Yeni Melo'ları beklerken

tür futbolcuları tanıyoruz aslında. Zaman zaman sahalarımızda boy gösterir, sonra çekip giderler... Futbolculuklarından ziyade “provokatör” kimlikleriyle hatırlanırlar.

NTV Spor 08 Nis 2014
Yeni Melo'ları beklerken

Felipe Melo'nun derbideki davranışları, muhtemelen hiç kimse için sürpriz olmadı. Zaten ilk de değildi. Bu tür futbolcuları tanıyoruz aslında. Zaman zaman sahalarımızda boy gösterir, sonra çekip giderler... Futbolculuklarından ziyade “provokatör” kimlikleriyle hatırlanırlar.

Son iki sezona bakıldığında Melo, Galatasaray'ın en verimli futbolcularının başında geliyor. Ama futboluyla hatırlanmayacak. Kazanmak için, saha içinde her türlü çirkinliği icra etmeyi kendisinde bir hak olarak gören, meslektaşlarına en küçük bir saygısı olmayan bir kişilik olarak hatırlanacak.

Melo'nun ağzından çıkıp çenesine doğru sarkan dili, biliyoruz ki, iki takım arasında yeni bir öfkenin, nefretin ve düşmanlığın yolunu açtı. Ya da zaten varolanı besledi. Hatta, daha maç gecesi haber bültenlerine yansıdı; yurdun bir çok yerinde kavgalar, arbedeler yaşanmış... Tabii bütün bunlar Melo gibi bir kişiliğin umrunda değil; onlar bugün var, yarın yok. Kendisi çekip gittikten sonra da geride tufan çıkmış, ona ne!

Ama ortada bir başka sorun var. Melo'nun halini karakter zaafiyeti ile açıklayalım da, ya ona ve hareketine sahip çıkan yöneticilere ne demeli? Hatta taraftarlara? Bakın, gazetelerde haber olmuş; bir grup insan cep telefonunun önünde toplanıp dillerini çıkararak “selfie” pozu veriyorlar. Bu, onay ve destekten başka bir anlama gelir mi? Tahmin etmek zor değil; benzer hareketi başka bir takımın oyuncusu yapsa, gerek o takımın yönetiminden gerek taraftarlarından ona destek verenler de olacaktı. Yani sorun sadece Galatasaray'a özgü değil.

Mesele, özellikle büyük takımların yönetim ve taraftarının futbolla ilişkisinde... Melo'ya verilen onay, aslında futbolun terörize edilmesine verilmiş bir onaydır. Demek ki, bu insanlar sözümona “rekabet” adı altında yaşanan düşmanlıktan hoşnut. Kavga çıkmış, insanlar bıçaklanmış, küfürler edilmiş... Sorun yok! Her şey olması gerektiği gibi. Böyle düşünüyorlar demek ki.

Yakın gelecekte her köşeden yeni bir Melo'nun çıkmasını bekleyebiliriz. Sahada ne kadar terbiyesizlik yaparsanız, o kadar makbul futbolcu oluyorsunuz. Bu durumda, Melo'nun dil çıtasını aşmak için bir başkası bir başka şeyini çıkarırsa, şaşmayalım. Şikayet de etmeyelim.