Önce tahliye... Sonra 6 yıl 3 ay ceza!

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Futbolda Şike Davası'nde en ağır 2. cezayı alan isim oldu! Örgüt, şike ve teşvik suçlarından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Yıldırım'ın tesellisi ise tahliye edilmesi oldu. Artık gözler Yargıtay'da!

NTV Spor 02.07.2012 - 09:02
Önce tahliye... Sonra 6 yıl 3 ay ceza!

KİM NE CEZA ALDI? KİM BERAAT ETTİ?

İŞTE BERAAT EDEN İSİMLER

ŞİMDİ NE OLACAK?

YILDIRIM'A COŞKULU KARŞILAMA

TRABZONSPOR'A BERAAT!

FENERBAHÇE'YE CEZA YAĞDI

MECNUN OTYAKMAZ'A 1 YIL 6 AY

SERDAL ADALI VE TAYFUR HAVUTÇU'YA 1 YIL 3 AY HAPİS

MEHMET YILDIZ'A 1 YIL 3 AY HAPİS!

VEDERSON'A 5 AY HAPİS

KORCAN ÇELİKAY'A 1 YIL 3 AY HAPİS

İBRAHİM AKIN'NA 1 YIL 6 AY HAPİS

ÜMİT KARAN'A 7,5 AY

BÜLENT UYGUN'A 11 AY!

ŞEKİP MOSTUROĞLU'NA 1 YIL 10 AY HAPİS

Futbolda Şike Davası'nın 1 yıldır tutuklu yargılanan sanığı Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım toplam 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Ancak Yıldırım hapis yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Yıldırım'ın yeniden hapse girip girmeyeceği ve başkanlığının düşüp düşmeyeceği Yargıtay kararından sonra netleşecek.
 
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, sanıkların son sözlerini aldıktan sonra yaklaşık 2 saat süren aranın ardından kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, Aziz Yıldırım'ın, ''spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği''nin belirlendiğini kaydetti.

Yıldırım'ı suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek, eylemine uyan TCK'nın 220. maddesinin 1. fıkrası gereğince takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak, 3 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini gözeterek cezayı, TCK'nın 62. maddesi gereğince 2 yıl 6 ay hapse indirdi.

4 MAÇTA ŞİKE, 3 MAÇTA TEŞVİK
Aziz Yıldırım'ın Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde 1 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-İBB Spor, 8 Mayıs'ta oynanan Karabük–Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü, 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor-Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla ''şike'', 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İBB spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla ''teşvik primi'' suçlarını işlediğini belirten mahkeme heyeti, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, kastına dayalı kusurunun ağırlığını gözeterek takdiren cezanın alt sınırından uzaklaşılarak hüküm kurulduğunu kaydetti.

Mahkeme heyeti, bu suçlara ilişkin Yıldırım'ı 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 6259 sayılı kanun ile değiştirilen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 2 yıl hapis cezasına çaptırdı.

Bu cezayı, suçun spor kulübü yönetim kurulu başkanı olan sanık tarafından ve ayrıca suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlendiğini göz önüne alarak 3 yıla çıkaran mahkeme heyeti, suçun, bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi nedeniyle de cezayı 4 yıl 6 aya yükseltti.

1 MİLYON 312 BİN ADLİ PARA CEZASI
Cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri gözetilerek TCK'nın 62. maddesi kapsamında 3 yıl 9 aya indirilmesine karar veren mahkeme heyeti, Yıldırım'ı, 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti, TCK'nın 52. maddesinin 4. fıkrası gereğince sanığa hükmolunan adli para cezasının, sanığın ekonomik ve şahsi hali göz önünde bulundurularak, takdiren birer ay ara ile 20 eşit taksitte ödenmesini, taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsili ile ödenmeyen adli para cezasının hapis cezasına çevrilmesini de hükme bağladı.

Yıldırım hakkında Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde, 21 Şubat 2011'de oynanan Manisaspor-Trabzonspor, 26 Şubat 2011'de oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa, 6 Mart 2011'de oynanan Bursaspor-İBB Spor, 7 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 20 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor ve 9 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe müsabakalarda ''şike'' yaptığı ve ''teşvik primi'' verdiği gerekçesiyle ''dolandırıcılık'' suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun öncesinde şike ve teşvik primi fiilleri suç olarak tanımlanmadığı gibi ceza kanunlarında da bu fiiller özel olarak düzenlenmediğinden ve özetle yüklenen fiil kanunda suç olarak tanımlanmadığı için CMK'nın 223. maddesi uyarınca beraatına karar verdi.

Mahkeme heyeti, kararın kesinleşmesi halinde Yıldırım'ın 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 6259 sayılı kanun ile eklenen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasını da hükme bağladı.

YARGITAY ONARSA BAŞKANLIK DA DÜŞECEK
Bu arada Aziz Yıldırım'ın spor kulüplerinde yöneticilik yapması da yasaklandı. Ancak bununla ilgili tedbir konulmadı. Bu şu anlama geliyor: Yargıtay, Yıldırım'a verilen cezayı onarsa, Yıldırım'ın başkanlığı o zaman düşecek.

Sayfa Yükleniyor...