517 haftalık kolektif denge farkı

Lucescu, Shakhtar’ı 520 haftadır çalıştırırken Vitor Pereira ve bu Fenerbahçe kadrosu sadece 3 haftadır beraber çalışıyorlar

NTV Spor 29 Tem 2015
517 haftalık kolektif denge farkı

İlk 15 dakikada top Nani'nin her ayağına geldiğinde tribünlerin hem sayısal hem de ruhsal açıdan geçen sezondan nasıl bu kadar farklı olduğunu daha net anladık. Fenerbahçe'nin bu sezon, geçen sezona göre oyuncuların “salt bireysel yetenek”leri açısından seviye atladığı kesin.

Ancak 15 ile 30. dakikalar arasındaki oyun, “bireysel yetenek”ler ile “kolektif takım yeteneği”nin farkını da Shakhtar lehine sahaya yansıttı. 15-30 arasında Shakhtar'ın kurduğu oyun üstünlüğü, bir ara “total kontrol oyunu” seviyesine kadar çıktı. Ukrayna Ligi'nde oynadığı ilk 2 maçta 4 gol atan Alex Texeira'nın savunma arkasına tehlikeli sarkışı, 23'te Hasan Ali'nin devşirme sağ bek olarak ters ayağıyla ilk hatası derken bu periyotta oyun üstünlüğü fazlaca Lucescu'nun takımı lehine dönüverdi. Bu fark aslında 517 haftalık bir farktı: Lucescu, Shakhtar'ı 520 haftadır çalıştırırken Vitor Pereira ve bu Fenerbahçe kadrosu sadece 3 haftadır beraber çalışıyorlar.

Yine de Volkan'ın fark yaratan refleksleriyle o 15-30 arasını gol yemeden tamamlamak, 2. yarı ve rövanş için ehven-i şerdi. Pereira'nın ofansif sağ bek Srna'nın çıkışlarında arkada oluşabilecek boşluklardan sürekli dönerek oynayan Diego-Sow ikilisiyle pozisyonlar geliştirme fikri, kağıt üzerinde doğruydu ancak pratikte tam tersi bir sonuç verdi. Sow ve Diego'nun dönüşerek oynadığı bölümdeki asimetrik diziliş, Fenerbahçe takım savunmasının kanatlarında boşluklara sebep oldu. Bunu fark eden teknik direktör Pereira bizzat sahaya gönderdiği kağıtla önlem alınca önce Shakhtar'ın 15-30 arasındaki bariz oyun üstünlüğü dengelendi. Daha sonrasında da Meireles'in oyuna dahil olmasından sonra Fenerbahçe maç sonuna kadar zaman zaman oyun üstünlüğünü ele geçirdi.

Jozef de Souza, 8 milyon euro eder mi etmez mi zaman gösterecek ancak Mehmet Topal ile aynı anda sahada olduklarında ikisi arasında takım balansı aleyhine mevkisel çatışma yaşanıyor. Jozef ve Mehmet birbirini tamamlamaktan çok birbirinin alternatifi olabilecek profilde oyuncular. Driplingci bir merkez orta saha Fenerbahçe için acil bir ihtiyaç.

88'de Van Persie % 100 hazır olsaydı Fenerbahçe 15-30 arası verdiği pozisyonlara rağmen 1-0 gibi iyi bir skorla rövanşa çıkacaktı. Lviv'de iş kolay değil ancak Shakhtar'ın asıl stadı Donbas Arena'da oynamak kadar da terleten zorlukta değil. Tabii bu zorluk-kolaylık dengesini asıl belirleyecek olan biraz da Pereira'nın rövanşta dün gecekilerden hangi oyunu tercih edeceğiyle de ilintili. Asimetrik kanat dizilişi Türkiye Ligi'nde çok iş yapabilir ancak bu 180 dakikalık kritik maçın 2. yarısında dünkünden de riskli olabilir.

aliece.com'dan alınmıştır...