Sultanlar 50 puanı zaten cebe koydu

Grand Prix’de puansız giden Filenin Sultanları eleştiriliyor. Oysa bu takım Avrupa Oyunları’yla maksimum puanı kazandı!

NTV Spor 14 Tem 2015
Sultanlar 50 puanı zaten cebe koydu

Grand Prix'de puansız giden Filenin Sultanları eleştiriliyor. Oysa bu takım Avrupa Oyunları'yla maksimum puanı kazandı!
 
A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Dünya Grand Prix'inin ilk iki haftasını geride bıraktı. Galibiyetsiz, hatta puansız şekilde yoluna devam eden A Milli Takım, çok eleştiri alıyor.
 
Bu eleştiriler; bu turnuvanın hedef olmamasının yanlışlığı, Ferhat Akbaş'ın yanlış kadro ile mücadele ediyor olması, sahadaki performans  ve alışıla gelmiş oyuncuların yokluğu gibi başlıklar altında yapılıyor. Herşeyin bir sebebi olduğu gibi takımımızın da bütün bu eleştirilere verecek mantıklı bir yanıtı var.

Voleybolun, diğer takım sporlarından farklı olarak, çok yoğun bir milli maç takvimi bulunuyor. Her sene olduğu gibi bu sene de hedef turnuva belirlemek durumunda olan milli takım teknik kadrosu, bu sefer biraz da olsa şanslı bir yıla denk geldi.

Neden mi?

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanvekili Mustafa Ekşi'nin bilgilendirmesiyle işte sebebi;
 
Avrupa Voleybol Konfederasyonu CEV, milli takım sezonu öncesi Antalya'da yapılan toplantılar sonunda bu yıla özel olarak oynanacak uluslararası turnuvalardan kazanılacak puanlar için bir karar aldı. Bu karar sonucunda CEV ve FIVB'nin düzenlediği turnuvalarda Avrupa takımlarına puan kazanacakları turnuvayı önceden seçme hakkı tanındı. Takımlar, Avrupa Oyunları/World League/World Grand Prix ve Avrupa Ligi arasında seçim yapma hakkını yakaladı. Peş peşe oynanan bu turnuvalarda Avrupa takımları dereceye girmeleri durumunda Avrupa Oyunları/World League/World Grand Prix'de aynı puanları kazanacak. Avrupa (Bakü) Oyunları ile Grand Prix puanları birebir aynı.
 
Grand Prix'de en üst sırada yer alan Avrupa takımı 50 puan alacak, ikinci 48, üçüncü 46, dördüncü 44 ve beşinci 42 puan hanesine yazdıracak. Bu puanlama Avrupa Oyunları'nda da aynıydı. Türkiye Voleybol Federasyonu puan kazanılacak organizasyon olarak hem erkekler hem kadınlarda Avrupa Oyunları'nı tercih etti ve formu bu yönde doldurdu. Kadın voleybolcularımız, Avrupa Oyunları'ndaki birincilikle 50 puanı hanesine yazdırdı.
 
HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONASI
Milli takım sezonu başında takımlarımızınuluslararsı puanlamasını etkileycek turnuva Avrupa Oyunları olarak belirlendi ve kadrolar bu göz önünde bulunarak planlandı. Avrupa Oyunları'ndan alınan puanlar CEV Milli Takımlar sıralaması için dikkate alınacak. Kadınlarda şu an mücadele ettiğimiz World Grand Prix ve erkeklerde oynadığımız Avrupa Ligi puanları bizim için geçerli olmayacak. Bu seçim sadece 2015 sezonu için geçerli.
 
Hedef turnuva olarak görülmeyen World Grand Prix'de bu sebeblerden farklı isimlere şans tanınıyor. Voleybolcularımızın gerek kulüp gerekse milli maç yoğunluğu göz önüne alınarak as kadroda yer alan ve özellikle sakatlıkları bulunan isimler belli dönemlerde dinlendiriliyor. Bu sezonun en önemli ve hedef turnuvalarından biri olan 2015 Avrupa Şampiyonası öncesi tam kadro olarak hazırlıklar Ağustos başında start alacak.
 
Bundan önce Birçok Avrupa ülkesinde gördüğümüz gibi farklı oyunculara şans tanıyan teknik ekibimiz ve yeni antrenörümüz Ferhat Akbaş adına kamuoyunu biraz daha sabırlı olmaya davet ediyorum. Milli forma şansı az bulan ve sahada rakip kim olursa olsun sonuna kadar mücadele voleybolcularımıza da şans vermenizi rica ediyorum. Bu oyuncuları kazanma yolunda bu tip turnuvalar çok büyük önem taşıyor.