Zor deplasmanda kolay galibiyet

Cardozo için hafta içi ağır bir enfeksiyon geçirdiğini söyledi Ersun Yanal… İlk 11’de olmaması anlaşılabilir bir durum. Demba Ba için aynı şey söylenebilir mi?

NTV Spor 03 May 2015
Zor deplasmanda kolay galibiyet

Maç başlarken ilk dikkat çeken husus, her iki takımın da “gerçek” golcülerinin kulübede olmalarıydı. Cardozo için hafta içi ağır bir enfeksiyon geçirdiğini söyledi Ersun Yanal… İlk 11'de olmaması anlaşılabilir bir durum. Demba Ba için aynı şey söylenebilir mi? Özellikle savunmadaki oyuncuların cezalı durumda olması sebebiyle Opare “seçeneksiz” kalınca, Slaven Bilic'in ilk vazgeçtiği oyuncunun Demba Ba olması, belki de bir anlamda Ba'nın formsuzluğunun Bilic tarafından da teslim edilmesiydi. Ama burada bir başka soru daha ortaya çıkıyor. Santrfor seçimi Mustafa Pektemek mi olmalıydı? Geçen haftayı kurtaran yüksek moralli Cenk'e haksızlık gibi geldi bana…

Beşiktaş adına bir başka “yenilik”, iki haftadır denediği çift santrforlu 4-4-2 oyunundan rücu edip eski oyun planına dönüştü.

Bir hususa daha işaret etmeliyiz. Ligin sonuna yaklaşıldığı bir haftada Trabzonspor-Beşiktaş maçına 16-17 bin kişinin gelmesi, Süper Ligimizin hazin görüntüsü gibiydi.

Ersun Yanal ilk devrede Beşiktaş'a ilerde basmadı, kendi sahasında bekledi. Beşiktaş'a hücumda alan bırakmadı. Aykut, Fatih, M. Akbaş gibi sert oyuncularla tehlikeleri başlamadan önledi. Zaten Beşiktaş'ın ilk pozisyonu bir korner vuruşundan Sivok'la geldi; hemen ardından dönen topla da Trabzonspor'un ilk pozisyonu…

Aslında ilk devre Beşiktaş da temkinliydi. Atiba ve Tolgay hücumu çok fazla düşünmediler.

Trabzonspor ikinci devreye daha ilerde basarak başladı. Lakin bu hamle kendi sahasında daha geniş boşlukların doğmasına sebep oldu. Beşiktaş'ın da rakip sahada daha etkili olmasına… Oyunun kilidini Demba Ba çözdü demek mümkün ama Beşiktaş'ın orta sahada Tolgay ve Sosa'yla kurduğu hakimiyet aslında golün habercisiydi.

Golden sonra Ersun Hoca'nın değişiklik tercihleri Trabzonspor tribünlerinin ve muhtemelen takımın maneviyatını bozdu. Taraftar Erkan Zengin'I protesto ederken, Hoca tuttu Özer-Cardozo değişikliği yaptı. Üstelik ortasahanın direncini de düşürdü. (Ersun Yanal, seyirciye kızmış olmalı ki –inatlaşma da diyebiliriz-  84. dakikada bu defa da Fatih-Waris değişikliği yaptı; Erkan Zengin 90 dakika oyunda kaldı.)

75'ten sonra Trabzon kısmi bir baskı kurduysa da o dakikadan sonra Beşiktaş Tolgay'la, Gökhan'la, Demba Ba'yla, Sosa'yla en az beş pozisyon buldu. İkinci gol, Beşiktaş kadrosunun “zayıf halkası” Mustafa Pektemek'e nasip oldu.