La Liga Başlıyor -2-

La liga’da her sezon ligde kalma savaşı en az şampiyonluk yarışı kadar heyecanlı geçer. Bu zorlu mücadeleden galip çıkan ve bir sonraki sezonda da La Liga’da devam eden takımlar için tabi ki ilk hedef benzer kabusları görmemek olur...

NTV Spor 12 Ağu 2014
La Liga Başlıyor -2-

La liga'da her sezon ligde kalma savaşı en az şampiyonluk yarışı kadar heyecanlı geçer. Bu zorlu mücadeleden galip çıkan ve bir sonraki sezonda da La Liga'da devam eden takımlar için tabi ki ilk hedef benzer kabusları görmemek olur. Geçen sezon ligin son haftalarıan kadar bu zorlu savaşı veren ve galip çıkan 5 takım yeni sezonda daha güvenli sularda yüzmek istiyor. Yine de bütçenin büyüklüğünün çok belirleyici olduğu la Liga'da bir çok küçük takım bunu yapmak için kiralık oyunculara bel bağlamış durumda. Yapılacak aşıların tutması, genç kiralık oyuncuların iştahlarını sahaya yansıtması gibi değişkenler doğru ayarlanırsa yeni sezon bu takımlar için kabus olmayabilir. Yine de son hafta ligde kalmayı başaranlar için yeni sezonun ligden düşmeye en büyük adayları demek çok da yanlış olmaz. Yine de aşağıda açıkladığı gibi Espanyol bu takımlar arasında ayrı bir yerde yer alıyor. Bu sezon işler yolunda giderse Espanyol kendini Avrupa Kupası mücadelesinde bulabilir.

GRANADA
La Liga'da son haftaya girilirken Granada,  Almeria'ya 2-0 yenilmiş, son dört haftada aldığı 1 puan ile düşme hattının 2 puan üstüne kadar gerilemişti. Son hafta Valladolid karşısında bir mağlubiyet alınsaydı lig öncesi yazılan bu değerlendirmede Granada'nın adı  geçmezdi. Ama Granada son hafta Valladolid'i yendi ve ligde kalmayı başardı.  Son maçta ligde kalan Granada'da teknik direktör Lucas Alcaraz'ın son başarısı da bu oldu ve yeni sezonda takım Joaquin Caparros'a emanet edildi. Caparros ligin en tecrübeli teknik adamlarından biri, geçen sezon Levante ile ligde 10. sırada yer aldı ama Granada için bu kulübü terk etti. Granada'nın yaz transfer döneminde en önemli kayıplarından biri Yacine Brahimi oldu, Brahimi 6,5 milyon euro karşılığında Porto'ya satıldı. Geçen sezon Getafe forması giyen defans oyuncusu Lisandro Lopez, Valladolid'ten Larsson, geçen sezon Elche'de kiralık oynayan Javi Marquez, Barcelona altyapısından yetişen Ruben Rochina bu sezon Granada'nın dikkat çeken transferleri. Geçen sezon özellikle hücumda iyi bir kadroya sahip olmasına rağmen Granada yıl boyunca istikrarsız bir görüntü çizmişti, Caparros ile bu sezon Granada sezon sonu kabusu yaşamaya daha uzak olabilir.

ALMERIA
Almeria geçen sezon son 4 maçta 10 puan toplayarak ligde kalmayı başardı. Ligi 40 puanla bitirdiklerini hesaba katarsak (34 hafta 30 puan, 4 hafta 10 puan)ne denli önemli bir seri olduğunu görebiliriz. Diğer kümede kalma savaşı verenlerle Almeria arasındaki en büyük fark, Almeria'nın teknik adam ısrarı  oldu. Genç takımdan başlayarak yükselen ve geçen sezon başında a takımın yuları emanet edilen Fran Rodriguez son maçta da takımın başındaydı, yeni sezonun ilk maçında da takımın başında yer alacak. Almeria'nın yeni sezonda en fazla arayacağı isim Sevilla'ya transfer olan Aleix Vidal olacak. Vidal geçen sezon ligde attığı 6 gol ve yaptığı 3 asistin yanı sıra yüksek pas yüzdesiyle takımın topu ayağında tutmasını sağlıyordu. Rodri, Torsiglieri, Suso, Nelson, Barbosa gibi ilk 11 oyuncuları da kiralandıkları takımlara geri döndüler. Yeni transferlerden Quique ve Arsenal'den kiralık gelen Silva dikkat çekiyor. Quique geçen sezon Guadalajara formasıyla 38 maçta 24 gol atarken, Silva Murcia formasıyla 3 gol, 5 asistle oynadı. Banfield ile Arjantin Apertura şampiyonluğu yaşayan Mauro yeni sezonda defansta Torsiglieri'nin yerini doldurmaya çalışacak. Almeria'nın işi geçen sezon olduğu gibi yine zor olacak.

