Shakhtar’ı elemek için ne yapmak lazım?

Shakhtar İstanbul’da 15-30 arası yaptığını Lviv’de en az bir 15 dakika daha deneyecek. O konuda Pereira’nın ne yapacağını ben de merak ediyorum. Bir de Viktor Kovalenko’ya dikkat

NTV Spor 05 Ağu 2015
Shakhtar’ı elemek için ne yapmak lazım?

Bu tip 2 maç eliminasyon sisteminde ilk maçlardaki beraberlikler Lucescu'nun kafasını en fazla karşılaştıran maçlar olmuştur.

Shakhtar 2009'da Fenerbahçe Stadı'nda son UEFA Kupası şampiyonu olduktan 2 ay sonra yani en güçlü olduğu dönemde Şampiyonlar Ligi önelemesinde Romanya'nın Timişoara ekibine elendi. İlk maç Ukrayna'da 2-2 bitmişti. O maçta Lucescu hasta olduğu için yedek kulübesindeki yerini alamamıştı. Rövanş ise Romanya'da 0-0 bitti. Fenerbahçe'nin takım hücumu şu an itibarıyla takım savunmasından daha güçlü gözüküyor. 2-2'lik beraberlik gibi her türlü gollü beraberlikte Fenerbahçe turu geçiyor. Belki de en doğrusu Fenerbahçe kendi güçlü yönünü ağır basarak oynamalı. Vitor Pereira'nın maç öncesi planları ve basına verdiği mesajlarda da benzer bir futbol oynatacağının sinyalleri geliyor.

Shakhtar'ın zayıf yönü var mı?

Her şeyden önce rövanş maçının Donbass Arena'dan yaklaşık 1000 km uzakta olan Lviv'de oynanacak olması Shakhtar için bir dezavantaj. Shakhtar Donetsk savaşın da etkisiyle geçen sezon Avrupa'da maçları oynanan stada gelen taraftar sayısında en büyük düşüş yaşayan takım oldu. Shakhtar taraftarının % 90'ı Donetsk'te ve hafta içi günü birlik 1000 km yol gitmek hem de savaş konjonktüründe bu yolculuğu yapmak oldukça zor olduğu için rövanşta Shakhtar'ın Donbas'takine oranla % 100 taraftar desteğinden yoksun olacağı kesin. Donbass Arena'nın atmosferi de rakip takım için oldukça fenaydı. Lviv için aynısını söyleyemeyiz.

Shakhtar'ın savunması nasıl delinir?

Onu en iyi Guardiola bilir. Bayern, Lucescu'ya Shakhtar kariyerindeki en büyük hezimeti yaşattı. Shakhtar ilk golü atınca canavar gibi oluyor çünkü Douglas Costa ve Adriano'nun ayrılmasına rağmen halen Avrupa'nın en etkili kontratak yapan takımlarından birisi. Ukrayna Ligi'ndeki son maçlarından sonraki basın toplantısında da Shakhtar'lı oyuncular bu “ilk gol” meselesinin önemle altını çizdiler. Ancak ilk golü yediklerinde iş tam tersine dönebiliyor. Hele ilk golden hemen sonra bir gol daha yiyince öne geçen Shakhtar'ın yerinde yeller esebiliyor.

Shakhtar'ın kontratakları nasıl kesilir?

İlk golü Shakhtar kalesine atmak lazım. En kestirme ve etkili çözüm bu.

Alex Teixeria ve Srna durdurulabilir mi?

Srna, Shakhtar'ın ligde oynadığı son Hoverla maçında sahaya 190. kez Shakhtar kaptanı olarak adımını attı. Srna'yı durdurmak yerine hücuma çıkınca arkasında bıraktığı boşlukları kovalamak lazım. Kadıköy'deki ilk maçta Fenerbahçe bunu pek başaramadı. Kadıköy'dekinden farklı olarak Srna'nın karşısında dönüşerek Diego ve Sow değil de Caner gibi sabit bir oyuncu oynamalı. Hasan Ali bekte Caner önünde. Ancak Hasan Ali geriye gömülerek değil de Caner'le arasındaki mesafeyi kısa tutarak ve sık sık kontra hücumlarda tehdit oluşturarak oynamalı.

Alex Texeira o kadar formdaki daha yeni 30 milyonluk bir teklif geldi. Lucescu ona “Bu sezon da Şampiyonlar Ligi'ne katılalım, kendini daha da fazla gösterip çok daha yüksek maaşa transfer olursun” dedi. Stoper ve önliberonun arasına adeta ışık hızıyla sarkıyor, özellikle rakip savunma yerleşiminde mesafeler açıldığında daha da tehlikeli oluyor.

