"Emre'ye kapımız açık"

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Habertürk televizyonunda katıldığı programda, sportif direktör Giuliano Terraneo ile geçmişe dayanan dostluğunu anlattı.

NTV Spor 26.08.2015 - 23:13
"Emre'ye kapımız açık"

Aziz Yıldırım, sezon başında göreve getirdiği İtalyan Giuliano Terraneo ile çok eskiden bir dostlukları olduğunu söylerken, Emre Belözoğlu'na kulüpte görev teklif ettiklerini ve kapılarının her zaman Emre'ye açık olduğunu söyledi.

Bundan sonra futbolla ilgili her şeyin sorumlusunun Giuliano Terraneo olacağını kaydeden Aziz Yıldırım, "Giuliano Terraneo'yla 2000'den bu yana tanışıyoruz. 2000 yılında Terraneo Inter'de görevliydi. O zaman dostluğumuz başladı. Terraneo evime geldi, Hakan Şükür'ü almak istediğini söyledi. Prosedür gereği bana 'Siz alıp bize satar mısınız' dedi.  Olmaz dedik, sonra gidip Galatasaray ile anlaştılar. Terraneo ile dostluğumuz hep devam etti, sürekli görüştük" dedi.

2006'da askerlik meselesinin ortaya çıktığını ve görevi bırakma kararı aldınığı kaydeden Yıldırım, "Sonra araya hatırlı kişiler girdi ve geri döndük. Ondan sonra Terraneo ile birlikte Portekiz'e gittik. Scolari ile el sıkıştık. Maddi sıkıntılar olduğu için anlaşma olmadı. Terraneo kabul etmeseydi, bir yabancı Sportif direktör getirecektik. Zico'yu getirmemizde katkı yaptı. Dinamo Kiev'e elendiğimiz gece, Deivid, Kezman, Edu ve iki oyuncuyu da getirdik. Bir gecede beş oyuncu transfer ettik" ifadelerini kullandı.

"Terrareno neden Fenerabahçe'yi seçti?" sorusunu, "Benim içim çok kolay oldu. 23-24 Mayıs'ta bir kaç oyuncu ile ilgili buluştuk. Daha sonra beni Fenerbahçe'nin Sportif Direktörü olmamı istedi. 24 saat düşündüm ve karar verdim, o zamandan bu yana çalışıyorum ve bundan gayet mutluyum" diye yanıtladı.

Aziz Yıldırım, "10 transferi de Terraneo mu yaptı?" sorusunda Terraneo'yu adres gösterirken, "Futbolla ilgili bana bir şey sorma. Kendisi burada, ona sor" demekle yetindi. İtalyan spor adamı ise, "Aslında bu transferlerin hepsini başkanımızla birlikte yaptık. Buraya geldiğimizde ilk olarak teknik direktör seçmemiz gerekirdi ve Vitor Pereira kararını kendim verdim. Önce hoca konusunda daha sonra da hocamızla ihtiyacımız olan mevkilerle ilgili kararlar verdik. Kararlar alırken, hep başkana bilgi vermeye çalıştım" diye konuştu.

"FENERBAHÇE İSMİ ÇOK YARDIMCI OLDU"
Transferlerde Fenerbahçe isminin kendisine çok yardımcı olduğunu vurgulayan İtalyan spor adamı şöyle devam etti, "Yıllardır, futbolun içerisindeyim ve burada kurduğum dostluklar bana çok yardımcı oldu. Bu dostluklar sayesinde istediğim yerlere gelebildim. Oyuncularla birebir iletişime geçtik. 24-25 gün çok yoğun seyahat ettik. Oyuncularla direk iletişime geçmek de bize avantaj oldu. Fenerbahçe'de istediğimiz projeleri anlattık, oyuncular bunları duyunca da transferleri gerçekleştirdik. En karmaşık transfer Souza'ydı. Bizi en çok zorlayanı oydu. Nani'nin transferinde de zorluklarla karşılaştık. Türkiye'deki transferlerde de başkanımızın etkisi oldu. Van Persie'nin transferinde zamana ihtiyacımız oldu. Van Persie konusunda Manchester United ile aramızdaki iyi ilişki transferi kolaylaştırdı. Van Persie'nin önünde bir kaç iki isim daha vardı. Ama onu takıma getirdik."

"HER ZAMAN KAZANMAK İSTİYORUZ"
Giuliano Terraneo, kadroda 23-24 kişinin olduğunu kaydederken, "Takım kadrosunun çoğunluğunu alt yapıdan yetiştiren bir Fenerbahçe istiyoruz. İlk hedefimiz bu. Fenerbahçe'nin ekonomik kapasitesini ve neler yapabileceğini biliyoruz. Dünya çapındaki isimleri buraya getirmede o kadronun önemli bir yeri olacaktır. Burada sağlam bir yapı oluşturmak istiyoruz. 23-24 oyuncunun alt yapıdan çıkarılması için çalışıyoruz. Futbol bir 100 metre yarışı değil bir maraton. Bu sene 10 oyuncuyu takıma kattık. Geçen pazar günü oynadığımız 11 oyuncunun 6'sı yeni transferdi. Burada bu uyumu sağlamak kolay değil. Oyuncuların ve hocamızın çalışmaya ihtiyacı var, her istediğinizi bir günde gerçekleştiremiyorusunuz. Burada oyuncuların ve hocamızın zamana ihtiyacı var. Yeni bir takım inşa ediliyor. Bu süreçte Fenerbahçe her zaman kazanmak istiyor. Gelecek yıl takımın eksiklerini düzelterek yolumuza devam edeceğiz. Takımı tamamen değiştirmeyeceğiz. Üzerimizdeki baskının farkındayız, eksikleri düzeltip devam edeceğiz" diye konuştu. 