GETAFE
Getafe de Almeria gibi son haftalarda gösterdiği performans sayesinde La Liga'da kaldı. Onlar da son 5 haftadan 11 puan çıkarmayı başardılar, tek farksa Getafe'nin sezon ortasında teknik direktörlükte Luis Garcia yerine Cosmin Contra ile devam etmesi oldu. Getafe transfer döneminde geçen sezonun iyi isimlerinden kaleci Moya'yı Atletico Madrid'e gönderdi. Borja Fernandez ve Jaime Gavilan takımdan ayrılan diğer isimler oldu. Moya'nın yokluğunu Valencia'dan Guaita ile dolduran Getafe, yine aynı takımdan Michel'i kiraladı. Diego Castro, Lafita, Pedro Leon ve Sarrabia'lı kadrosuyla Getafe bu sezon alt sıralardan uzak durabilir ama yine de kadro derinliğine ve defansif sertliğe sahip değiller ve geçen sezonki gibi 15 maçlık galip gelememe sendromları yaşamaları da olası.

ELCHE
Geçen sezon ligde kalmayı sezon bitimine bir hafta kala garantileyen Elche dar bütçesiyle zorunlu olarak yeni bir kadroyla giriyor. Geçen sezon ilk 11'de sürekli yer verdiği 6 oyuncusu (Gil, Boakye, Del Moral, Botia, Ruben Perez, Javi Marquez) kiralık olan takım yeni sezonda kulüplerine dönen bu oyuncuların yerlerini yine kiralık oyuncularla doldurmaya çalışacak. Yeni kiralık transferlerden Chelsea'den gelen Hırvat Mario Pasalic en dikkat çeken isim, geçen sezon 19 yaşındaki oyuncu Split formasıyla 33 maçta 11 gol attı. Real Madrid altyapısında yetişen Adrian, İyi geçirdiği sezonları 15+ golle tamamlayan ama istikrar sorunu yaşayan Jonathas Elche'nin bu sezon ligde kalma umutları olacak. Sezonun en fazla oyuncu değiştiren kadrosuna sahip Elche ligin kapalı kutularından biri, işler iyi giderse orta sıralarda yer bulurlar ay da ilk 10 hafta galibiyet dahi alamayabilirler.

ESPANYOL
Ligde kalma mücadelesi veren takımlardan en çok şaşkınlık yaratanı Espanyol oldu. Tabi son 8 haftada sadece 2 puan toplayabilince Espanyol için kabus görmek kaçınılmaz oldu. Onlar da son haftaya girilirken kümede kalmayı garantilemişti ama Espanyol kalibresinde bir takım için yine de kötü bir sezon oldu. Espanyol yeni sezona yeni bir teknik adamla giriyor. Javier Aguirre kötü geçen sezonun ardından Japonya milli takımının başına geçti, takımı bu sezon geçtiğimiz yıl Espanyol B takımını çalıştıran eski futbolcu Sergi çalıştıracak. 37 yaşındaki Sergi La Liga'nın yeni sezonda en tecrübesiz teknik direktörü olacak. Espanyol'da yeni sezonda Capdevilla ve Simao yer alamayacak. Yeni sezonun en önemli transferi Salva Sevilla, Sevilla geçen sezon dağılan Real Betis'in ayakta kalan bir kaç oyuncusundan biriydi. Barcelona altyapısından yetişen Zaragoza'dan Paco Montanes, yine Zaragoza'dan Alvaro, daha önce uzun yıllar La Liga ve Premier League formaları giyen Felipe Caicedo ve ispanya alt liglerinde uzun yıllar forma giymiş Anaitz Arbilla yeni sezonun transferleri olacak. Giden ve gelen oyuncuların haricinde Espanyol geçen sezon ligi alt sıralarda tamamlayan takımlar arasında en iyi kadroya sahip olan takımdı. Geçen sezon şampiyon Atletico Madrid'i yenmeleri, Real ve Barcelona karşısında yenilseler bile başabaş oynamaları ve bu maçları fark yemeden kaybetmeleri bunun göstergesi. Tabi onlar için en önemli soru işareti “tecrübesiz” bir teknik direktörle sezona başlamaları, yaş ortalaması 26 olan takımın genç teknik adamla işbirliği Espanyol'un sezonunun nasıl geçeceğini belirleyecek.