Fenerbahçe'nin artı ve eksileri neler?

Vitor Pereira, Fenerbahçe'yi 4 haftadır, Lucescu ise Shakhtar'ı 521 haftadır çalıştırıyor yani arada 517 haftalık bir kolektif denge farkı var. Ancak artık Emenike yerine Fernandao ve Van Persie var. Nani de ilk maçtakinden daha az kesik kesik, daha fazla hücum sürekliliği sergileyerek oynarsa Fenerbahçe lehine büyük bir artı olur. Diego ise Fenerbahçe'ye geldiğinden beri en formda döneminde. Son 1 haftada takım savunması adına ne çalışıldı bilmiyorum ama Kjaer-Alves daha uyumlu olup Topal ve/veya De Souza bağlantısıyla takım savunması eksisini artıya çevirmek zorundalar. Bu bağlamda eksilerin artıya döndüğü ölçüde Fenerbahçe'nin tur şansı artar. Tabii bir de ilk maça göre Fenerbahçe'nin sol ayaklı devşirme-zorlama bir sağ beki değil de orijinal pozisyonu sağ bek olan Şener'i sahada olacak. Yalnız Şener'in Bursa'dakine göre oyunun defansif kısmına da ofansif bölümü kadar önem vermesi şart.

Fenerbahçe ilk maçta neyi yanlış yaptı?

Diego ve Sow'un dönüşerek oynadığı asimetrik kanat dizilişi Türkiye Ligi'nde çok iş yapabilir ancak bu 180 dakikalık kritik maçın 2. yarısında İstanbul'dakinden de riskli olabilir. Pereira'nın ofansif sağ bek Srna'nın çıkışlarında arkada oluşabilecek boşluklardan sürekli dönerek oynayan Diego-Sow ikilisiyle pozisyonlar geliştirme fikri, kâğıt üzerinde doğruydu ancak pratikte tam tersi bir sonuç verdi. Sow ve Diego'nun dönüşerek oynadığı bölümdeki asimetrik diziliş, Fenerbahçe takım savunmasının kanatlarında boşluklara sebep oldu. Bunu fark eden teknik direktör Pereira bizzat sahaya gönderdiği kâğıtla önlem alınca Shakhtar'ın 15-30 arasındaki bariz oyun üstünlüğü dengelendi

Van Persie ilk 11'de oynamalı mı?

İstanbul'daki maçta 88. dakikadaki pozisyonda Van Persie % 100 değil % 75'lik bir fizik-kondisyon seviyesinde olsa bile Fenerbahçe maçı 1-0 kazanabilirdi. Geçen sezon Demba Ba, Beşiktaş'a ilk geldiğinde benzer bir fizik-kondisyon seviyesindeydi ancak Feyenoord eşleşmesinde gücünü ekonomik kullanarak turun geçilmesinde kilit isim oldu. Van Persie de 2014 Temmuz sonu- Ağustos başı Demba Ba ayarlarında kullanılabilir.

Turun kilit ismi kim olur?

Kaleci Volkan ve stoper tandemi.

Volkan'ın kalecilik yerine kurtarıcılık yapması yeter mi?

Timişoara, Shakhtar'ı elediğinde turun kilit ismi kalecisi Pantilimon'du. Bu eşleşmede gösterdiği performans, onun genç yaşta Manchester City'ye transfer olmasını sağladı.

Pereira'nın Shakhtar'a karşı ilk maçta ürettiği akıl yeterli mi?

Teorik açıdan ofansif plan evet ama 15-30 arası işler defansif açıdan sarpa sardı. 30'lu dakikalarda Diego'ya yolladığı kâğıttaki futbol aklı fark yarattı. Ancak öncesinde A planı 15-30 arası çok savsakladı. Yine de Pereira'ya zaman tanımak lazım.

Pereira, tur için neyi veya kimi değiştirmeli?

Bu kadar başarılı bir hocaya akıl vermek haddime değil. Tek söyleyebileceğim, Shakhtar İstanbul'da 15-30 arası yaptığını Lviv'de en az bir 15 dakika daha deneyecek. O konuda Pereira'nın ne yapacağını ben de merak ediyorum. Bir de Viktor Kovalenko'ya dikkat!

Pereira, F.Bahçe'yi hangi noktada aldı, nereye getirdi, nereye götürüyor?

Daha 4 haftadır takımı çalıştırıyor. Bu sorunun adil ve sağlıklı cevabını sezon sonunda vermek daha doğru olur.

Aliece.com'dan alınmıştır...