Dünya Atletizm Şampiyonası’nın en heyecanlı yarışlarından olan 100 metre erkekler finalini ABD’li Tyson Gay kazandı.
Japonya'nın Osaka kentindeki finalde dünya rekortmeni Asafa Powell'ı son metrelerde yaptığı atakla geçmeyi başaran Tyson Gay, 9.85 saniyelik derecesiyle altın madalyanın sahibi oldu. Koşuda ikinciliği 9.91'le Bahamalı atlet Derrick Atkins alırken, yarışa iyi başlayan Powell ise 9.96'da kalarak bronz madalya ile yetindi.
Haziran ayındaki Amerika Şampiyonası'nda 9.84 koşarak yılın en iyi derecesine imza atan Tyson Gay, atletizmde 'yılın kapışması' olarak gösterilen finali de kazanarak kariyerinin ilk dünya şampiyonluğuna uzandı.
Bu kategoride 9.77 ile dünya rekorunun sahibi olan Asafa Powell, dünya şampiyonluğu özlemini gideremezken, daha önceki 5 yarışta da üstünlük kurduğu Tyson Gay'e de ilk kez geçilmiş oldu.
Yarış sonrası Gay büyük sevinç yaşarken, Powell, yarışa yanlış başladığını ve istediği ritmi yakalayamadığını söyledi.
GÜLLE ATMADA ALTIN VILI'NİN
Şampiyonada günün diğer bir final mücadelesi, bayanlar gülle atmada yapıldı.
Yeni Zelendalı Valerie Vili, Belaruslu Nadzeya Ostapchuk ile girdiği mücadeleden galip ayrılarak dünya şampiyonluğunu kazandı. Final serisinin son atışında 20.54 metreye ulaşan ve sezonun en iyi derecesine imza atan Vili, altın madalyanın sahibi oldu.
Belaruslu Ostapchuk 20.48 metrelik derecesiyle gümüş madalya kazanırken, Alman Nadine Kleiner ise 19.77'lik atışıyla bronz madalyayı boynuna taktı.