdan, bölgesel ve ulusal liglerdeki arkadaşlarımız için eğitimci olarak faydalanacağız. 9 arkadaşımız burayı iş yeri olarak değil, bir nevi sevgi evi olarak görecek" diye konuştu.

"BU BİR MİLATTIR"
FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, profesyonel hakemliğin Türk futbolu için bir milat olduğunu bildirdi.

Çakır, profesyonel hakemlikle ilgili ilk olarak 2007 yılında görüş belirttiğini ancak dikkate alınmadığını dile getirerek, "O zaman ütopya gibiydi ve pek taraftar bulmamıştı. Bugünlere kadar arkadaşlarımızla konuşmaya devam ettik. Son Dünya Kupası'ndan önce yapılan profesyonel hakem olmayanlara görev verilmeyeceği şeklindeki açıklamadan sonra ciddiye alınmaya başlandı" dedi.

Profesyonel hakemlikle beraber artık daha verimli çalışacaklarının altını çizen Cüneyt Çakır, "Futbol endüstrisinin çok büyüdüğü ortamda işlerinden arta kalan zamanlarda hakemlerin maçlara hazırlanması, maç yönetmesi pek kabul edilebilir bir şey değildi. Yılın yarısını maçlarda, toplantılarda, seminerlerde ve eğitimlerde geçiriyoruz. Artık bugünden sonra çok daha fazla verimli çalışacağız. Hakemlikteki ileri vizyonumuzu bizimle paylaşan başkanımız Yıldırım Demirören'e çok teşekkür etmek istiyorum. Bu bir milattır. Bundan sonra hakem camiası performansını yükselterek, Türk hakemliğini dünyada en iyi şekilde temsil edecektir" şeklinde konuştu.

İmza töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan deneyimli hakem, "Bundan sonraki süreçte sayı olarak diğer arkadaşlarımıza yansıyacaktır. Süper Lig kadrosunda bulunan tüm hakemleri kapsayacaktır. Daha sonraki yıllarda doğru bir planlamayla alt liglerde görev yapan arkadaşlarımızı kapsayacak" yorumunda bulundu.

Çakır, "Hakem camiası olarak Türk futbolunun önüne geçme gibi bir niyetimiz yok. Sadece Türk hakemlerinin başarılı olduğu bir ortamda bizim sevinmemiz söz konusu bile olamaz. Bizler aynı ailenin içindeyiz. Teknik adamlar, futbolcular ve hakemler olarak bizim tek hedefimiz var o da Türk futbolunu ileri götürmek. Bu da hep birlikte olur. Bizler çalışmalarımıza devam edeceğiz. Eğer hakem camiası olarak bir nebze dünya futbolunda söz sahibi olabiliyorsak, bu Türk futboluna yarar sağlıyorsa ne mutlu bize. Kişisel bazda kalıyorsa demek ki hiçbir faydası yokmuş. Biz bunda 40 yıl önce dünya kupasında maç yönetmişiz, bir 40 yıl daha beklemek istemiyoruz. Bundan sonra çok daha fazla çalışacağız ve turnuvalarda, final maçlarında biz bıraktıktan sonra bir Türk hakemin ismi geçsin istiyoruz." şeklinde konuştu.

İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan diğer hakemler de profesyonel hakemliğin Türk futbolu açısından bir devrim olduğunu ve uzun süreden beri dünyada uygulanan profesyonel hakemlik sayesinde sadece hakemliğe odaklanarak, daha başarılı olacaklarına inandıklarını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...