Son 10 dakika hariç…

Bizdeki federasyonun Avrupa’nın kalanında bir eşi daha olmadığı için 80 takımdan pazartesi gecesi lig maçı oynayan tek takım Beşiktaş! Yetmezmiş gibi maçın hakemi de Hüseyin Göçek!

NTV Spor 16 Eyl 2014
Son 10 dakika hariç…
16-19 Eylül arasında Şampiyonlar Ligi ve UEFA Ligi'nde 80 ayrı takım karşı karşıya gelecek. Ancak bizdeki federasyonun Avrupa'nın kalanında bir eşi daha olmadığı için bu 80 takımdan Pazartesi gecesi lig maçı oynayan tek takım Beşiktaş! Yetmezmiş gibi maçın hakemi de Hüseyin Göçek!
 
Yine Avrupa'da eşi benzeri olmayan, sadece bir süre önce bir başka versiyonu İtalya'da denenen ve bu yüzden İtalya'da doluluk oranlarının % 90'dan % 56'ya kadar düşmesine sebep olan Passolig meselesi de var! Bu Türkiye'nin her yerinde tartışılan mesele, Arsenal maçındaki atmosferde “İnönü'leşen” Olimpiyat'ı yine “zulümpiyat”laştırmıştı.
 
İlk yarı bu atmosferin de etkisiyle sezon öncesinde oynanan hazırlık maçı edasıyla oynandı. İlk 45'te Beşiktaş % 87 oranında isabetli pas oranı yakalarken, rakip kaleyi tutan isabetli şut sayısı sıfırdı! Sosa'nın gelir gelmez sakatlanması Biliç'in Oğuzhan'sız B ve C planlarını suya düşürdü.
 
Dün gece ilk 80 dakikadaki futbol gerçeği, Oğuzhan-Sosa-Demba'nın 3'ü birden yokken  Beşiktaş hücumlarının daha çok “ezbere” gelişmesi. Tamam, Töre sağ çizgide topu sol ayağına alınca, ortaya doğru iyi kat ediyor ancak bu özelliğini de artık tüm rakipler adları gibi ezberlediler. O yüzden Töre gibi yetenekli bir oyuncu dripling-kat etme özelliklerini daha çeşitli hale getirmeli. İlk yarıda bir ara Töre sol kanada geldi ama ortaları forvetlerin gole çevirebileceği şekilde yapmadı. En iyi orta, en kavisli ya da görsel açıdan en estetik olanı değil. En iyi orta, orta yapılan oyuncunun en kolay şekilde gole çevirebileceği cinsten orta!
 
Aynı kriter, duran topların kullanımı için de geçerli. Eğer set oyununda ya da kontralarla açık alanda pozisyon bulmakta zorlanıyorsanız, o zaman duran topları daha iyi kullanmanız lazım. Beşiktaş duran topları da uzun süre çok kötü kullandı. Rizespor ise kullandığı bir taç atışı sonucu öne geçti. Rize, ilk hafta Gençlerbirliği karşısında da hava topu mücadelelerinin % 70'ini kazanmıştı. Beşiktaş'ın bunu da hesaplayarak o pozisyonu savunması gerekiyordu.
 
Beşiktaş ne kadar kolay bir gol yediyse, o kadar zor bir gol attı. Son 10 dakika hariç bu yeni “yüksek umut sezonu”ndan çok geçen sezonu hatırlatan bir performans sergiledi.