"İtalyan teknik direktörü neden düşünmediniz?" ise Terraneo, "Uzun analizler yaptık. Bir çok isim listemizdeydi. Finale kalan iki hoca vardı. Biri; İtalyan değil ama İtalya'da çalışıyor. Diğeri Vitor Pereira'ydı. Projeleri birbirimize tanıtmamız lazımdı. Biri Fabio Capello'ydu. Onunda sadece konuştuk. Fikirlerimizi paylaştık. Karakterli, kararlı ve kendini daha üst noktalara taşımak isteyen bir isim istiyorduk. Pereira'yla ilgili çok çalıştık. Şu anda 3 ay geçti. Vitor Pereira konusunda şu anda çok memnunuz.

"SAĞ KANADA BİR OYUNCU ARIYORUZ"
Feghouli transferi konusunda ise İtalyan Sportif Direktör, "Dün akşamki skordan sonra Feghouli için Valencia ile görüşeceğimizi pek düşünmüyoruz. Biz transferi olduktan sonra açıklamalıyız. Gazetelerde her zaman bir çok isim çıkar. Feguili bizim için bir alternatifti. Diğer alternatifler gibi o pozisyon için de bazı isimler var. Dün akşamki skordan sonra artık o konuyu konuşamayacağımızı düşürüyorum. Sağ kanada bir oyuncu bulmak için çalışıyoruz. Hocamız sasvunmadaki oyunculardan çok mutlu. Ama sağ kanat konusunda bir çalışmamız var" dedi.

"FENERBAHÇE KAPISI EMRE'YE KAPANMADI"
Teknik direktör konusunda ilginç açıklama yapan Aziz Yıldırım, "Dün gece Monaco - Valencia maçını izliyorum. Bir izleyeyim dedim, sağ açığı alıyorlar... (Feghouli'yi kastederek.)(Gülerek) Mademki alacağız.  Fernandao ve Şener konusunda ön anlaşma yapmıştık. Bu takımın yenilenmesi konusunda bir karar verdik. En son sen burada çalışacaksın, biz sana hesap soracağız dedik. Marsilya antrenörüyle gitti, konuştu. Takımın kasetlerini istedi. Bir gün geldi dedi ki; 'Bunu getirirsem ben bununla kavga ederim' demişti. Terraneo gönderilen her ismi tek tek seçmişti. Emre'yi gönderirken gel seni Avrupa'ya gönderelim dedik. Fenerbahçe'den gitmesi gerekiyorsa gidecek. Nasıl oynatacaksın, hadi oynat. Hoca benim sistemimde oynayamaz dedi. Uzun yıllar hizmet etmiş, onun ismi üzerinde tartdışma yapmak bile yanlış. Ben Emre'nin yerinde olsam Başakheşir'e gitmezdim. Ona, 'Gel burada yönetici ol, 2-3 sene sonra Terraneo'nun yerine geç. Hem futboldan anlayacak hem de yönetici olacak. İtalya'da, İngiltere ve İspanya'da oynadı. Her şeyi gördü, biraz daha yöneticilik konusunda deneyim kazansın istedik. Hiç kimse bunu düşünmüyor. Biraz daha para kazanayım diye düşünüyor. Fenerbahçe kapıları ona kapanmadı. Fenerbahçe'ye nankörlük etmedi. Fenerbahçe'ye hizmet eden herkese saygı duyarım.

Hakan Bilal Kutlualp veya Sadettin Saran'la barış yapsam ne olacak! Ben illa başkan olacağım demekle olmaz. Bu kulüpte her şeyi yaptım ama bir gün menfaatime bir para almadım. Maddi kaynaklarımı kullandım, hepsine çizgi çizdim. Her tavır koyduğum insanla ilgili mutlaka bir şey vardır. Fenerbahçe'yle alakalı kimseyi affetmem, Fenerbahçe'yle ilgili kimseyi tanımam" ifadelerini kullandı. 

Bu sezon 41 milyon 700 bin Euro bonservis bedeli ödediklerini kaydeden Yıldırım şöyle devam etti, "5 trilyon Şener'le ilgili Bursa'ya bonservis bedeli ödedik. kulüplere 18 milyon 945 bin Euro teminat mektubu ve çek verdik. Futbolulara aylık 4 milyon 600 bin Euro para ödüyoruz. 4.4'e düşer veya biraz çıkar. Fenerbahçe, ayın 25'inde bütün futbolcuların parasını öder. Hiç bir oyuncunun alacağı yoktur. Bundan sonraki şeylerde galibiyete maç başı veriyor, berabere kalırsa 5 bin mağlup olursa vermiyor. Sistem bu. Türkiye Kupası'nda belli noktaya geldiğiniz zaman antrenör ben oynayacağım, başarı kazanacağım diyor. Bu sene PAF Takımıyla çıkıp çıkmayacağına yönetim kurulu olarak karar vereceğiz. Giden futbolcuların maliyeti 24 milyon 720 bin Euro'ydu. Transfer ettiğimiz oyuncuların maliyeti 27 milyon 105 bin Euro."

 

Sayfa Yükleniyor...