İsmail Hoca’ya sorular

Bu maça kadar İsmail Kartal’ın yaşadığı ikilem şuydu...

NTV Spor 29 Eyl 2014
İsmail Hoca’ya sorular
Bu maça kadar İsmail Kartal'ın yaşadığı ikilem şuydu: Birinci adam olduktan sonra daha önce yardımcılığını yaptığı 2 teknik adam Ersun Yanal ve Aykut Kocaman'ın taktik stratejilerinden hangisine yakın bir “İsmail Kartal A Planı” oluşturacaktı?
 
Akhisar'a kadar Kartal'ın takım savunması, Yanal'ınkinden daha sağlam, Kocaman'ınkinden daha kırılgan gözüküyordu.
 
İsmail Kartal takım hücumu ise Kocaman dönemi takım hücumundan daha çeşitli ve güçlüymüş gibi görünse de bu alanda son yıllarda Fenerbahçe'nin en başarılı hocası olan Yanal'ın takım hücumuyla karşılaştırınca göreceli olarak yavan kalıyordu.
 
Dün gece Akhisar karşısında ise İsmail hoca, Emre ve Meireles'in yokluğunda Kocaman ve Yanal'dan çok farklı ve “köktenci” bir tercih yaptı.
 
Fenerbahçe çok uzun süre sonra orta 3'lüsünde ilk kez 1 defansif (Mehmet Topal) + 2 salt ofansif merkez orta saha (Diego ve Alper) ile başladı. İsmail hoca bu “ofansif köktencilik”le yetinmeyip bir de savunmasını önde, kendi kalesine 35-40 metre mesafede kurdu. Rakibin en önemli silahı Gekas'ın savunma arkasına sarkıp gol atma ustası olması bir yana, hücum pres yapmayacaksanız savunmayı neden önde kurarsınız ki?
 
Fenerbahçe ilk 50 dakikada yediği 2 golde ve goller dışında Akhisar'ın geliştirdiği tüm tehlikeli akınlarda diyagonal paslar kilit niteliğindeydi. Bu uzun çapraz paslar, rakibin sağ iç ve sol içi yani dünkü 11'de teorik olarak Alper ve Diego defansif pozisyonlarını doğru alamayınca Bilal'in yaptığı gibi çok daha kolay atılır.
 
Peki, Diego ve Alper'e bu görevi vermek böyle geçen sezon da yenildiğin zorlu bir deplasmanda ne kadar doğru?
 
Hele hele Egemen yokken ve Alves sağ stoperdekine göre yarı performans bile sergileyemediği sol stoperdeyken?
 
Form durumu ve taraftarla yaşadığı polemik nedeniyle Emenike'yi ilk 11'den kesmek başka maçta olsa anlaşılabilirdi. Ancak Akhisar, Kenan ve Bruno gibi asıl mevkisi santrfor olan 2 oyuncunun santrfor arkası 3'lünün kanatlarında yer aldığı yani doğal olarak önde oynayıp zaman zaman arkada boşluklar veren bir takım. Webo'yu daha önce Akhisar'a 4 maçta 5 gol attı diye tercih ettiyseniz, o zaman en kolay gelen ortalara vurarak gol atan Webo sahadayken, cezaalanına 40 dakikada 1 isabetli orta gelmesi, bekleriniz Caner ve Gökhan'ken çok büyük çelişki değil mi?
 
Daha eleştirmiyorum çünkü Yanal'ın gönderilmesini ilk günden yanlış buldum. Ancak objektif bakmak zorundayım, Yanal da Akhisar'dan yenik dönmüştü!