Futbolda bütünsel gelişim

"Okuldaki basit bir matematik problemini çözemeyen bir sporcunun, sahadaki daha karmaşık problemleri çözmesini bekleyemeyiz, değil mi?"

NTV Spor 19 Nis 2017
Futbolda bütünsel gelişim

"Okuldaki basit bir matematik problemini çözemeyen bir sporcunun, sahadaki daha karmaşık problemleri çözmesini bekleyemeyiz, değil mi?"

Dünyada oyuncu gelişiminde söz sahibi olan futbol kulüpleri iyi bir oyuncunun yetiştirilmesinde saha eğitiminin tek başına yeterli olmadığını artık çok iyi biliyor.

Genç oyuncuları keşfetme ve geliştirme konusunda önemli bir üne sahip olan Arsenal Teknik Direktörü Arsen Wenger, bir röportajında günümüzde futbolcuların çok daha zeki olmaları gerektiğine vurgu yaparak, "Oyuncular saha içinde ve dışında ciddi bir kariyeri yönetmek zorunda. Bu yüzden de farklı eğitimlerden geçmeleri kaçınılmaz" diyor.

Futbol, yapısı ve kuralları gereği, müsabaka başlama düdüğü çaldığı andan itibaren teknik adamların çok fazla müdahale edemedikleri bir oyun. Teknik adamlar oyuna, ancak oyuncu değiştirerek, sistemi ya da oyun stratejisini değiştirerek ya da saha içerisinde oyuncuların yerini değiştirerek dahil olabiliyor. Dolayısıyla müsabakanın önemli bir bölümünde çözüm üretmesi gereken taraf futbolcular oluyor.

Bu durumda futbol eğitiminin, oyuncuların teknik becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra 'problem tanımlama', 'çözüm üretme' gibi farklı alanları da içermesi gerekiyor. Yoksa 90 dakika, bir oyuncunun sadece kenardan talimat alarak oynayabileceği kısalıkta bir süre değil.

Günümüz futbolunun oyunculardan beklentisi çok daha yüksek. Dolayısıyla sadece yetenekli olmak ya da iyi bir tekniğe sahip olmak bu talepleri karşılamıyor. Futbolcuların yetenek ve yeterliliklerine ek olarak birçok farklı özelliğe de sahip olması gerekiyor.

Örneğin, transfer döneminde oyuncularla ilgili en çok sorgulanan özelliklerden biri kişilikleri. Çünkü teknik adamlar ne kadar yetenekli olursa olsun, problem yaşamayacağı, takım disiplinini bozmayacak, uyumlu oyuncularla çalışmayı tercih ediyor. Bu noktada da aile terbiyesi ve okul eğitimi çok büyük önem taşıyor.

Real Madrid'in eski sportif direktörü Emilio Bultragueno, bir görüşmemizde bana altyapıdaki oyuncularının okul başarılarını takip ettiklerini ve derslerinde ısrarla başarısız olan genç oyuncularla yollarını ayırdıklarını söylemişti. Bultragueno'nun bunu yapmadaki gerekçesiyse oldukça düşündürücü: "Okuldaki basit bir matematik problemini çözemeyen bir sporcunun, sahadaki daha karmaşık bir problemi çözmesini bekleyemeyiz, değil mi?"

Bu hikaye, futbol endüstrisindeki profesyonel yönetici ve antrenörlerin oyuncuların yeteneklerinin yanı sıra kişiliklerine, liderlik özelliklerine, iyi bir takım oyuncusu olup olmadıklarına ve terbiyesine ne kadar önem verdiğine iyi bir örnek teşkil ediyor.

Dolayısıyla genç oyuncuların becerilerini geliştirerek iyi bir futbolcu olmaya çalışırken, aynı zamanda iyi bir birey olmayı da ihmal etmemesi gerekiyor.